„De-a arhitectura povestită” în București

Pe 18 și 19 aprilie 2016 a avut loc în București cea de-a patra ediție a conferințelor pentru copii „De-a arhitectura povestită” din săptămâna „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” la care au participat aproximativ 160 de copii din clasele 0-VII.

Cele 3 conferințe au beneficiat și în acest an, așa cum s-a întâmplat încă din 2013, de sprijinul brandului de origine germană XELLA/YTONG, desemnat anul trecut Membru Onorific al Asociației De-a Arhitectura, pentru importanța acordată educației de arhitectură și mediului construit și pentru implicarea constantă în susținerea activităților asociației.

 width=

 width=

 width=

Prima conferință din cadrul evenimentului de la București a avut loc la Arcub, locația fiind pentru prima oară gazda conferințelor povestite. Arhitectul Andrei Ivănescu le-a vorbit elevilor din clasele V-VII despre „Lumea de mâine” răspunzând la întrebări precum „Ce anume vom face mâine?” și „Pe ce partea a baricadei design-ului ne situăm?”. Așa cum ne-a obișnuit, Andrei i-a implicat pe elevi în prezentarea sa interactivă făcând apel la tehnologie. Pentru a avansa de la slide la slide Andrei s-a folosit de energia elevilor, astfel, aplauzele sau strigătele acestora, punctuale și de o anumită intensitate, făceau trecerea automată la următorul slide. Copiii au aflat care sunt cele trei roluri pe care fiecare dintre noi și le poate asuma în diferite momente în societatea de astăzi, acela de „user” sau utilizator, „hacker” sau amator și „designer” sau proiectant, creator, au aflat când s-au inventat anumite obiecte și cum au schimbat acestea lumea.

 width=

 width=

 width=

A doua zi de conferință a avut loc în Aula Magna a partenerului nostru de patru ani, Biblioteca Centrală Univesitară București „Carol I”. Arhitecta Ana Hogaș (Into the World) le-a vorbit copiilor despre „Povești cu casa în spate” rezultate din călătoriile pe care le-a realizat împreună cu partenerul său, arhitectul Ionuț Florea, și i-a îndemnat pe elevi să îşi descopere spiritul de aventurieri. În călătoria virtuală copiii au văzut cum se locuiește pe alte meleaguri ale lumii, cum locuințele din acele locuri sunt strâns legate de condițiile de viață locale, de climă, dar și de obiceiuri. Iurta din Mongolia, ușor de ridicat și mutat, cu o singură fereastră în centrul acoperișului, a fost cea mai apropiată de „casa” celor doi exploratori – un cort de călătorie. Casa din Burkina Faso, frumos decorată, cuprindea și o capcană la intrare pentru a se apăra de intruși nepoftiți, fie ei cu două picioare sau cu mai multe. Coliba din Namibia era realizată din materiale locale, iar copiii au putut vedea ce cochete erau locatarele acestor colibe, îmbrăcate foarte colorat și cu multe bijuterii.

 width=

 width=

 width=

Cea de-a doua conferință de la Biblioteca Centrală Univesitară București „Carol I” a fost cea a arhitectului Cristian Craioveanu (NUCA Studio) care le-a arătat micilor spectatori cum se poate materializa o idee/un gând cu ajutorul unei imprimante 3D. Întrebarea zilei, provenită din public, a fost: „Se poate printa și o viață?”. Nu am putut răspunde, însă s-a putut printa un iepuraș de Paște pentru care copiii au concurat răspunzând acerb la întrebările prezentatorului.

 width=

 width=

„De-a arhitectura Povestită” este un concept De-a Arhitectura și constă într-o serie de conferințe pe teme de arhitectură adaptate anumitor grupe de vârstă, cărora vorbitorii, arhitecți ai momentului din România, le prezintă diferite subiecte adaptându-și limbajul pe înțelesul copiilor. Experiența este interesantă pentru toți cei implicați, copiii intră în contact cu un format nou, cel de conferință, asistă la „povești” care le antrenează imaginația, iar arhitecții intră în contact cu un public nou, viitorii beneficiari, cărora le pot împărtăși din experiența lor, venind mai aproape de micii cetățeni ai orașului.

Mulțumim tuturor cadrelor didactice și părinților care ne-au dorit alături de ei în aceste zile de conferințe povestite și mulțumim arhitecților care răspund prezent în fiecare an și sunt alături de copii!

 width=

 width=

 width=