Concursul „De-a arhitectura în camera mea”, ediţia a III-a, şi-a ales câştigătorii în iulie

În perioada 9-11 iulie 2019 a avut loc la Biblioteca de materiale MATER din Bucureşti a treia ediţie a concursului „De-a arhitectura în camera mea” dedicat copiilor din clasele a IV-a – a VII-a. Proiectul a fost realizat cu sprijinul partenerilor noștri: AFI Cotroceni, Holcim România, MATER, Nod Makerspace, Siniat România cărora le mulţumim!

Inițiat în 2017, „De-a arhitectura în camera mea” pune la dispoziția copiilor un Ghid practic de informaţii şi inspiraţii care să îi ajute să îşi reamenajeze camera pentru a păşi într-o nouă lume, aceea a arhitecturii şi a design-ului de interior.

Timp de 3 zile, la Camp-ul „De-a arhitectura în camera mea”, cei mici, inspiraţi şi îndrumaţi de arhitecţii din echipa De-a arhitectura, au realizat macheta camerei lor, au dezvoltat propuneri de amenajare a acesteia şi au realizat un film prin intermediul căruia și-au prezentat ideea. În urma unui proces de jurizare au fost stabiliți câștigătorii care și-au prezentat proiectul în cadrul Galei de premiere de pe 11 iulie 2019 la Biblioteca de materiale MATER.

Dar până au ajuns la Gală, despre cum au fost transpuse în plan fizic nevoile și aspirațiile copiilor care și-au reimaginat propria cameră, ne-a povestit arh. Ioana Cristina Ion, unul dintre îndrumătorii camp-ului.

Percep o bucurie în privirile copiilor atunci când le propui să creeze şi să se joace în acelaşi timp: pur şi simplu imaginaţia învie. Acesta este motivul pentru care am acceptat provocarea de a coordona acest camp de trei zile, în care copiii îşi amenajau propria lor cameră.

Până nu demult lucrasem cu 35 de „jucăucioşi” ce formau colectivul unei clase, acum provocarea mea venea din mai multe părţi: copiii erau de vârste diferite, aveau camere diferite, nu se cunoşteau, nu îi cunoşteam, nu erau cu acel cadru didactic care îi înţelegea/ştia, erau singuri în tot acest context aparte, ce îi copleşea cu noutăţi.

Această ediţie a fost diferită de celelalte (ediția II și ediția I) prin faptul că a presupus ca fiecare participant să vină cu propriul releveu, să lucreze pe o perioadă de 3 zile şi doar cu îndrumătorii.

În prima zi am început cu un joc de cunoaştere şi autocunoaştere care a debutat timid, în linişte, în cadrul căruia copiii s-au descris succint. Ulterior le-am propus un exerciţiu de meditaţie în care respirau profund şi, cu ochii închişi, îşi imaginau cum deschideau o uşă şi intrau propriu-zis într-un spaţiu în care se simţeau bine, relaxaţi, fără presiuni, un spaţiu în care puteau să facă ceea ce doresc şi iubesc mai mult. Era camera lor perfectă, pe care au început s-o descrie în amănunt pe coala albă de hârtie.

Acest exerciţiu îl gândisem pentru a-i apropia oarecum de noţiunea de „concept” cu care am început să-i familiarizăm în prezentările noastre. Tema proiectului de amenajare a propriei camere este în strânsă legătură cu tema propriei vieţi, a pasiunilor şi hobby-urilor, este tema locului unde te simţi în largul tău. După scurta prezentare a orarului evenimentului, a urmat o oră în care am vorbit deschis şi cu multe exemple despre Ghidul „De-a arhitectura în camera mea” ce ne-a stat la căpătâi pe toată perioada camp-ului. A urmat un prânz frugal, pentru că erau curioşi să cunoască materialele bibliotecii MATER şi grăbiţi să înceapă activitatea propriu-zisă. Prea multă teorie nu a captivat niciodată copiii. 🙂

Ne-au surprins cât de dornici erau să lucreze căci aveau mai tot timpul un pas în faţă făcut. Colegii arhitecţi, după ce pregătiseră plăcile cartonului de mousse tăiate conform releveului, au ajutat şi îndrumat câte 2, 3 sau 4 copii să definitiveze tăieturile uşilor şi ferestrelor pentru pereţii camerelor şi să asambleze macheta. De la o planşetă la alta observam cum prind contur toate camerele. Imaginea 3D a propriei camere îi împlinea, se imaginau înăuntru şi aveau deja mici scenarii despre cum vor locui. Elanul cu care lucrau era aşa de mare încât au început executarea mobilierului înainte să aibă un concept clar. Am încheiat prima zi de lucru cu nevoia mea de a le explica încă o dată ceea ce înseamnă „conceptul”.

Ajunsă acasă, aveam să mă consult cu proprii mei copii (de vârstă similară cu cei cu care mă vedeam a doua zi), să aflu cum gândesc ei şi cum aş putea să le explic mai bine ce înseamnă „conceptul”. Răspunsul copiilor (din era tehnologiei) a venit simplu si rapid: „Mami, dacă au telefoane, explică-le că este ca tema unei aplicații pe telefon”. Se pare că majoritatea este copleşită de „a utiliza spaţiul” şi nu este atentă la ceea ce leagă toate obiectele, la acea unitate comună care este relevată în detalii.

A doua zi, după ce am aflat că unii au visat cum va arăta propria cameră :), am început prin a relua explicaţiile despre concept pentru a putea să îi ajutăm pe micii arhitecţi să aibă un proiect adevărat. Lucrul s-a dovedit a fi intens şi în această zi, căci spre finalul ei aveau machetele aproape terminate.

S-a simţit însă nevoia unei mici pauze, drept pentru care am vizitat sediul NOD Makerspace unde au văzut atâtea spaţii interesante care erau, mai mult sau mai puţin, conexe cu funcţiunea unui birou, încât le-a oferit noi idei în amenajarea propriei camere. Aşadar, cei care au jucat ping-pong, s-au relaxat şi au dat frâu liber şi mai mult imaginaţiei.

Ultima zi a venit cu alte suprize: deja legaseră prietenii, se ajutau reciproc, făceau ultimele retuşuri şi lucrau la ultimele detalii împreună, ca şi când nu mai era nici o competiţie. Între ei chiar nu era competiţie! Au avut şi un timp alocat pregătirii prezentărilor unde copiii repetau şi se ascultau reciproc, se încurajau şi se corectau unii pe alţii.

Prin joc de rol şi puţin teatru au depăşit emoţiile ce îi cuprindeau din ce în ce mai mult, pe măsură ce se apropia prezentarea finală în faţa juriului. Ceea ce mă bucură cel mai mult este că au înţeles că lucrul în echipă ajută şi dezvoltă. Împreună au reuşit! Toţi au câştigat! Aşa, de fapt, câştigăm cu toţii!

*

Pe lângă camp-ul de trei zile, în perioada mai-iunie 2019, echipa din Braşov a Asociaţiei De-a Arhitectura a organizat la Galeria Ora0 şase ateliere „De-a arhitectura în camera mea”, sub îndrumarea arh. Ioana-Mădălina Bârsăşteanu. Filmele de prezentare a machetelor rezultate în urma seriei de ateliere au intrat în jurizarea finală.

https://www.youtube.com/watch?v=zuo4wuuQHHQ&list=PLqXrVszIFay5zpXY6KYqdoGCvtUWxronF

De asemenea, pentru a da posibilitatea şi altor copii să intre în contact cu lumea arhitecturii şi a design-ului de interior, colega noastră, arh. Ioana Cristina Ion, alături de prof. înv. primar Crina Stoicescu de la Şcoala Gimnazială Orizont (fostă Nr. 193) din Bucureşti, a decis să implementeze proiectul sub forma unor ateliere săptămânale la clasa a IV-a A. Filmuleţele copiilor au intrat în jurizarea din luna iulie 2019 din cadrul celei de-a treia ediţii a concursului „De-a arhitectura în camera mea”. Iată filumeţele copiilor din clasa a IV-a A: Rareş, Maya, Vlad, Alexandra, Cristian, Patrick, David, Irina, Iarina , Mara, Daria, David, Andreea, Mario, Rareş, Bianca, Lorena.

Jurizarea proiectelor s-a făcut pe baza filmelor de prezentare, încărcate pe YouTube. Astfel, pe 11 iulie, în nerăbdarea și entuziasmul general, a avut loc Gala de premiere în cadrul căreia au fost anunțați câștigătorii. Premiul I, de 2800 lei, pentru implementarea amenajării camerei în termen de 1 an de la data câştigării concursului, a ajuns la Tessa Şerban – camera ei a avut ca temă „Pădurea fantastică”. Premiul autorilor Ghidului „De-a arhitectura în camera mea” a fost acordat surorilor Medeea şi Cosmina David – camera lor a avut ca temă „Dansul”.

Mulțumim partenerilor acestei ediții care au susținut copiii să își transpună ideile în realitate, chiar dacă la scară mică: AFI Cotroceni, Holcim România, MATER, Nod Makerspace, Siniat România, precum și tuturor participanților care ne-au molipsit cu voioșia și imaginația lor şi, nu în ultimul rând, echipei De-a arhitectura care a făcut ca lucrurile să meargă strună.

*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: arh. Ioana Cristina Ion
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotografii: Doru Popescu, arh. Eliza Jurca, arh. Ioana Cristina Ion