Concursul de ziua fotografiei 2023 „Look Up: un alt punct de vedere” și-a anunțat câștigătorii

j

Text: arh. Monica Popescu

l

Editor: antropolog Gabriela Anghel

Fotografii: din concursul „Look Up: un alt punct de vedere”

h

Timp de citire: 7 minute

Fiecare dintre noi are o perspectivă diferită asupra lumii înconjurătoare. Cel mai banal element cotidian poate reprezenta o sursă de inspirație și poate avea o simbolistică aparte. Din 2017, la De-a Arhitectura căutăm povești de arhitectură și mediu construit, spuse prin intermediul fotografiei. Aflat la a patra ediție, concursul De-a arhitectura de Ziua Internaţională a Fotografiei, 19 august, a invitat publicul tânăr să ne trimită un moment capturat în timp, o amintire a bucuriei, o imagine care spune o poveste ce poate inspira comunităţi întregi, de la cel mai mic la cel mai mare, momente trecătoare surprinse pentru a celebra şi a aduce mai aproape oameni de peste tot și care să ne facă să ne oprim din cursa nebună din fiecare zi.

Intitulat „Look Up: un alt punct de vedere”, concursul cu premii dedicat tinerilor de 16-26 de ani a avut loc între 19 august și 19 octombrie 2023, iar pe 31 octombrie și-a anunțat câștigătorii aleși cu ajutorul unui juriu format din: Lucian Călugărescu, Vlad Eftenie, Cornel Lazia, Andrei Mărgulescu și Veronica Sava.

În graba noastră cotidiană, rar ridicăm capul pe stradă să ne uităm la ce se întâmplă deasupra noastră – cade tencuiala, curge apă de la un balcon, un țurțure se desprinde amenințător, un porumbel trece în zbor. Dar are rost să ridicăm capul și să privim în sus, nu doar ca să ne ferim de pericole, de ce ne poate face rău, ci și ca să ne schimbăm punctul de vedere/observație.

De câte ori nu ați privit în sus și ați fost surprinși de un gargui ce își apără cu vrednicie acoperișul, de un cuib de berze care vestesc primăvara sau poate de vreun colț de clădire sau de vreun balcon surprins dintr-o altă perspectivă?

Look up și oferiți-ne un alt punct de vedere!

Aceasta a fost premiza de la care am plecat în acest an invitând tinerii să documenteze cu creativitate ce văd când ridică capul. În încercarea noastră de a-i inspira pe aceștia să vadă mediul construit înconjurător printr-o altă lentilă, mai detaliată, i-am invitat pe membrii juriului să ne răspundă la întrebarea: „Ce înseamnă fotografia pentru tine?”. O întrebare simplă și complicată în același timp. Iată ce ne-au răspuns aceștia.

De mult timp fotografia a ajuns la îndemâna oricui, percepută ca «un fel de a transmite informații strict utilitare». Din acest motiv tot mai mult se află scoasă din cadrul ei consacrat și tot mai des folosită numai ca un instrument rudimentar. Uităm că ea poate avea în spate un cumul de stări care să deservească unui scop precis în cadrul unei povești pe care nu vrem să o uităm. Privesc fotografia ca o singură oportunitate pe care o avem să putem să arătăm cu adevărat prin imagini ce vrem să transmitem. Felul cum alegem să spunem povestea conturează imaginea pe care vrem să o imortalizăm. Personal, posibilitatea felului «de a fi» și «a acționa» în consecință mă fascinează și asupra lui zăbovesc cel mai mult timp pentru a-mi perfecționa această «sensibilizare» asupra subiectului pe care mi-l aleg, fie că sunt într-un cadru profesional sau personal.” – Lucian Călugărescu, arhitect şi fotograf (IG: @pixelateria), alături de De-a Arhitectura din 2013.

Vlad Eftenie, arhitect, lector UAUIM (www.vladeftenie.ro, IG: @veftenie) este autor/co-autor al unor numeroase expoziţii de fotografie urbană şi de arhitectură, atât în România, cât şi în străinătate, a inițiat și susținut numeroase workshopuri şi ateliere de fotografie urbană/street/de arhitectură în Bucureşti, Cluj, Braşov, Botoşani, Constanţa și a participat în numeroase jurii de specialitate. De curând a lansat „Codul Fotografiei”, un concept editorial propus de Vlad și pus în operă de editura Curtea Veche Publishing, carte oferită în concursul De-a arhitectura de ziua fotografiei 2023. Iată ce ne-a răspuns Vlad despre semnificația fotografiei.

Cu ajutorul fotografiei explorez lumea înconjurătoare, îmi antrenez simțurile, conștientizez ce simt și creez povești pe care le împărtășesc cu ceilalți. Din momentul în care încep să observ, ceva se schimbă în mine, ceva din afară devine vizibil și apare o lume nouă, acolo unde aș fi crezut că știu deja totul. Orașul e în continuă mișcare, cu ajutorul fotografiei pot păstra momente de magie efemeră, în «momentele de grație». Când încerci să fii autentic și creativ, când implici pasiune și dedicare, cu siguranță poți schimba ceva în bine.” – arh. Vlad Eftenie

Cornel Lazia, asistent universitar și doctorand specializare Fotografie în cadrul Facultății de Film, UNATC (www.500px.com/cornellazia, IG: @kornel27) este fotograf și cineast independent, cu peste 25 de ani de experiență, specializat în fotografie de artă, modă, arhitectură și muzică, precum și în cinematografie pentru filme, videoclipuri muzicale și reclame.

Fotografia pentru mine reprezintă un stil de viață, un pașaport către destinații interioare și exterioare, o modalitate de exprimare și de relaționare, o modalitate de a concretiza diverse trăiri și aspirații. Dar cel mai important, fotografia este o constantă în viața mea și ea s-a manifestat și se manifestă sub diverse forme, pornind de la vizionarea fotografiei în multiplele și diversele sale forme și ajungând la propriile mele demersuri ce presupun înregistrarea imaginilor.” – Cornel Lazia

Andrei Mărgulescu, arhitect şi fotograf (Facebook) este asistent asociat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (UAUIM) și la FTO Alba Iulia, profesor de arhitectură pentru copii, fotograf de arhitectură cu peste 18 de ani experiență.

Fotografia reprezintă pentru mine un mijloc de a înțelege arhitectura sau mai precis spațiul construit. Traducerea unei realități arhitecturale tridimensionale într-una bidimensională intensifică rolul geometriei, al luminii ca element de redare al materialelor și a spațialității, al compoziției imaginii care clarifică și transmite către privitor compoziția arhitecturii. Eu îmi înțeleg rolul ca fiind acela al unui arhitect care interacționează prin imagine cu spațiul construit, oferind privitorilor un mod mai profund de a-l cunoaște și înțelege pe aceasta din urmă.” – Andrei Mărgulescu

Veronica Sava, graphic designer, arhitect, și parte din echipa De-a arhitectura și Astil (IG: @vero_sava, @feedthemidnightmonster), ne-a spus: „Fotografia este călătorie, un moment, o senzație, o emoție, o idee, un detaliu, o poveste pe care imaginația o spune prin real.

La finalul concursului, pe 19 octombrie, am primit 129 de fotografii de la 53 de concurenți din toată țara. Juriul a analizat toate fotografiile și a decis podimul. Deci, fără alte formalități, iată câștigătorii acestei ediții a concursului De-a arhitectura de Ziua Internaţională a Fotografiei.

Premiul I, în valoare de 2000 lei, oferit de De-a Arhitectura cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România prin „Timbrul Arhitecturii”, îl primește Georgiana Precub de 25 ani din Borca, jud. Neamț, cu fotografia „Les Espaces D´Abraxas, Noisy-le-Grand, Franța”. Felicitări!

După ce am anunțat-o că a câștigat premiul I, Georgiana ne-a transmis:

„Am participat cu speranța de a prezenta o mică parte din lume, așa cum o văd eu. Acest premiu mă încurajează să îmi continui pasiunea. Acest concurs a fost mai mult o provocare, un mod de a revizualiza toată arhiva, în căutarea celei mai bune fotografii sau un mod de a observa evoluția mea în toți acești ani

Fotografia are un loc special în inima mea ca arhitect. În mare parte, sunt autodidactă. Am început să iau în serios această pasiune înainte de pandemie. Mi-am zis atunci: «Ce poate fi atât de greu?»… Desigur că nu a fost chiar așa! Este foarte greu să surprinzi ceea ce pe tine te mișcă ca observator, atunci când abilitățile tale de camuflare nu sunt chiar cele mai extraordinare.

Fiecare fotografie nu este doar o simplă captură a unei structuri, prin intermediul ei reușesc să surprind esențe și emoții, astfel este un mijloc de a transmite povești și de a inspira. Îmi place să creez conexiuni între spații și oameni prin intermediul fotografiei, pentru a sublinia impactul pe care arhitectura îl are asupra vieții noastre de zi cu zi.”

Premiul II, constând în 2 şedinţe foto de 1h la Pixelateria, îl primește Anamaria Lazăr de 26 ani din Cluj-Napoca, jud. Cluj, cu una dintre cele trei fotografii trimise în concurs. Felicitări!

Iată ce scria Anamaria când a înscris fotografiile în concurs:

Toate cele 3 imagini au fost realizate în Frankfurt, în timp ce mă simțeam un flaneur. Fără o destinație anume, fără un traseu știut, mă plimbam și-mi ridicam privirea să admir turnurile care se aflau în acest oraș. Erau ca niște străzi care mă invitau să îmi ridic privirea, să încep să citesc orașul de jos în sus, mai degrabă decât de la stânga la dreapta.

După ce am anunțat-o că a câștigat premiul II, Anamaria ne-a transmis:

„În primul rând simt o foarte mare onoare. Faptul că am fost selectată și că membrii juriului au considerat poza mea demnă de locul 2 mă abiționează să continui să caut să suprind arhitectura prin imagini – care oricum este unul din cele mai importante lucruri în arhitectură (cum se transmit și cum se percep lucrurile). În timpul facultății mi-a plăcut mult să călătoresc, astfel că mereu încercam să rămân cu albume care să ilustreze fiecare excursie din punct de vedere arhitectural. Astfel, mi-am format jurnale din fiecare loc în care am fost, în care am observat texturi, lumini, oameni care interacționează cu spațiile. Concursul mi-a dat oportunitatea de a mă focusa pe verticalitatea cladirilor, să caut punctele de vedere care nu sunt atât de uzuale în viața de zi cu zi.

Premiul III, constând în cartea „Codul fotografiei” de Vlad Eftenie, îl primește Laura-Lilongó Fülöp de 20 ani din Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita. Felicitări!

Iată ce scria Laura când a înscris fotografia în concurs: „Am făcut această fotografie într-o excursie la Timișoara, se numește «O chestiune de perspectivă» («A matter of perspective»). Am ales acest titlu pentru că punctul de vedere și perspectiva sunt cele care definesc un fotograf. Pentru cei care stau în vârful scărilor, fotograful este o persoană mică, care tocmai a privit în sus și a găsit ceva interesant. Din perspectiva de sus nu poți vedea imaginea care este creată din perspectiva de jos, pentru cei poziționați mai sus nu este evident ce vrea cel de jos, nici măcar nu-i acordă atenție, în schimb pentru fotograf compoziția perfectă este creată de cei de deasupra.

Pentru că a primit același punctaj în urma jurizării, vom acorda un al doilea Premiu III, constând în cartea „FAR. 12 Fotografi de Arhitectură din România” de la igloobooks. Premiul îl primește Ștefan Pricop de 26 ani din Iași, jud. Iași. Felicitări!

Iată ce scria Ștefan când a înscris fotografia în concurs: „Această fotografie reprezintă turnurile Axel din zona Vestervold din Copenhaga. Imaginea surprinde contrastul în două ipostaze: în primul rând rigoarea contrastului cromatic, în al doilea rând contrastul dintre verticalitatea ferestrelor și cadrelor lamelare și mișcarea organică a clădirii în plan, surprinse într-un moment de simbioză.

Pentru că a primit același punctaj în urma jurizării, vom acorda un al treilea Premiu III, constând în reviste de arhitectură de la Igloo media. Premiul îl primește Anamaria Lazăr de 26 ani din Cluj-Napoca, jud. Cluj, cu una dintre cele trei fotografii trimise în concurs. Felicitări!

Iată ce scria Anamaria când a înscris fotografiile în concurs:

Toate cele 3 imagini au fost realizate în Frankfurt, în timp ce mă simțeam un flaneur. Fără o destinație anume, fără un traseu știut, mă plimbam și-mi ridicam privirea să admir turnurile care se aflau în acest oraș. Erau ca niște străzi care mă invitau să îmi ridic privirea, să încep să citesc orașul de jos în sus, mai degrabă decât de la stânga la dreapta.

Și iată ce ne-a transmis când a aflat că pe lângă premiul II a primit și premiul III:

Suprinderea a fost mare, așa că întregul sentiment de fericire a fost dublat de momentul în care am aflat că am obținut și locul 3. Întreg acest concurs mă face să îndrăznesc și să vreau să fotografiez cât mai mult!

Mulțumim tuturor participanților la concurs, juriului, care a făcut un adevărat maraton pentru jurizarea fotografiilor, echipei De-a arhitectura care s-a ocupat de dezvoltarea temei concursului: antropolog Gabriela Anghel, arh. Lucian Călugărescu, arh. Monica Popescu și coordonatoarei concursului, arh. Monica Popescu.

Mulțumim și Ordinului Arhitecților din România pentru finanțarea premiului I din „Timbrul Ahitecturii” (prin programul cultural), Pixelateria (arh. Lucian Călugărescu) pentru premiul II și Igloo Media pentru premiul III.

Vă așteptăm la edițiile viitoare!