Text: arh. Monica Popescu
Editor: arh. Mina Sava
Fotografii: din concursul „Look around: spații cu potențial pentru circularitate”
Timp de citire: 3 minute
Concursul De-a arhitectura de ziua fotografiei, ajuns la cea de-a cincea ediție, s-a încheiat și și-a anunțat câștigătorii în noiembrie. Lansat în august 2024, în conexiune cu Ziua Internațională a Fotografiei și cu un proiect de cercetare-acțiune despre educația de sustenabilitate intitulat „Circular City Challenge”, concursul cu premii din acest an s-a intitulat „Look around: spații cu potențial pentru circularitate” și le-a fost dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani.

Așa a sunat invitația noastră pentru tineri:
„În fiecare zi, în drumurile noastre prin oraș, vedem locuri care parcă așteaptă mai multă energie pentru a fi parte din dansul urban în schimbare constantă.
Ce povești ascund astfel de colțuri și ce-am putea face pentru a le redescoperi poveștile din trecut, dar și vocația lor în viitor? Cum vedeți voi, tinerii, astfel de locuri, ca generație care înțelege mai bine ca celelalte de dinainte nevoia de a face dezvoltare fără atâta creștere și cu un consum cât mai redus de resurse din natură?
Circularitatea în spațiile orașelor noastre ar însemna: un parc neglijat, o clădire insuficient utilizată, un colț trecut cu vederea, un teren pe care cresc buruieni și nu poate nimeni să-l folosească nici măcar temporar, sau orice altă idee de spații care sunt neglijate ca resursă. Vrem să găsiți acel loc și să îl surprindeți într-o fotografie care vorbește de potențialul său latent. Apoi, prin text (maximum 150 de cuvinte), ne dorim să prezentați modul în care ar putea fi transformat și folosit pentru a contribui la un oraș în care circularitatea înseamnă că spațiile sunt văzute ca o resursă extrem de valoroasă.”
Trăim într-o eră în care dezvoltările tehnologice au democratizat accesul la fotografie. Practic, toată lumea este fotograf, având în buzunar telefoane mobile cu camere performante ce pot concura cu cele semi-profesionale. Acest lucru a transformat fotografia într-o practică de masă, oamenii documentând momente din viața zilnică, călătorii sau evenimente speciale, fără a fi necesare echipamente profesionale. În rețelele de socializare observăm un trend tot mai mare în care oamenii folosesc imaginile pentru a se exprima. Totuși, digitalizarea și absența limitării de film au dus la o avalanșă de imagini consumate rapid, multe dintre ele fără o calitate deosebită.
În acest context, concursurile de fotografie reprezintă o oportunitate valoroasă, mai ales pentru tineri, de a-și exprima creativitatea și de a învăța mai multe despre subiectele pe care le fotografiază. Fotografia le oferă tinerilor o modalitate importantă de auto-exprimare și de comunicare a emoțiilor, permițându-le să-și construiască identitatea și să împărtășească perspective personale. Participarea la astfel de competiții, pe lângă premiile oferite, îi poate motiva pe tineri să observe și să documenteze spațiile, arhitectura și comunitățile, dezvoltându-și astfel sensibilitatea față de mediul construit și impactul acestuia asupra vieții de zi cu zi.
Am povestit în septembrie într-un interviu cu jurnalista Roxana Păsculescu, în emisiunea iClasă de la Radio România Cultural, despre concursul „Look around: spații cu potențial pentru circularitate” din 2024. Dacă doriți să aflați și mai multe despre concurs puteți asculta interviul aici.
Pe 26 noiembrie 2024 am anunțat rezultatele acestuia și dorim să le mulțumim celor 36 de participanți din 21 de localități care s-au înscris – vă suntem recunoscători pentru curajul de a vă deschide universul și de a împărtăși cu noi fotografiile și gândurile voastre!
Iată preminații!
Pentru că au avut același punctaj, 58 puncte, am decis să acordăm două premii I, fiecare în valoare de 1000 lei, oferite de De-a Arhitectura cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR) prin „Timbrul Arhitecturii” + câte 1 sesiune cu fotograful Ionuț Macri. Cei doi câștigători sunt:
- Gabriel-Cristian Arabolea de 20 ani, din Popești Leordeni, jud. Ilfov. Felicitări!

- Bianca Ichim de 25 ani, din sector 6, București. Felicitări!

Premiul II nu s-a acordat.
Premiul III, în valoare de 400 lei, oferit de De-a Arhitectura cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România prin „Timbrul Arhitecturii” + 1 sesiune cu fotograful Ionuț Macri, cu 57 puncte, i s-a acordat lui Andrei Ionescu-Piatra de 20 ani, din sector 2, București. Felicitări!

Juriul a acordat și două mențiuni ce au primit publicații (cărți, reviste) de la Igloo magazine. Au primit mențiuni:
- Raluca Elena Costescu de 23 ani, din Hațeg, jud. Hunedoara. Felicitări!


Mulțumim juriului format din: Lucian Călugărescu, Eliza Jurca, Ionuț Macri, Vera Marin, Ileana Gabriela Szasz, Iulia Voicu, Anda Zota pentru profesionalism, pentru timpul dedicat și pentru ochiul format cu care au analizat fiecare imagine. Despre criteriile concursului și alte detalii puteți citi și aici.
Nu în cele din urmă, le mulțumim în mod special lui Ionuț Macri care se va vedea cu cei trei premianți ai locurilor I și III, și Andei Zota și prietenilor de la Igloo magazine care sunt întotdeauna alături de noi cu publicații interesante!
Mulțumim și Ordinului Arhitecților din România pentru finanțarea premiilor I și III din „Timbrul Ahitecturii”.
Vă așteptăm la edițiile viitoare!