„De-a arhitectura în şcoala mea” 2018-2019: „De-a design-ul de mobilier 2.0” la Liceul Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” din Braşov

În anul şcolar 2017-2018 elevii clasei a VII-a P ai Liceului Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” din Braşov s-au înscris în programul educaţional „De-a arhitectura în şcoala mea”, sub îndrumarea arh. Ioana Aldea şi a cadrului didactic Mariana Dumencu. Cu proiectul de îmbunătățire al spațiului școlii, formulat după o perioadă de documentare și analiză, clasa a participat la sesiunea de finanţare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” din 2018. Dar pentru că a reuşit să obţină o finanţare pe cont propriu din altă sursă, s-a retras din competiţie.

Astfel, în luna mai 2018, proiectul „De-a design-ul de mobilier” propus de echipa De-a Arhitectura din Braşov a fost selectat în cadrul programului Fondul Ştiinţescu, creat de Fundația Comunitară Brașov în parteneriat cu Romanian-American Foundation, şi a primit o finanţare de 12000 lei. „De-a design-ul de mobilier” s-a transformat în proiectul de continuare a studiului realizat în cadrul cursului „De-a arhitectura în şcoala mea” de clasa a VII-a P în 2017-2018. Preluat de colegii mai mari din clasele IX-XII din aceeaşi şcoală, în perioada august-noiembrie 2018, sub îndrumarea arh. Ioana Aldea, a profesorului Elena Doboş şi a arh. Deea Ursachi, scopul noului proiect a fost construirea unui ansamblu de piese de mobilier pentru exterior care împreună au devenit o „sală de clasă în aer liber”.

La sugestia elevilor, proiectul a continuat începând cu luna mai 2019, prin realizarea unei structuri cu dublu rol: umbrire pentru perioada de vară și spațiu expozițional pentru expoziții temporare ale elevilor din școală. În perioada mai-octombrie 2019, peste 120 de elevi din clasele IX-XII de la secția arhitectură și plastică, coordonați de arh. Ioana Aldea, arh. Deea Ursachi și arh. Alina Mihaela Rudei, au participat la workshop-urile de concept și execuție în cadrul proiectului „De-a designul de mobilier 2.0 – Spațiu educațional în aer liber”. Cum a decurs această nouă fază ne-a povestit în cele ce urmează arh. Ioana Aldea.

„De-a designul de mobilier 2.0” este finalizarea spațiului educațional în aer liber, cu un upgrade la spațiu expozițional temporar. Cele 10 ansambluri din blocuri donate de sponsorul Ytong – Xella, care au fost construite în etapa anterioară ca bănci pentru elevi, au fost utilizate atât în timpul orelor, cât și în pauze de către elevii Liceului Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” din Braşov. Aceste activități au fost observate și analizate în cadrul unui atelier organizat în luna mai 2019, de către un grup de elevi participanți la etapa inițială de concept.

În urma acestui atelier, concluzia a fost necesitatea realizării unei structuri cu dublu rol: umbrire pentru perioada de vară și spațiu expozițional pentru expoziții temporare ale elevilor din școală. Totodată, s-a conturat ideea de amenajare a unei zone fără umbrire pentru orele de crochiuri și desen.

Feedback-ul de la elevi și profesori a fost pozitiv și, astfel, am demarat etapa 2.0 a proiectului.

La sfârșitul anului școlar 2018-2019 am organizat o prezentare în cursul căreia s-au înscris elevii interesați de participarea la o serie de ateliere pe perioada vacanței, în care să concepem și să executăm o structură ușoară, potrivită pentru o soluție de umbrire temporară a zonei amenajate. În perioada august-septembrie, în cadrul unor ateliere de vacanță, împreună cu 35 de elevi din clasele a VIII-a – a XII-a ale Liceului Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch”, am stabilit schematic structura și am pregătit materialele lemnoase pentru etapa de asamblare finală, care a fost executată cu o echipă de muncitori profesioniști. Structura a fost gândită din stâlpi și clești din lemn, elemente ușor manevrabile de către elevi, dispuse în așa fel încât să confere un aspect modern, dar și zone potrivite montării unor compoziții diverse de expunere.

În continuarea finanțării oferite de Fondul Științescu, gestionat de Fundația Comunitară Braşov, pentru etapa de execuție am căutat parteneri locali care au ales să sprijine proiectul nostru. Astfel, compania Mikim SRL ne-a ajutat cu materialele lemnoase, iar grupul Eren Cons a finanțat execuția și materialele de montaj și umbrire.

Lemnul a fost livrat în curtea școlii, la dimensiunile proiectate, iar împreună cu copiii am impermeabilizat fiecare element în parte și am discutat despre etapele unei lucrări de montare a elementelor unei structuri din materiale lemnoase. După ce toate elementele au fost pregătite și uscate, împreună cu o echipă de muncitori calificați, s-a realizat montarea structurii. Împreună cu elevii am realizat lucrările mai puțin complexe ale acestei etape, începând cu tehnica de trasare a acesteia, identificarea poziției stâlpilor în concordanță cu schița de proiect, alegerea elementelor care vor constitui cleștii, cât și detalierea prinderilor elementelor.

Cu structura ridicată, deja un reper vizual în zona liceului, tot colectivul de elevi și-a arătat interesul tot mai ridicat să se implice activ în finalizarea ansamblului. Astfel, am fost bucuroși ca în etapele următoare să ni se alăture elevi din clasele gimnaziale, cât și o parte dintre elevii de liceu care nu mai participaseră până atunci, implicând în total un număr de aproximativ 100 de elevi. În aceasta etapă am stabilit ca inaugurarea spațiului de educație în aer liber să fie făcută cu ocazia evenimentului „Noaptea Albă a Galeriilor” la Brașov, pe perioada serii, după lăsarea întunericului, lucru care a fost o adevărată provocare. În locația situată la aproximativ 100 de metri distanță față de clădirea școlii nu era curent electric sau orice altă formă de iluminat.

Următorul atelier a fost cel în care am pregătit ansamblul pentru inaugurare, am montat prelatele de umbrire și am instalat sistemul de prindere pentru expoziția de fotografii: „Instantanee – expoziție concurs”. Împreună cu elevii claselor a XI-a arhitectură am finalizat cu succes montarea sistemului de umbrire, cât și organizarea expoziției. Pe stâlpii structurii au fost montate o serie de lucrări realizate sub titulatura „Collage”, de către elevii clasei a VI-a plastică, iar semnalistica a fost realizată tot de către elevi, printr-un traseu luminos și cu elemente de expunere punctuale ce au marcat drumul de la accesul în curte până la ansamblul ce adăpostește zona expozițională.

Pentru o mai mare comoditate în desfășurarea orelor, am relocat ansamblurile din blocuri Ytong în afara zonei umbrite, realizând o zonă deschisă și aerisită pentru orele de studiu al desenului, iar în zona umbrită au fost montate 8 bănci din lemn, cu structura metalică, puse la dispoziție de către Primăria Municipiului Brașov.

În seara inaugurării, zona a fost vizitată de peste 150 de elevi și 100 de părinți și vizitatori, fiind inclusă în circuitul din cadrul evenimentului „Noaptea Albă a Galeriilor Brașov 2019”. Începând cu luna octombrie 2019, spațiul educațional în aer liber este folosit zilnic, atât pentru orele de desen, crochiu, cât și pentru orele de limba și literatura română, dirigenție, engleză și multe altele, cât și în fiecare pauză, direct de către elevi.

Mulţumim Liceului Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” din Braşov pentru parteneriat, sponsorului Eren Cons SRL pentru finanțarea atelierelor de execuție și echipei Mikim SRL pentru prelucrarea și finisarea materialul lemnos, profesorilor implicați din cadrul liceului: Elena Doboş, Manuela Zvâc, Claudia Bodo, celor peste 120 de elevi participanţi la proiect, precum şi voluntarilor arh. Ioana Aldea, arh. Alina Mihaela Rudei şi arh. Deea Ursachi.

* Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: arh. Ioana Aldea
Editor: antropolog Gabriela Anghel
Fotografi: arh. Ioana Aldea, arh. Deea Ursachi

0