În prima zi a săptămânii „Școala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, la atelierul de scenografie al Asociației De-a Arhitectura a poposit un personaj vesel și năstrușnic, cu siguranță cel mai plimbăcios prieten al copiilor: Apolodor, pinguinul călător.
Drumul prin București, din Târgul Moșilor, nu-i chiar sigur pentru un pinguin, așa că însoțitoare de nădejde i-au fost arh. Mădălina Bold, arh. Patricia Erimescu și stud. arh. Anisia Mouhamed. La Școala Gimnazială Nr. 88, copiii din clasa I-a C și doamna învățătoare Natalia Cosmina Ungureanu ne așteptau curioși, nerăbdători să meșterească și să transforme cutiile aduse în scene de poveste.
Am început atelierul călătorind rapid alături de Patricia în îndepărtata și călduroasa Africă pentru a cunoaște unul din locurile în care a poposit al nostru pinguin și a afla cum trăiesc, unde și cu câte greutăți reușesc să meargă la școală copiii din Mailisita, Tanzania și ce a facut voluntara noastră pentru a îmbunătăți viața lor de școlari.
A venit apoi rândul lui Apolodor să le spună copiilor povestea sa: de câteva zile este tare trist – nici măcar prietenii săi dragi nu îl pot ajuta, așa că a decis: va pleca in căutarea rudelor sale din Labrador. Nu știe însă pe unde și în ce mod să pornească, așa că îi roagă pe cei mici să îl ajute – cu avion, tren sau barcă să îl trimită în lume, oriunde cred ei că ar fi potrivit să caute, să stabilească ei drumul către îndepărtatul tărâm natal.
Ideile de călătorie au început îndată să curgă: am pornit de la circ, spre Parisul luminilor și cofetăriilor, New York și ai săi zgârie-nori, Africa, China modernă sau tradițională, am coborât sub ape, ne-am luat racheta și costumele de astronauți și am explorat spațiul – unde, spre surprinderea tuturor, am descoperit planeta Apolodor, apoi, după lungi căutări, am poposit la Polul Nord.
Atelierele de scenografie 1 și 2 ne-au arătat că primul pas este desenul, așa că am așternut tot ce ne-am imaginat pe hârtie și am transformat călătoria pinguinului Apolodor într-o bandă desenată, o altfel de „hartă”, cuprinzând indicii exacte legate de fiecare loc vizitat.
Pentru a-l ajuta pe pinguinul călător să nu se rătăcească, fiecare copil a transformat desenul în machetă: bucăți din întreaga lume au prins viață, modelate de mânuțele celor mici din hârtie, lut, culori și sclipici magic, iar mini-Apolodor a poposit în fiecare.
Cu harta gata și cutiile-poveste așezate cu grijă în bagaj, ne-am luat rămas bun de la copiluți și am pornit la drum alături de Apolodor – l-am lăsat la circ, să se pregătească de călătorie și aventuri, iar noi am dat start căutării unul alt personaj la fel de prietenos, un însoțitor vesel pentru atelierele ce vor urma.
Text: arh. Mădălina Bold
Mulțumim voluntarilor pentru implicare!
Acest atelier este al treilea dintr-o serie de ateliere susținute de Digital Spirit. Mulțumim pentru susținere!
„Ca și creatori de lumi imaginare, în munca noastră susținem educația în arhitectură pentru un număr de 150 de copii, alături de Asociația De-a Arhitectura, pentru ca aceștia să își păstreze și să își dezvolte creativitatea, să viseze cu ochii deschiși, să creeze scenografii pentru poveștile imaginate de ei.
Digital Spirit este o companie full-service de producție video (specializată în reclame și spoturi), fondată în 2010, cu o vastă experiență internațională. Suntem într-o permanentă căutare de locații pretabile filmărilor pe care le derulăm, așadar invităm arhitecții să ne trimită (la adresa: andrei[at]digitalspirit[punct]ro) portofoliile lor, cu clădiri și amenajări interioare, pentru un parteneriat în acest sens.”