Ce au în comun un scafandru și o casă pasivă?

j

Text: arh. Simona Șerban

l

Editor: antropolog Gabriela Anghel

Fotografii: stud. arh. Dan Eliana, arh. Simona Șerban

h

Timp de citire: 8 minute

În echipa De-a Arhitectura nu stăm niciodată; poate de sărbători sau în vacanțe, însă dacă este să fim sinceri (cu noi, dar și cu voi), până și atunci ne gândim la idei de ateliere noi, cum să mai presărăm prin programele noastre și mai multă creativitate sau modalități noi prin care să aducem în atenția publicului importanța comunităților și protejarea mediului construit. Un atelier pe care l-am integrat din acest an în curricula de ateliere pe care le oferim prin Clubul De-a arhitectura și Săptămâna Verde este atelierul multidisciplinar „Ce este o casă pasivă?” dedicat copiilor de 9-12 ani.

Pentru a crea legături între conceptul de casă pasivă și elevi am venit cu o idee ingenioasă: să povestim despre casele pasive prin paralela cu scafandrii și echipamentele pe care aceștia le folosesc, analogia venind în sprijinul unei mai ușoare înțelegeri a conceptului de casă pasivă, într-o mare măsură costumul de scafandru funcționând pe aceleași principii: oferă utilizatorului protecția necesară pentru o „călătorie” confortabilă. Atelierul s-a conturat prin jocuri de (re)cunoaștere, povești adevărate, analogii și interpretări ale realității actuale, totul pentru a integra informația tehnică în vocabularul copiilor.

Speranța este ca acesta să devină un atelier important în următorii ani pentru asociație. Este evident că schimbările climatice își fac simțită prezența din ce în ce mai mult în ziua de astăzi, de aceea cred că este necesar ca lecțiile pentru copii să reflecte realitatea actuală.” – arh. Lucian Călugărescu

Să ne oprim puțin asupra întrebării din titlul atelierului: Ce înseamnă o casă pasivă? Nu, nu ne referim la o casă leneșă, ci la o casă, o construcție care cu mai puțin realizează mai mult. Atelierul are ca scop familiarizarea celor mici cu principiile și strategiile prin care casele pasive se pot încălzi de la soare, cum se pot ventila într-un mod sustenabil, îndemnându-i să își imagineze cum ar fi să trăiască într-o casă verde, în partea practică a atelierului, unde fiecare echipă construiește casa ei pasivă. Echipele sunt compuse din arhitectul șef, inginerul, șeful de șantier, arhitectul peisagist și arhitectul urbanist, fiecare având rolul bine stabilit încă de la început.

Pentru a crea legături între conceptul de casă pasivă și elevi, apariția scafandrului leagă povestea și întreține firul narativ al atelierului pornind de la premisa: „Ce au în comun un scafandru și o casă pasivă?

Și astfel a venit ziua prototipării atelierului cu elevii clasei a III-a, de la Școala Gimnazială Nr. 192 din București unde, sub îndrumarea arh. Lucian Călugărescu, a prof. înv. primar Cristina Petrescu și a celor două voluntare, arh. Simona Șerban și stud. arh. Dan Eliana, a început joaca de-a casele pasive și prietenoase cu mediul înconjurător!

Lucian ne-a transmis cum a decurs activitatea:

„Copiii au reușit să parcurgă atelierul în pas alergător fiind deja cunoscători ai mediului construit prin prisma părinților care, majoritatea, lucrează în construcții. Astfel, denumirile uneltelor folosite de diferiți meșteri erau bine cunoscute și asimilate dinaintea cursului. Atelierul sper să le rămână ca o amintire plăcută și utilă. Cu siguranță când vor fi mari problemele actuale ale încălzirii globale vor fi mai acute și îi vor încerca din greu. Sper că am reușit să le stârnesc curiozitatea și să îi fac să înțeleagă cum este mai sustenabil să trăim.”

Ne-am dorit să aflăm și părerea Elianei, studentă în anul III la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, cum a fost să îi ghideze pe cei mici, prin joc, spre cunoaștere, atelierul fiind printre primele ateliere din cadrul asociației la care a participat ca voluntar:

„Cu siguranță entuziasmul copiilor m-a încărcat cu energie – regenerabilă 🙂 – și m-a convins să continui acest tip de voluntariat. A fost o plăcere pentru mine să am oportunitatea să contribui în acest atelier, mi-a oferit speranța pentru un viitor mai bun, iar curiozitatea elevilor a confirmat importanța abordării acestui subiect, chiar și prin mici jocuri.”

La rândul ei, Simona ne-a povestit impresiile ei:

„Mereu în activitățile De-a arhitectura am privit cu admirație modul în care elevii își arată entuziasmul pentru activități, pentru ce urmează să realizeze. Dacă ar fi să spun cu ce am rămas după atelier, pe lângă energia contagioasă a celor mici, clar a fost deschiderea lor către subiectul atelierului și a modului în care au lucrat în echipa. Atelierul «Ce este o casa pasivă?» este o tipologie de atelier care presară curiozitate celor mici pentru lumea din jurul lor, încep să-și pună întrebări, dar cel mai important e că îi ancorează în realitate, prin joc.”

Nu în ultimul rând, la finalul atelierului, elevii au fost rugați să își imagineze cum ar fi să locuiască într-o casă pasivă și care ar fi beneficiile pe care le-ar avea:

„De când am o casă pasivă familia mea economisește mai mulți bani decât atunci când aveam o casă normală. Deoarece casa mea este orientată spre soare factura la căldură este mai mică.”

„Casa pasivă aduce beneficii la factură, faze, lumină și are niște geamuri acoperite cu mai multe straturi.”

„Cred că e mai ușor să o întreții și costă mai puțin.”

„Casa pasivă folosește natura, nu o distruge: nu trebuie să mai folosești aer condiționat vara sau calorifer iarna. ”

„Casa ea este pasivă deoarece are o izolație calitativă în care se menține căldura. De când stau în ea am observat că geamurile sunt orientate spre soare și că acest lucru aduce căldură. Casa mea pasivă are o vată specială în pod care face căldură.”

Succesul atelierului, precum și nevoia acută pentru abordarea unui astfel de subiect, ne-a determinat să continuăm organizarea lui și ulterior, atât la clase în București în cadrul Programului Național „Săptămâna Școala Altfel”, precum și în cadrul unor evenimente desfășurate în Brașov și Timișoara.

Astfel, în capitală, am avut ocazia să povestim despre case pasive cu elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială „Maria Rosetti” care au fost îndrumați de arh. Simona Șerban, prof. înv. primar Roxana Vorovenci și arh. Viorica Popescu. Ne-am bucurat să aflăm că elevii au fost deschiși către tematică și au lucrat atent, în echipă, la casele lor verzi.

În perioada 10-13 mai a avut loc la Timișoara „Săptămâna nZEB” în cadrul căreia, pe 12 și 13 mai, De-a Arhitectura, în parteneriat cu Asociația Cluster Pro-nZEB, a organizat atelierul „Ce este o casă pasivă”. Lucian ne-a transmis gândurile lui:

„În agitația Timișoarei, care în acest an este capitală culturală europeană, De-a Arhitectura a susținut o serie de ateliere de sustenabilitate pentru copii în cadrul evenimentului Săptămâna nZEB Timișoara. Vineri, deși a fost o vreme nefavorabilă, ne-au trecut pragul 40 de copii entuziasmați și nerăbdători să învețe cele cinci principii ale casei pasive. Odată ce au încheiat atelierul, copiii au parcurs expoziția stand cu stand și au întrebat expozanții cum contribuie materialele lor la principiile caselor pasive.”

Brîndușa Havași, coordonator De-a Arhitectura Vest, ne-a transmis la rândul său cum au decurs cele 2 zile:

„Vineri, 12 mai, de la ora 10:00, ghidați de arh. Lucian Călugărescu, am căutat răspunsuri la întrebarea «Ce este o casă pasivă?» alături de elevii clasei a IV-a B de la Liceul Teoretic «Nikolaus Lenau» și de prof. înv. primar Andrada Mazilu, care au parcurs opționalul «De-a arhitectura în orașul meu» în anul școlar 2021-2022. Vineri de la ora 12:00 i-am avut alături pe copiii din clasa a IV-a D de la Școala Gimnazială Nr. 16 «Take Ionescu», însoțiți de prof. înv. primar Sorina Groza, care au început opționalul «De-a arhitectura în orașul meu» anul trecut și îl continuă în acest an școlar. Dacă prima clasă de elevi fremăta să răspundă la întrebările lui Lucian și să reprezinte în machetă cele cinci principii ale unei case pasive, al doilea grup de copii a gândit răspunsurile mai pe îndelete, dar machetele au pus accentul pe formele de relief în care casa pasivă este amplasată. La final copiii au primit cartea despre Casa viitorului oferită de organizatorii nZEB.”

„Ploaia de sâmbătă dimineață i-a speriat pe unii părinți, dar câțiva elevi de la Școala Gimnazială Nr. 30 au venit împreună cu prof. înv. primar Andreea Marișescu, prof. înv. primar Simina Neo și prof. înv. primar Adriana Pascu. Ghidați de arh. Lucian Călugărescu am uitat de ploaia de afară și am intrat în povestea caselor pasive: de unde vin, cine le-a perfecționat și denumit așa, ce le diferențiază de alte case și cum se adaptează la vreme. Apoi am comparat cele cinci principii ale casei pasive cu piesele din echipamentul scafandrului. Împărțiți în echipe, elevii, ajutați de arhitecții voluntari, au ilustrat aceste principii în machetele unor case pasive aflate în diferite contexte climatice. Până când am terminat noi machetele ploaia s-a oprit, a ieșit soarele și am scos machetele pe băncuțe, la soare, să le vadă toată lumea.”

„Mulțumim! Am rămas impresionată profund de aceste descoperiri practice.” – prof. Sorina Groza

Mulțumim Asociației Cluster Pro-nZEB pentru invitație, lui Lucian Călugărescu și echipei din Timișoara pentru îndrumare, voluntarilor stud. arh. int. Maria Lazău, arh. Tiberia Moțoc, arh. int Carmen Săndescu, arh. Ramona Suciu și profesorilor și copiilor care au dorit să învețe despre ce este o casă pasivă!

Pe 23 și 24 septembrie 2023 atelierele au fost organizate și la Brașov în parteneriat cu Festivalul consolid8. Arh. Mara Pachide-Țaric și arh. Deea Ursachi, îndrumătoarele atelierului, ne-au povestit cum a decurs activitatea:

„Atelierul despre case pasive a fost o încântare pentru cei mici, au aflat despre cele 5 principii ale casei pasive și aplicarea lor, întâi a fost o parte teoretică descrisă sumar ca rezumat al principiilor în sine, apoi a urmat o parte practică în care, pe echipe, au construit niște case care se raportau la cele 5 principii: termoizolația continuă, orientarea către soare, ferestrele performante, etanșeitatea la aer, ventilarea cu recuperare de căldură). Au fost tare curioși să afle cum pot aceste case să respire, cum pot ele să se muleze după toate anotimpurile, cum pot folosi resurse din natură pentru a se autosusține. Asocierea cu acel scafandru a fost foarte utilă, pentru că astfel și-au putut imagina foarte bine cele 5 principii. Atelierul în sine a fost foarte util, atât partea teoretică în care au înțeles principiile unei case pasive, cât și cea practică unde au reușit și să construiască o machetă, pe care să o ia acasă. Consider că aceste informații sunt esențiale de știut de la o vârstă mică, astfel încât să poată fi transmise mai departe comunității.”arh. Mara Pachide-Țaric

„Eu am urmărit de la distanță activitățile derulate la Brașov, dar pot spune că atelierul despre casa pasivă este provocator, poate fi implementat și pentru copiii dintr-o grupă de vârstă mai mare și cu siguranță îl vom mai derula la Brașov în viitor.”arh. Deea Ursachi

Ne bucură nespus să vedem sclipirea din ochii copiilor atunci când descoperă lucruri noi prin joacă și lucru în echipă, lucruri care îi vor ajuta pe viitor, de aceea anunțăm că atelierul „Ce este o casă pasivă” se regăsește în oferta de ateliere pentru Programul Național „Săptămâna Verde” 2023-2024! Vă invităm să le descoperiți aici. Sperăm ne vedem cu cât mai mulți elevi și profesori implicați și să descoperim prin joacă ce este aceea o casă pasivă!

Mulțumim Asociației Cluster Pro-nZEB că ne-a provocat să dezvoltăm acestă resursă școlară.