Cea de-a treia ediție a conferințelor „De-a arhitectura povestită” s-a desfășurat, în Timișoara, pe data de 18 aprilie 2016. Locația de anul acesta a fost Ambasada, un spațiu cultural cochet, pentru mediul creativ și non-profit. La conferințe au participat aproximativ 70 de copii de clasa a II-a.
Invitat ca speaker a fost arhitectul Marius Miclăuș care le-a vorbit copiilor despre „Arhitectura în zbor”, o poveste despre construirea refugiului Călţun din Munţii Făgăraş, aflat la cota 2 135m.
„Ce este un arhitect?” – aceasta a fost întrebarea de debut a conferinței, la care copiii au răspuns imediat: un om cu multă imaginație. „Un prieten care salvează oamenii pe munte, în caz că pățesc ceva, m-a rugat să-l ajut cu imaginația mea”, a răspuns în introducere arhitectul. După o scurtă și ușoară lecție de geografie, copiii au localizat proiectul despre care urmau să afle mai multe.
„Ce înseamnă un refugiu? – dacă vremea este foarte rea, trebuie să te ascunzi undeva. Cum ajungi să ai nevoie de un refugiu în munți? Și cum ajungi la el? Cu rucsacul în spate. Sau cu elicopterul.”, a precizat arhitectul. „Oamenii ajung cu rucsacul în spate, în timp ce materialele pentru acest refugiu ajung cu elicopterul.” Cum orice construcție are o funcțiune, micuților le-a fost explicat, în detaliu, ce poți face în spațiul acestui refugiu.
Arhitectul le-a vorbit cu răbdare copiiilor despre fiecare material în parte. Piatra. „Cum e piatra? Ce putem face cu ea?” În timp ce arhitectul le povestea despre proprietățile pietrei ca material de construcții, copiii plimbau, din mână în mână, o bucată de piatră. Unii s-au mirat cât e de grea, alții au descoperit mirosul pietrei. Apoi lemnul. „Cum se lucrează cu lemnul, ce putem face din el?” În acest timp, o bucată de lemn era analizată pe rând de către școlari, bucată ce a fost folosită pentru refugiul despre care se discuta. „Pentru că am folosit lemn, trebuia să acoperim cu ceva. Cu tablă. Aceasta are o culoare pe care am regăsit-o acolo, vedeți? Culoarea seamană cu lichenii de pe munte”, a explicat arhitectul Marius Miclăuș.
După ce au înțeles ce înseamnă caracteristicile materialelor, a intrat în scenă mijlocul de transport special, necesar în realizarea acestui proiect – elicopterul. Apoi, școlarilor le-a fost prezentat procesul de construire. Mai exact, cum a fost montat refugiul în Timșoara, apoi cum a fost demontat și ulterior transportat, cu elicopterul, în munți, pentru a fi remontat acolo. Aici, copiiilor li s-a explicat ce înseamnă acest proces, cât timp consumă și câtă atenție necesită.
Povestea de anul acesta a fost una foarte bogată în informații având ca subiect principal refugiul din Munții Făgăraș. Copiiilor li s-au explicat noțiuni de geografie, de materiale de construcții și montaj, de condiții climatice și chiar despre panourile fotovoltaice. După ce le-au fost prezentate în amănunt toate acestea, cei mici au urmărit filmulețul de prezentare al refugiului, practic povestea spusă de arhitectul autor.
Fără ca filmulețul să-și apuce finalul, micuții spectatori au fost nerăbdători să pună o mulțime de întrebări. Când cei mici au fost mulțumiți de răspunsuri, deși ar mai fi avut câteva întrebări, ne-am așezat cu toții pentru o fotografie de grup, desigur nu înainte ca micuților să le fie împărțite baloanele galbene ale sponsorului Ytong/Xella, care este alături de conferințele „povestite” încă din primul lor an de viață.