În cadrul săptămânii „Școala Altfel” 2016, aproximativ 100 de elevi brașoveni din clasele care urmează cursul opțional „De-a arhitectura în orașul meu” au vizitat showroom-ul HOLVER și fabrica J.F. FURNIR, pentru a descoperii lumea fascinantă a prelucrării lemului și varietatea de materiale finite care pot fi obținute din materie primă lemnoasă. Holver este unul dintre sponsorii care contribuie la activitatea asociaţiei noastre în şcolile din judeţ.
Pentru a înțelege traseul lemnului de la materie primă la produs finit, vizita noastră a pornit din zona de depozitare în mediul umed a buștenilor, zonă în care aceștia sunt sortați în funcție de calitatea și specia lor. Aici elevii au aflat de ce este esențial ca buștenii să fie stropiți permanent și cât este de important ca apa utilizată la acest proces să fie recirculată pentru a proteja mediul. Apoi am intrat în fabrică, în zona de primă curățare, unde se îndepărtează coaja cu ajutorul unor utilaje speciale. De aici bușteanul ajunge la debitat și în funcție de scopul lui pentru viitor el este tăiat în jumătate, sferturi, scândură sau dulapi.
Zgomotul și viteza utilajelor industriale i-au impresionat pe cei mici. Dintre remarcile cele mai speciale ele elevilor: „săracul copac…”. Reprezentantul fabricii ne-a asigurat că toată materia primă folosită provine din surse verificate și că numeroasele esențe lemnoase sunt achiziționate atât din țara noastră cât și din import.
După debitare lemnul ajunge în zona de tratare termică, iar aici am văzut cum „fierbe” în bazine uriașe din oţel inoxidabil. Am descoperit că în urma acestui procedeu lemnul devine mai elastic, rezultă o modificare a structurii celulare, prin care lemnul tratat termic reacţionează mai puţin decât în stare iniţială la umiditatea din ambient şi la lipsa acesteia. Pentru a-și urma traseul mai departe, după fierbere lemnul este din nou curățat pentru a obține doar materialul de calitate.
Procesul următor pe care l-am descoperit este debitarea furnirului. Cei mici au urmărit mașinile cu care lemnul este tăiat în felii subțiri de câțiva milimetri sau chiar mai subțiri. Am putut simți textura fibrelor lemnoase, încă umede, am observat diferitele culori în funcție de esență și am văzut cum sunt sortate manual furnirurile. Mai apoi ne-am încălzit trecând prin zona de uscare și presare a furnirului.
Devenind tot mai captivați de cele descoperite elevii au dorit să afle ce suprafață are fabrica (aproximativ 20 000mp) și câți angajați lucrează acolo (peste 300). Fetele s-au bucurat să urmărească doamnele care manipulau grijuliu fiecare „feliuță” de lemn.
După ce l-am văzut uscat și sortat am ajuns într-o altă zonă, mai puțin zgomotoasă unde ghilotinele de dimensiuni mai mici taie furnirul în bucăți uniforme pentru ca apoi acestea să poată fi îmbinate/lipite pentru a crea panouri de dimensiuni mai mari. Deja în acestă etapă elevilor le era clar de ce este necesar tot acest procedeu și cum panourile de furnir vor înnobila piese de mobilier sau uși. Desigur am primit suvenir pachețele de furnir pentru a decora viitoarea machetă a orașului pe care-l realizăm la școală și ciocolată pentru a avea energie pentru continuarea vizitei.
Mai departe, ca să fie complet acest traseu al lemnului, am parcurs zona de depozitare și apoi showroom-ul Holver. Aici am vazut piese de mobilier din lemn curbat, panouri din diferite esențe lemnoase, furniruri pregătite pentru livrare și palete variate cu multe texturi și culori, toate materiale derivate din lemn. Ne-am amintit lecția din primul semestru, cea despre materiale și texturi, și ne-au venit o grămadă de idei pentru proiectul clasei noastre.
Desigur, gazdele Holver i-au bucurat pe cei mici cu animăluțe realizate chiar din lemnul văzut în fabrică.
Clasele din Brașov participante la aceste activități sunt:
Clasa a V-a, Școala Gimnazială Nr. 9, prof. înv. primar Marilena Platon, arh. Simona Tamaș
Clasa a III-a, Liceul „Andrei Mureșanu”, prof. înv. primar Camelia Ștefan, arh. Cătălina Comănariu
Clasa a IV-a, Liceul „Andrei Mureșanu”, prof. înv. primar Ana-Maria Mitrofan, arh. Deea Ursachi
Clasa a III-a, Școala Gimnazială Nr. 13, prof. înv. primar Loredana Petcu, arh. Ioana Bârsășteanu
Mulțumim gazdelor pentru buna organizare și pentru suveniruri!
În România, grupul FRISCHEIS înseamnă HOLVER, denumire provenită din termenul „Holzverarbeitung” care se traduce prin „prelucrarea lemnului”. Holver România cuprinde 6 filiale în cele mai importante orașe din ţară: Brașov, Timișoara, Cluj, București, Constanţa, Iași.
În anul 2007 a fost deschisă la Brașov fabrica de furnir și cherestea J.F.Furnir, fabrică aparţinând de asemenea grupului. Principalele grupe de produse sunt: plăci decorative, plăci construcții, podele, uși, terase, lemn construcții, furnir și cherestea, servicii debitare și căntuire. Pentru clienţi Holver pune la dispoziţie un sortiment de produse cu cerere mare pe piaţă, care corespund nevoilor consumatorilor. Produsele sunt achiziţionate de la producători de renume, recunoscuţi pentru calitatea produselor.