De-a arhitectura în vizită la fabrici – Elmas

În cadrul săptămânii „Școala Altfel” 2016, aproximativ 140 de elevi din Brașov și Sfântu Gheorghe (CV) din clasele care urmează cursul opțional „De-a arhitectura în orașul meu” au vizitat showroom-ul ELMAS și laboratorul de încercări, pentru a descoperi lumea echipamentelor de ridicat, principiile funcționării unui ascensor și alte aparate de măsurători și teste. Elmas este unul dintre sponsorii care contribuie la activitatea asociaţiei noastre în şcolile din judeţ.

La sosire elevii fiecărei clase au fost întâmpinați cu un mesaj de bun-venit și apoi „instruiți” în ceea ce privește vizitarea unei fabrici și regulile care trebuiesc respectate. Pentru început am aflat că Elmas este o companie românească și că bazele ei au fost puse chiar în orașul nostru. Ca să descoperim vechimea acestei companii, reprezentantul Elmas le-a spus elevilor anul înființării și i-a provocat la un mic exercițiu matematic. Cu ușurință elevii au aflat că firma Elmas are 26 de ani. Mai departe ne-au fost explicate echipamentele de ridicat produse aici, ce sunt acestea și în ce scop sunt utilizate ele.

Trecând la lucruri serioase am fost invitați să urmărim mecanismul de funcționare al unui ascensor și ajunși la locul faptei am descoperit că liftul ne este de fapt cunoscut doar la interior, în cabină. În showroom-ul de prezentare elevii au putut chema ascensorul, apăsând butonul de comandă și apoi, alăturat cabinei, au urmărit pornirea motorului, închiderea și deschiderea ușilor și toate celelalte piese care acționează ascensorul. Am văzut și „creierul”/panoul de comandă care face posibil tot procesul.

Ne-au fost prezentate numeroase informații referitoare la siguranța persoanelor și cum trebuie să reacționăm în cazul unei defecțiuni, spre exemplu dacă se blochează liftul în timp ce suntem în interiorul lui. Am aflat cu uimire că ascensoarele Elmas sunt dotate cu un sistem special de siguranță și că în cazul unei defecțiuni pasagerul poate intra în legătură directă, prin comandă vocală, cu echipa de service care se deplasează direct la adresă. În continuare am vizualizat în premieră un ascensor  dotat cu panouri digitale și monitoare care urma să fie montat la un obiectiv touristic din zona Brașovului.

Obiectivul numărul unu din punct de vedere al atracției celor mici a fost „liftul-acvariu” cu care ne-am plimbat toți pe rând și am admirat peștișorii care conviețuiau efectiv în pereții dubli de sticlă ai ascensorului.

Etapa următoare a fost ceva mai tehnică, deoarece am fost conduși în laboratorul de încercări mecanice unde am aflat informații despre materialele utilizate în fabrică, despre rezistența metalelor și am asistat la un test de rupere a unei probe din oțel. Am putut vedea și pe calculator rezultatul încercărilor la care am asistat. Desigur, lanțul de culoare roz a fost admirat și apreciat de domnișoarele mai puțin curioase de tehnică. În continuare am ajuns și în zona de birouri unde angajații companiei Elmas ne-au primit cu bomboane, ne-au ajutat să privim prin microscop defectele metalului, să vedem cum funcționează o nivelă și multe alte aparate foarte performante pentru diverse măsurători. Aici am descoperit că există și lifturi care au rol de arhivare și care au la interior multiple sertare în care sunt depozitate sortat diferite piese și accesorii ale echipamentelor fabricate.

La finalul vizitei noastre, reîntorși în showroom ne-a fost oferită ca și amintire mascota Elmas împreună cu care am făcut și o fotografie de grup.

Clasele din Brașov participante la aceste activități sunt:

Clasa a IV-a, Școala Gimnazială Nr. 6 „Iacob Mureșianu”, prof. înv. primar Lucia Pepine, arh. Ioana Aldea

 width=

 width=

1. cls. 4, sc. 6 - Ioana A (3)Fuji FP-3000b Negative +

Clasa a IV-a, Școala Gimnazială Nr. 6 „Iacob Mureșianu”, prof. înv. primar Adela Marina, arh. Oana Strugaru

 width=
 width=

 width=
Clasa a IV-a, Școala Gimnazială Nr. 12, prof. înv. primar Alina Bănucu, arh. Mihaela Popovici

 width=
 width=
 width=

Din Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) au venit apoximativ 50 elevi:

Clasa a IV-a, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, prof. înv. primar Doina Gheorghinca, arh. Alina Mihaela Rudei
Clasa pregătitoare, Colegiul Național „Mihai Viteazul”

4. cls. 4+0, CNMV (1)Fuji FP-3000b Negative +

 width=

 width=

 width=

Mulțumim gazdelor pentru buna organizare și pentru suveniruri! ELMAS – o companie la nivel european!