De-a arhitectura în toată ţara!

Iată pentru ce ne pregătim. Începem din nou din septembrie!

În iunie, la final de an școlar 2014-2015, am sărbătorit încheierea cursului „De-a arhitectura în orașul meu” printr-o serie de expoziții în întreaga țară care au prezentat proiectele finale ale claselor a III-a și a IV-a participante în program – macheta unui orășel imaginat de copii.

După 4 ani de la lansare am avut o impresionantă desfășurare de forțe, atât în timpul anului cât și la final, prin expoziții care au prezentat munca școlarilor din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Neamț (Cordun și Roman), Sfântu Gheorghe, Sibiu și Timișoara.

Elevii clasei a IV-a B ai Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu” din București, îndrumați de prof. învățământ primar Marilena Frîncu și de arhitectele voluntare Ana Cosîmbescu și Doina Șoldu, ne-au transmis după evenimentul de încheiere: „Culoare, stare de bine și provocare spre meditație. Cam așa s-ar putea transforma în cuvinte ceea ce am trăit NOI, acolo. Gazde primitoare, într-un loc în care imaginația, talentul și frumosul și-au găsit odihna. Artă.

Deși am plecat de la școală pe ploaie, ne-am luat cu noi buna dispoziție și tot ceea ce am învățat, timp de un an, la orele De-a arhitectura. A ieșit și soarele.

Mulțumiri pentru inițiere, salutări tuturor copiilor-colegi care ne-au bucurat privirea cu machetele lor! Vacanță de vis în «Orașe de vis»!

Expoziția de final de an a cursului „De-a arhitectura în orașul meu” are loc în București la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) între 5 iunie si 28 septembrie 2015, ca parte a manifestărilor Anualei de Arhitectură București. Intre 5 si 19 iunie, aproximativ 520 de copii, alături de părinți și bunici, au participat la prezentarea proiectului final elaborat de fiecare clasă în parte. În total au fost 23 de clase, 23 de cadre didactice din 17 școli și 26 arhitecți voluntari.

Bucuresti5 Bucuresti6 Bucuresti7 Bucuresti8 Bucuresti9 Bucuresti10 Bucuresti11 Bucuresti12 Bucuresti13 Bucuresti1 Bucuresti3 Bucuresti4

La Bacău expoziția finală a avut loc pe 22 iunie 2015. Publicul a avut ocazia să-i întâlnească pe micii arhitecți care și-au prezentat lucrările în cel mai sincer și inocent mod. Aproximativ 270 de elevi din 5 școli din județele Neamț și Bacău au participat în programul De-a arhitectura alături de 10 cadre didactice și 11 arhitecți voluntari. Parteneri ai proiectului au fost: Ordinul Arhitecților din România (OAR), OAR filiala Bacău-Neamț, UAR filiala Bacău-Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Facultatea de Psihologie și Știintele Educației București și nu în ultimul rând, gazda evenimenutului, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”. Finanțator: Uniunea Arhitecților din România (UAR).

La Constanța, disciplina opțională „De-a arhitectura în orașul meu” s-a încheiat cu expoziția proiectelor și machetelor realizate de copii, între 3-8 iunie 2015 la Maritimo Mall, și atelierul realizat în colaborare cu firma de origine germană Ytong, pentru clasele a III-a și a IV-a, pe 4 iunie 2015, la Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul”. La expoziție au participat 180 de elevi împreună cu 6 cadre didactice, 6 arhitecți voluntari și invitații lor. În anul școlar 2014-2015, elevi din 7 clase din Năvodari și Constanța s-au bucurat în a explora un domeniu nou, cel al arhitecturii și mediului construit, alături de 7 cadre didactice care au predat în colaborare cu 7 arhitecți voluntari.

3Iun2015_De-Arhitectura@Constanta-(722) 3Iun2015_De-Arhitectura@Constanta-(850) 3Iun2015_De-Arhitectura@Constanta-(9) 3Iun2015_De-Arhitectura@Constanta-(467) 3Iun2015_De-Arhitectura@Constanta-(715)

În județul Neamț 2 clase din Cordun și Roman, adică aproximativ 45 de elevi, s-au jucat „de-a arhitectura” alături de cei doi arhitecți îndrumători. Expoziția din Cordun s-a desfășurat în cadrul lecției deschise „În căutarea viitorului” unde elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 au susținut o lecție de final de an și o prezentare a machetelor realizate, totul finalizându-se cu aplauze și felicitări din partea comisiei și înmânarea diplomelor, spre deliciul tuturor. Expoziția din Roman a avut loc la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” unde elevii clasei a III-a au prezentat căsuțele realizate în cadrul cursului și așteaptă plini de entuziasm următorul an școlar când vor realiza macheta orașului imaginat de ei.

La Brașov, expoziția proiectelor și machetelor realizate de copiii din cele trei clase brașovene care au parcurs în anul școlar 2014-2015 disciplina opțională „De-a arhitectura în orașul meu” a fost vernisată pe 12 iunie 2015, în foaierul Casei Căsătoriilor din Primăria Brașov. La expoziție au participat aproximativ 100 de elevi și 150 de adulți invitați, împreună cu 3 cadre didactice și 4 arhitecți voluntari. La Sfântu Gheorghe, expoziția de final de an a celor 27 de elevi din clasa a III-a a avul loc la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. La expoziție au participat cei 2 arhitecți voluntari împreună cu învățătoarea clasei.

La Cluj, pe 12 iunie 2015, în sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei a avut loc serbarea de final de curs De-a arhitectura. În anul școlar 2014-2015, în județul Cluj, elevii din 8 clase au studiat cursul opțional „De-a arhitectura în orașul meu”, dintre care 7 clase în Cluj-Napoca și o clasă în Turda. În acest an au existat și 2 clase care au participat la cursul pilot „De-a arhitectura MINI” – o clasă pregătitoare și o clasă I-a – și o clasă de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă care a adaptat cursul pentru copii cu nevoi speciale. Cursul a fost gratuit pentru toți copiii acest lucru fiind posibil prin sponsorizările UAR Național și OAR București. Parteneri pe parcursul anului școlar au fost S.C. Planwerk S.R.L. și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Cursul „De-a arhitectura în orașul meu” în județul Iași s-a încheiat prin organizarea a trei expoziții de final de an. Primul eveniment a avut loc la Primăria Municipiului Pașcani, eveniment la care au participat copii din clasele din Pașcani și Moțca. Evenimentul fiind organizat pe 1 iunie s-a creat o atmosferă de bucurie și de sărbătoare care i-a încântat pe toți participanții. Machetele finale de la prezentarea din Pașcani au fost expuse și în curtea Palatului Copiilor din Iași ca parte a evenimentului Street Delivery Iași. Al doilea eveniment a avut loc la Școala Varlaam din Iași unde clasele de aici, prin evenimentul de prezentare, au reușit să predea ștafeta următoarei clase care va participa anul viitor în programul De-a arhitectura. Pe parcurusl anului am primit suport din partea Primăriei Municipiului Pașcani și a Palatului Copiilor din Iași, alături de un acord cu OAR Iași.

Iasi2 Iasi1

La Sibiu, expoziția finală a machetelor a avut loc joi, 25 iunie, în foyer-ul Casei de Cultură a Sindicatelor. În anul școlar 2014-2015 la Sibiu elevii din 11 clase au studiat cursul opțional. Cele 11 cadre didactice au fost susținute de 8 arhitecți voluntari care au fost prezenți la fiecare oră de curs. Cursul a fost gratuit pentru toți copiii, acest lucru fiind posibil datorită fondurilor atrase prin Semimaratonul Sibiului ediția 2014 și prin parteneriatul cu firma de construcții PACONSTRUCT. OAR Sibiu-Vâlcea și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu au fost parteneri în acest an școlar.

Sibiu3 Sibiu1 Sibiu2

Pe data de 15 iunie 2015 a avut loc în Timișoara, în curtea Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, a doua ediție a expoziției de proiecte ale claselor participante în cadrul cursului opțional De-a arhitectura. În acest an au participat 12 clase, din cele 22 înscrise în program, 297 de elevi alături de cadre didactice, arhitecți îndrumători și părinți. Mulțumim OAR Timiș pentru suport.

Timisoara2 Timisoara3 Timisoara1

De-a arhitectura în orașul meu

 

2011-2012: elaborare curriculă opțională de educație de arhitectură și mediu construit pentru clasa a III-a și a IV-a

2012-2013: pilotare curriculă opțională în 7 școli din București

2013-2014: implementare la nivel național, 67 clase din 9 orașe din România

2014-2015: curs opțional aprobat de Ministerul Educației Naționale, 96 clase din 21 localități din România)

 

Asociația De-a Arhitectura a fost fondată în ianuarie 2013 de către șase arhitecte și își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură și mediu construit pentru publicul larg în vederea conștientizării și a cunoașterii valorilor arhitecturii, design-ului și ale urbanismului. Numai prin înțelegerea și asumarea lor de către diverse categorii de public se poate asigura o creștere durabilă a calității mediului construit din mediile urbane și rurale. De-a Arhitectura crede cu tărie că o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale și urbane a societății românești actuale nu se poate face decât pornind de la educația copiilor, viitorii cetățeni și formatori indirecți de opinie ai părinților lor, iar această idee a dus la dezvoltarea unor programe educaționale complementare care aduc cunoștințe despre arhitectură și mediu construit în școli.