„De-a arhitectura în orașul meu” la Timișoara

25/09/15 | Curs, Curs opţional

Încheiem seria de povești de la clasele care au studiat „De-a arhitectura în orașul meu” în anul 2014-2015 cu Timișoara unde 22 de cadre didactice si 22 arhitecti voluntari au predat cursul la peste 500 de elevi din Arad, Giroc, Timișoara și Sânandrei.

Învățătoarea Ioana Dehelean și arhitecta Ana-Maria Ionescu care au predat la clasa a IV-a A din Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” ne povestesc despre atelierul „Casă pentru omulețul LEGO©” (casă individuală) unde copiii au construit căsuțele preferate pentru omulețul lor LEGO©, care mai apoi au devenit parte a machetei orășelului De-a arhitectura – proiectul final al cursului.

La clasa a IV-a A de la Liceul Pedagogic «Carmen Sylva» ne-am stăpânit cu greu entuziasmul și nerăbdarea de a ajunge să construim efectiv căsuțele pentru omulețul LEGO©. La început a fost puțin mai dificil să înțelegem noțiuni precum scară și proporție. Dar prin intermediul jocurilor, expedițiilor și lungilor dezbateri în clasă, animați de o curiozitate neostenită, am început să dibuim câțiva pași esențiali în procesul complex de edificare a unei case. Am devenit puțin mai conștienți de valoarea și potențialul spațiului ce ne înconjoară, de importanța compoziției și a factorilor estetici, subiectivi, a culorilor, materialelor și texturilor care pot imprima o atmosferă plăcută (sau nu) mediului în care trăim, dar, mai ales, am realizat că doar prin comunicare și înțelegere se poate ajunge la un consens astfel încât fiecare să se bucure de mediul construit sau spațiile publice în care ne petrecem timpul.

Chiar dacă gusturile noastre diferă, unii au ales pentru omulețul LEGO© o căsuță spațioasă, cu încăperi generoase, alții dimpotrivă, un spațiu minimal, dar vesel colorat, iar cei mai norocoși omuleți au primit căsuțe dotate cu instalații de iluminat, lifturi hidraulice, piscine sau fațade ingenioase din pufarine, ne-am dat seama că diversitatea face parte din comunitate și o poate consolida.

A fost foarte plăcut să lucrăm la căsuțele pentru omulețul LEGO© în cadrul atelierului De-a arhitectura. Iar la final, pentru a încerca să ne autoevaluăm munca, am organizat un mic concurs prin care am votat câteva categorii de case pe care le-am apreciat mai mult la colegii noștri. De asemenea, am cântărit părțile pozitive și cele negative ale procesului de construire a căsuțelor: ce ne-a mulțumit și credem că ne-a ieșit bine și ce n-a fost tocmai conform așteptărilor, dar am putea îmbunătăți în viitor.

Mulțumim De-a arhitectura!

12 a

13 a

01 a

02 a

03 a

04 a

05 a

07 a

08 a

09 a

10 a

11 a