De-a Arhitectura Sibiu

13/11/16 | Eveniment

Sibiul a făcut cunoștință cu De-a Arhitectura în 2012 printr-un atelier HandsOn! la bienala regională de arhitectură organizată de filialele teritoriale Sibiu-Vâlcea și Brașov-Covasna-Harghita ale Ordinului Arhitecților din România, arhitectura.5.

În 2012 cursul „De-a arhitectura în orașul meu” era pilotat în 7 școli din București. Trei arhitecte din Sibiu s-au îndrăgostit la prima vedere de acest program și nu s-au lăsat până nu au reușit să-l aducă în câteva școli din Sibiu. Au căutat profesori din ciclul primar care să fie dispuși să învețe o materie nouă, să predea după o metodă experiențială, non-formală și să accepte să fie asistați la oră de arhitecți voluntari. Timp de o lună au făcut lecții demonstrative și prezentări ale programului la clase sau în ședințe cu părinții. Spre bucuria noastră, 12 profesori și 360 de copii au acceptat opționalul „De-a arhitectura în orașul meu”. Încă trei arhitecți au intrat în echipa de la Sibiu.

 width=

 width=

În septembrie 2013 a avut loc primul atelier de formare al echipelor compuse din profesorii și arhitecții voluntari din Sibiu, echipe care în anul școlar respectiv s-au întâlnit în fiecare săptămână, au povestit copiilor lucruri frumoase despre arhitectură, s-au plimbat împreună cu copiii prin oraș și au descoperit nenumărate lucruri interesante, au bricolat, au desenat, iar în iunie 2013 avea loc prima expoziție De-a arhitectura la Sibiu.

Dorința noastră a fost ca acest curs să ajungă în cât mai multe școli, gratuit. În fiecare an echipa De-a Arhitectura Sibiu a participat la Semimaratonul organizat de Fundația Comunitară Sibiu pentru a găsi resursele financiare necesare. Colegi arhitecți din toată țara și prietenii lor ni s-au alăturat în fiecare an, au alergat pentru Sibiu, au motivat donatori, au fost aici cu și pentru noi. Donatorii au fost extrem de generoși de fiecare dată, iar după 4 ediții încă reușim să aducem acest curs în școli în mod gratuit.

 width=

 width=

Între timp cursul „De-a arhitectura în orașul meu” a fost acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), numărul de clase și de arhitecți voluntari a crescut de la an la an, iar de 2 ani și copiii din clasele 0-II se bucură de un curs special conceput pentru ei, „De-a arhitectura MINI”.

De-a Arhitectura a crescut mare! Din acest an are prima fililală: în centrul țării, la Sibiu. Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut moral și financiar în acești ani – persoane private și persoane juridice, profesorilor și părinților care au avut încredere în noi și copiilor care au fost curioși, energici și dornici să contribuie la viitorul orașelor lor.

 width=

 width=

Membrii Asociației De-a Arhitectura Sibiu sunt: arh. Anca Bordean, arh. Carmen Șandru și arh. Iulia-Maria Nistor.

Arhitecți voluntari pe parcusul anilor:

⌂ 2013-2014: Alex Găvozdea, Livia Aruncuţean, Mircea Ţibuleac, Anca Bordean, Carmen Șandru și Iulia-Maria Nistor

⌂ 2014-2015: Maria Găvozdea, Raluca Tatiana Ispas, Alexandra Minea, Gabriel Roșca, Mircea Țibuleac, Anca Bordean, Carmen Șandru și Iulia-Maria Nistor

⌂ 2015-2016: Diana Constantinescu, Maria Găvozdea, Doina Ispas, Alexandra Minea, Gabriel Roșca, Ioana Rusu, Raluca Sabău, Mihai Sima, Mircea Țibuleac, Veronica Vaida, Carmen Șandru și Iulia-Maria Nistor

⌂ 2016-2017: Diana Constantinescu, Maria Găvozdea, Martha Toth, Hermine Balthes, Maria Cojocaru, Oana Fofirca Iacob, Irina Dima, Doris Faff (stud. arh.), Anca Bordean, Carmen Șandru și Iulia-Maria Nistor

Școli implicate pe parcursul celor 4 ani: Școala Gimnazială Nr. 2, Școala Gimnazială Nr. 4, Școala Gimnazială Nr. 18, Școala Gimnazială „Regina Maria”, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”, Colegiul Național „Octavian Goga”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”

În curând vom anunța calendarul atelierelor de la Sibiu. Stay tunned!

Echipa De-a Arhitectura Sibiu

 width=

 width=