De-a arhitectura în camera mea – Timișoara 2021

Text: dr. arh. Brîndușa Havași
Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: Claudia Tănăsescu
Timp de citire: 7 minute


Proiectul „De-a arhitectura în camera mea”, ce se adresează copiilor de 10-14 ani, s-a desfășurat anul acesta în premieră în orașul de pe Bega, Timișoara. Inițiat de De-a Arhitectura în anul 2017, acesta își propune să le ofere copiilor un Ghid practic de informaţii şi inspiraţii care să îi ajute să îşi reamenajeze camera într-un moment plin de schimbări, al trecerii de la copilărie la adolescență.

Cea de-a V-a ediție a avut loc în perioada 10-18 iulie 2021 în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara (FAUT), cu susținerea Atelier 21 și DS Smith Packaging Romania, sub forma unei serii de ateliere de vară. Îndrumați și inspirați de arhitecții din echipa De-a arhitectura, arh. Dana Cioran (Ardelean), arh. int. Elena Handrea, arh. Alexandra Sabo și arh. Alexandra Trofin, cei mici au ilustrat pe machete viziunea lor despre camera ideală, au făcut propunerea de amenajare şi filmul de prezentare a ideii lor și l-au expus în final în fața tuturor participanților.

Materialul a fost scris şi documentat de: arh. Maria Cristina Găvozdea, arh. Oana Pavăl şi arh. Claudia Bingöl. Grafica aparţine: arh. Veronica Sava. Coordonator program: arh. Corina Croitoru. Organizatori locali: arh. Andreea Nistor si dr. arh. Brîndușa Havași.

Vă invităm să aflați cum a decurs această călătorie a redefinirii de sine din povestea spusă de colega noastră, dr. arh. Brîndușa Havași, coordonator local De-a Arhitectura Vest.

Sâmbătă, 10 iulie 2021, a avut loc prima întâlnire din seria de ateliere „De-a arhitectura în camera mea – Timișoara 2021”. Nerăbdători și entuziasmați ne-am întâlnit la orele 10:00 în spațiul CLUB al facultății, dornici să începem călătoria căutării de sine, curioși de ce vom descoperi pe parcurs și de ce va rezulta în final din imaginația fiecăruia.

Și pentru că orice construcție are nevoie de măsurarea, desenarea și reprezentarea la scară a elementelor sale, participanții au învățat inițial cum să facă releveul camerei lor, exersând chiar prin măsurarea spațiului în care ne aflam. Ajutați de arhitecții îndrumători De-a arhitectura și studenții FAUT, copiii au învățat cum se desenează planul și vederile laterale ale pereților la scara 1:10, desen care a stat la baza machetei camerei lor pe care au făcut studiul și pe care au reamenajat-o pe parcursul atelierelor următoare. La atelier am vorbit și despre despre principiile generale după care gândim amenajarea unei camere și care sunt elementele de care trebuie să ținem seamă atunci când dorim o anumită atmosferă pentru zonele diferite ale camerei: lumina, culoarea, modelele și texturile, acustica.

La finalul întâlnirii micii creatori au primit cartoane și o trusă cu instrumente de desenat, tăiat și lipit. Până la următorul atelier au primit ca temă pentru acasă să își măsoare camera, să realizeze desenul la scară și macheta camerei lor urmând ca ulterior să trecem în etapa II: realizarea proiectului de amenajare pornind de la pasiunile și preferințele lor.

Vineri, 16 iulie 2021, la aproape o săptămână distanță după primul atelier, ne-am întâlnit din nou. Copiii care participaseră anterior au venit pregătiți cu releveul și macheta camerei lor, dar și cu primele idei de reamenajare. Am avut și o echipă de copii care abia reveniseră din tabere și care au început desenul la scară și macheta, dar ajutați de arhitecții îndrumători De-a arhitectura și de studenții voluntari au recuperat și aproape că i-au ajuns din urmă pe toți ceilalți, astfel încât, în a doua parte a zilei, cu ajutorului ghidului special conceput pentru copii, au reușit să reprezinte în machete primele idei de reamenajare a camerei, pornind de la pasiunile și preferințele lor. Am fost uimiți să descoperim câtă creativitate abia așteaptă să fie scoasă la lumină, doar să le dăm prilejul!

Sâmbătă, 17 iulie 2021, în a treia zi de ateliere, ne-am reîntâlnit din nou cu cei 15 copii în spațiul CLUB din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara unde machetele începute cu o zi înainte ne așteptau cuminți pe planșete. Ne-am apucat din nou de treabă, copiii și arhitecții îndrumători sau studenții voluntari au bătut palmele și ne-am bucurat că după ultimul an de școală online să auzim din nou zumzăitul de lucru la planșetă și mirosul de lipici, atât de specifice atelierelor de proiectare din anii mici de facultate, când încă se mai lucrau machetele din carton în școală.

Cei mici au folosit materialele și instrumentele de bricolaj puse la dispoziție cu sprijinul sponsorilor: Atelier21 și DS Smith Packaging Romania. Trusa de instrumente conținea o planșetă A3 din silicon pentru tăiere, liniar din aluminiu, echere, trusă de compas, foarfecă, cutter, creioane, lipici, bandă adezivă, iar pentru bricolaj am folosit cartoane de diferite culori și texturi, plută, hârtie creponată, materiale textile, ațe, sârme, licheni, bolduri și biluțe de diferite dimensiuni.

Copiii au stabilit zone pentru diferite activități – pentru studiu, odihnă sau relaxare activă, cu prietenii sau animăluțele de companie, au folosit lunima naturală și artificială pentru a crea o atmosferă diferită pentru fiecare locșor, au folosit materiale cu modele și texturi diferite pentru acustica dorită și au reciclat materiale și obiecte vechi, dându-le o nouă viață.

După masa de prânz, luată pe gradenele din curtea facultății, am revenit în ateliere pentru a pregăti prezentarea machetei către invitații de duminică. Îndrumătorii arhitecți și studenți i-au ajutat pe copii la filmarea cu camera telefonului mobil a interiorului machetei în timp ce ei își prezentau și argumentau proiectul de amenajare al camerei lor. A fost și asta o lecție de vorbire liberă, dar concisă, și de încadrare în cele 2 minute alocate prezentării. La finalul zilei, cu toții am curățat mesele de lucru și am pregătit spațiul pentru prezentările de duminică.

În dimineața zilei de duminică, 18 iulie 2021, spațiul CLUB al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara s-a umplut de zumzăitul copiilor, al părinților, al arhitecților îndrumători și al studenților voluntari, pentru prezentarea proiectelor copiilor care au participat la atelierele din programul „De-a arhitectura în camera mea – Timișoara 2021” – Ediția V.

Împreună am urmărit proiecte foarte variate, bine argumentate și pline de creativitate ale copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Aceștia au învățat cum să realizeze releveul, desenul la scară și macheta camerei lor, pe care au reamenajat-o cu sprijinul arhitecților îndrumători și al studenților voluntari în cadrul celor 3 zile de ateliere. În a doua parte a celui de-al treilea atelier ei au exersat prezentarea proiectelor pornind de la preferințele și pasiunile lor.

În cea de-a patra zi, participantii au susținut soluțiile de amenajare în fața celor doi invitați, dr. arh. Mirela Szitar-Sîrbu și conf. dr. arh. Cristian Blidariu, prodecanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, care le-au pus întrebări și le-au oferit aprecieri și încurajări. La final, copiii au primit diplome și cadouri constând în instrumente și materiale de bricolat machete ale unor clădiri emblematice din setul „Timișoara la cutie”.

Cei mici ne-au mărturisit că le-a plăcut foarte mult să ia parte la activitățile din cadrul atelierelor, să afle lucruri noi din discipline diverse, să își imagineze și să își realizeze ideile în macheta camerei lor alături de arhitecți și studenții arhitecți care i-au ghidat într-un tur prin spațiile facultății.

Îndrumătorii arhitecți și studenții voluntari au declarat la finalul atelierelor că s-au bucurat să interacționeze cu copiii, să cunoască și alte puncte de vedere asupra arhitecturii și să creeze relații noi cu echipa De-a arhitectura din Timișoara! Părinții au fost încântați de proiectele copiilor și unii dintre aceștia au declarat că se gândesc serios la reamenajarea camerei copiilor după proiectele acestora.

„A fost o experiență foarte făină pentru mine. Copiii m-au surprins plăcut pe de-o parte cu creativitatea, energia, entuziasmul și atenția la detalii cu care și-au construit macheta, dar și cu maturitatea și hotărârea cu care și-au susținut ideile. De asemenea, mi-a plăcut mult și echipa de voluntari, îndrumători și organizatori, și per total mi s-a părut că a fost un eveniment organizat foarte bine, iar machetele rezultate au reflectat atât implicarea copiilor, cât și a echipei care a venit în sprijinul lor. Având în vedere diferențele de vârstă dintre copii și faptul că aceștia au asimilat în mod diferit informațiile prezentate mi s-a părut importantă prezența voluntarilor și a îndrumătorilor care să le explice și să îi îndrume individual în procesul creativ.”arh. Alexandra Sabo

Mulțumim sponsorilor Atelier21 și DS Smith Packaging Romania care au sprijinit desfășurarea atelierelor „De-a arhitectura în camera mea – Timișoara 2021”. Mulțumim FAUT pentru deschidere, găzduire și prezența celor doi reprezentanți care au oferit încurajări copiilor și părinților pentru amenajarea camerelor celor mici! Mulțumim voluntarilor studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara: Denisa Daria Trușcă, Natalia Luca (an IV), Cristina Avram, Hannah Lilla Illyes, Ioana Bumb, Flavia Stela Subonj, Anka-Maria Ifca, Astrid Viviana Velciov, Virginia Bianca Popa (an III), Oana Dragavei, David Paul Turcin, Adina-Theodora Popescu, Valeria Ivanțoc, Kincső Kiki Nagy (an II), care ne-au fost aproape.

Părinții au apreciat lucrările tuturor copiilor și sperăm că au înțeles mai bine schimbările prin care trec la această vârstă. Aceștia au apreciat și deschiderea facultății față de copii și adolescenți, la această vârstă în căutare de domenii de interes cât mai interesante și diverse.

Le mulțumim tuturor participanților pentru experiența bogată care ne-a arătat ce multe lucruri putem afla unii despre ceilalți și despre noi înșine prin experimentarea arhitecturii! Vă invităm să rămâneți aproape și să urmăriți activitățile De-a arhitectura viitoare!