Ateliere de formare a îndrumătorilor cursului De-a arhitectura în oraşul meu

30/08/16 | Atelier, Curs, Curs opţional

Suntem în pragul celui de-al cincilea an şcolar de cursuri De-a arhitectura şi în al patrulea an în care, pentru noi, şcoala începe mai devreme.

Şcoala începe la De-a Arhitectura cu atelierele de pregătire a îndrumătorilor cursului opţional „De-a arhitectura în oraşul meu”– atelierele sunt răspândite în toată ţara, mai precis în 5 centre de pregătire anul acesta şi au rămas metoda preferată pentru construit echipa de îndrumători şi pentru adresat emoţiile şi temerile voluntarilor mai noi şi ale cadrelor didactice. E clar că pe parcursul anului şcolar, cu noţiuni noi şi un nou mod de a transmite cunoştinţe şi de a vedea lumea, cu şcolarii în preajmă, toţi vor fi scoşi din zona de confort – este provocarea pe care şi-au dăruit-o alegând cursul opţional „De-a arhitectura în oraşul meu”. Noi, Asociaţia De-a Arhitectura, ne străduim să îi sprijinim pentru o experienţă frumoasă, din care să aibă de câştigat copiii, cadrul didactic, arhitectul voluntar şi, pe termen mai lung, întreg oraşul.

Profesorii înscrişi pentru a primi asistenţa noastră în derularea cursului opţional „De-a arhitectura în oraşul meu” (pentru clasele a III-a şi a IV-a), precum şi arhitecţii voluntari care s-au oferit să îi sprijine pe parcursul anului școlar, au înţeles nevoia de a-şi dedica parte din timpul vacanţei pentru parcurgerea materialelor didactice oferite de asociaţia noastră prin completarea unui formular de ghidaj, începând astfel, deja din luna august, pregătirea pentru anul şcolar.

Continuăm activitatea de pregătire a echipelor de îndrumători prin ateliere de formare care vor avea loc la Braşov, Iași, Sibiu și Timişoara în perioada 2-3 septembrie, iar în Bucureşti atât în 2-3 septembrie, cât și în 9-10 septembrie 2016.

Prin schimb de experiență, simulări și alte exerciții menite să pună profesorii și arhitecții voluntari în situații cât mai apropiate de cele reale cu elevii, atelierele îi familiarizează pe participanți cu abordarea şi conţinutul De-a arhitectura, competenţele elevilor vizate prin acest curs și impactul scontat pe termen lung, sporesc abilitățile îndrumătorilor de a adapta metodele de învăţare la specificul de vârstă al elevilor și de a aplica metodelor de învăţare experenţială şi contribuie la o înţelegere sporită privind rolurile şi colaborarea dintre profesor și arhitect în pregătirea și aplicarea diverselor tehnici de predare în tandem aferente curriculum-ului De-a arhitectura.

Mulţumim şi coordonatorilor noştri regionali care au ţinut legătura cu toţi cei înscrişi şi au reuşit să-i mobilizeze în perioada verii.

Pregătirea îndrumătorilor pentru cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” este derulată în cadrul proiectului „Capacitate de predare şi promovare a arhitecturii în şcoli”, beneficiar al unei finanţări din partea Uniunii Arhitecţilor din România din Fondul „Timbrul Arhitecturii”.

(Claudia Pamfil, responsabil formare, De-a Arhitectura)

 width=

Save