„De-a siguranţa rutieră în oraşul meu” la Şcoala Gimnazială Nr. 194 „Marin Sorescu”

28/08/16 | Atelier, Parteneri

Elevii clasei a IV-a C de la Şcoala Gimnazială Nr. 194 „Marin Sorescu”, clasa doamnei învaţătoare Elena Câmpeanu, au aşteptat nerabdători cursul „De-a siguranţa rutieră în oraşul meu” încă de când au aflat că vor cunoaşte un pilot de curse „adevărat”. De aceea au fost foarte entuziasmaţi în data de 3 iunie, atunci când Asociaţia De-a Arhitectura le-a prezentat acest program împreună cu partenerul Goodyear Dunlop Tires România şi invitatul special, pilotul Andrei Mitraşcă. S-au auzit chiar exclamaţii de admiraţie în momentul în care l-au cunoscut pe Andrei.

Foarte curioşi, copiii au încercat să afle secretele meseriei de pilot de curse şi primele lucruri pe care au vrut să le ştie au fost ce maşină conduce şi la ce raliuri participă. Andrei le-a povestit despre curse şi maşini şi i-a condus spre un joc interactiv în care au ghicit tipuri şi mărci de maşini precum şi ţara lor de fabricaţie.

 width=

 width=

După această introducere cursul a continuat într-o notă veselă. Copiii au primit cadouri din partea Goodyear Dunlop Tires România, câte un Kit cu obiecte reflectorizante care să îi ajute în trafic. Au îmbrăcat imediat vestele fosforescente pe care le-au găsit înăuntru şi gata echipaţi au urmărit cu interes câteva filmuleţe scurte prin care li s-a explicat importanţa vizibilităţii în trafic. Elevii au înţeles repede că trebuie să poarte haine deschise la culoare şi obiecte reflectorizante pentru a putea fi văzuţi de şoferi în condiţii de vizibilitate redusă.

 width=

 width=

Apoi atenţia le-a fost captată de un exerciţiu interactiv prin care elevii au recapitulat semnele de circulaţie. Şi-au adus aminte de expediţiile facute în timpul cursului De-a arhitectura în oraşul meu, s-au orientat către intersecţiile din jurul şcolii şi au explicat regulile de care ţin seama atunci când traversează strada. Andrei i-a ajutat arătându-le nişte semne de circulaţie în miniatură pe care le-a adus special pentru acest curs. Unele au fost recunoscute imediat, pe altele le-au învăţat atunci. Un alt lucru pe care l-au învaţat a fost respectarea indicaţiilor unui agent de circulaţie atunci când dirijează traficul într-o intersecţie.

 width=

 width=

După acest exerciţiu copiilor le-a fost foarte uşor să completeze un chestionar similar celor de la şcoala de şoferi. Elevii au ştiut să răspundă la majoritatea întrebărilor ca nişte mici şoferi.  Au discutat răspunsurile împreună cu Andrei, iar la sfârşit au primit pe bună dreptate câte o diploma „Pieton în siguranţă”.

Text: arh. Daniela Teodorescu

Mulţumim arhitectei îndrumător Daniela Teodorescu pentru susţinerea atelierului.

 width=

De-a siguranța rutieră în orașul meu este un proiect ce face parte din programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” și este implementat de Goodyear Dunlop Tires România în parteneriat cu De-a Arhitectura. Programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” se derulează în România încă din 2009. Parteneriatul cu Asociația De-a Arhitectura este activ din 2013, iar până în prezent au fost derulate trei proiecte distincte în cadrul său. Partneriatul are la bază ideea că orașul este un organism complex, bazat pe reguli de conviețuire și respect reciproc, în care nici o casă nu poate fi construită singură, fără ambientul său și fără a ține seama de nevoilor celor care o vor locui. Una din nevoile importante este aceea de a avea acces la spațiul public, cum este strada, și de a putea conviețui în siguranță alături de alții în acest spațiu.

 width=

 width=