Clasele De-a arhitectura merg în vizită la Green Mogo şi în acest an

Toate clasele care urmeaza cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” se bucură, dincolo de experienţa învăţării de la clasă, de incursiuni directe în mediul construit. Fie că vorbim de străzile oraşului sau ale satului, de scuaruri, pieţe sau doar de zona din jurul şcolii, copiii au posibilitatea să exploreze la faţa locului, prin observaţie directă, interacţiune şi întrebări, diferite tipuri de spaţii.

De data aceasta, în a doua jumătate a lunii aprilie 2018, copii din 8 clase din Bucureşti şi împrejurimi au fost în vizită, în cadrul proiectului Școli Verzi, la Centrul Green Mogo din Mogoşoaia, sediul organizaţiei Greenitiative, parteneri ai Asociaţiei De-a Arhitectura. Astfel, în cadrul ultimului caiet din cursul „De-a arhitectura în orașul meu”, Caietul nr. 5 – Sustenabilitatea, elevii au avut ocazia să viziteze o clădire la care s-au folosit materiale și tehnologii de construire prietenoase cu mediul înconjurător. Gazdele au povestit despre eco-design şi economie circulară, copiii vizitând atelierul de eco-design. Au văzut imprimanta 3D şi câteva obiecte realizate prin upcyling împreună cu studenţii cu care Green Mogo a colaborat. În cadrul acestei vizite, îndrumătorii De-a arhitectura au putut derula una dintre lecțiile capitolului de sustenabilitate, Lecţia C5.2 – Localităţile verzi şi impactul locuirii asupra mediului înconjurător.

Copiii, părinţii care i-au însoţit, cadrele didactice şi arhitecţii îndrumători De-a arhitectura au povestit în rândurile ce urmează ce au văzut, ce i-a impresionat, ce le-a plăcut şi ce au făcut la faţa locului. Aşa că vă invităm alături de ei într-o mică incursiune la Centrul Green Mogo, chiar dacă e una la distanţă. Introducerea o vor face cadrele didactice împreună cu arhitecţii îndrumători, urmând ca în final să vă lăsăm să citiţi descrierile colorate şi plastice ale celor mici.

Am învățat la Green Mogo cum putem fiecare contribui la crearea «orașelor verzi» și păstrarea resurselor pentru generațiile viitoare. Am înțeles că sustenabilitatea ar trebui să fie o preocupare permanentă începând cu proiectarea și modul de funcționare al orașelor, continuând cu gândirea fiecărei clădiri și cu deciziile pe care fiecare le luăm în viața de zi cu zi.

Gazdele noastre ne-au condus prin acest loc minunat și ne-au arătat multe dintre principiile sustenabilității puse în practică: folosirea în construcție a materialor naturale, utilizarea energiei solare, reciclarea deșeurilor, inclusiv a celor organice prin producerea de compost, grădina pe acoperiș, captarea și refolosirea apelor uzate.” – ne-a transmis arh. Viorica Popescu, mama unuia dintre elevii clasei a IV-a A de la Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Bucureşti.

Am revenit la Green Mogo cu bucuria de a revedea un loc fascinant şi plin de inspiraţie pentru copii. Am înţeles ce este sustenabilitatea analizând problemele comunităţii noastre din perspectiva oraşului verde. Am descoperit atelierul de eco-design şi am testat produsele din materiale reciclate şi reutilizate. Şi am definitivat şi tema machetei de final de an.  Mulţumim pentru inspiraţie! Clasele a III-a şi a IV-a, Şcoala Explore 100, Mogoşoaia.” – ne-a transmis arhitectul îndrumător Roxana Penişoara- Pîrvu.

Pentru că tocmai îşi imaginaseră şi meşteriseră, din materiale felurite, un sat al căsuțelor-eco, Albinuțele din clasa a III-a A de la Şcoala Gimanzială Nr. 165 au fost tare bucuroase să pornească în excursia la Centrul Greeninitiative propusă de De-a Arhitectura. Câțiva oameni mari (şi tare pricepuți :)) au făcut o «Casă verde» a-de-vă-ra-tă!, folosind materiale reciclate, o clădire prietenoasă cu mediul şi cu animalele, aşa cum am văzut în poze şi ne-au povestit Mădă şi Doamna Alina!

Marți dis-de-dimineață am zumzăit veseli până în Mogoşoaia unde am aflat povestea Centrului Green Mogo şi cum a fost el construit. Am explorat apoi grădina şi am mirosit ierburile care cresc voioase… pe acoperiș, am aflat cum funcționează «fabrica» de hrană pentru plante – cutia cu compost, şi ne-am încărcat şi noi cu energie de la Soare, asemeni panourilor foto-voltaice. La plecare, nu am putut rezista şi am făcut o vizită rapidă vecinilor – Palatului Mogoşoaia – curioşi să descoperim noi poveşti cu prinți şi prințese de altădată.” – ne-a transmis îndrumătorul arh. int. Mădălina Bold.

„Vizita la Green Mogo a fost foarte bine primită de copii. S-a discutat despre materiale ecologice, despre cum se poate construi cu aceste materiale, despre cum putem refolosi obiecte și materiale uzate și, mai ales, despre cum reciclăm. Copiii au fost receptivi și s-au implicat în discuții. Cel mai mult, cred, că le-a placut vizita pe acoperișul verde și să descopere și să miroasă diferitele plante aromatice.” – ne-a transmis îndrumătorul arh. Daniela Teodorescu.

„Activitatea de astăzi a fost impresionantă! Am vorbit despre sustenabilitate, construcţii verzi, impactul locuirii asupra mediului înconjurător, reciclare şi protecţia mediului. Elevii au participat la cea mai frumoasă expediție la o clădire verde, au avut posibilitatea să facă o analiză la fața locului a materialelor de construcţie folosite pentru ridicarea  casei, materiale naturale, ecologice, reciclate în prealabil. Astăzi, lecția de arhitectură în natură, într-un spaţiu eco, le-a amintit elevilor despre resurse naturale regenerabile, despre materiale şi tehnologii verzi, despre amprenta de carbon, energie verde. Mulţumim echipei De-a arhitectura şi familiei Marius şi Felicia Ienculescu! Mulţumim Centrului de Instruire și Consiliere Energetică Green Mogo din Mogoșoaia.” – ne-a transmis prof. înv. primar Otilia Ţiroiu, a cărei clasă a venit în vizită tocmai din Piteşti, jud. Argeş.

„Copiii au fost foarte încântați să descopere că ceea ce nu ne mai trebuie se poate transforma și poate, astfel, căpăta viață și valoare mai departe. Cel mai tare au fost impresionați de modul în care este făcut acoperișul verde al casei.” – ne-a transmis arh. Diana Stancu.

Prof. înv. primar Cristina Petrescu, de la Şcoala Gimnazială Nr. 192, ne-a transmis impresii ale elevilor şi părinţilor care au însoţit clasa a III-a C în excursie.

Raisa Nicola Ioniță şi mama sa, Mia Mariana Ioniță, au apreciat experienţa Green Mogo: „Am văzut un acoperiș cu spațiu verde unde puteai să-ți plantezi legume. Pereții casei erau făcuți din lemn eco și am văzut cum se reciclează plasticul și se transformă în biluțe mici și din sticle se transformă în fibră sintetică. Mama a fost plăcut impresionată de întregul proiect, foarte educativ pentru copii și pentru părinți. Încercăm să reciclăm și acasă prin obiective decorative și nu numai.”

„Mi-a plăcut inventivitatea lor, cât de mult țin la natură şi că ne-au învățat atâtea lucruri despre reciclare, pe care nu le ştiam!” – ne-a spus elev Irina Boghină.

„Ştiam de astfel de case şi mă bucur că am avut şansa de a vedea o asemenea minunăție! Este un impuls extraordinar care ne îndeamnă să acționăm asupra naturii cu mai multă grijă şi să nu uităm că ea ne întoarce ceea ce noi îi oferim! Astfel de oameni sunt demni de urmat! Mulţumim pentru invitație!” – ne-a spus Lucia Boghină, mama Irinei Boghină.

„Mi-a plăcut structura casei din cauciucuri, mi-a plăcut sistemul de încălzire, iar pe acoperiş era loc cu iarbă, spațiu verde. Mi-a plăcut jocul pe echipe. A fost foarte interesantă prezentarea pe care ne-a făcut-o gazda. Au fost interesante becurile. Mi-au plăcut foarte mult bunătățile cu care ne-au servit! Câinii au fost foarte haioşi, i-am îndrăgit! Şi mesele făcute din geamuri şi cauciucuri erau deosebite! Şi scaunele făcute din copaci tăiați, materiale textile, cuiele!” – ne-a spus Andrei Răducan.

„Mi-a plăcut activitatea în care a trebuit să găsim obiecte ecologice; a fost interesant acoperişul cu iarbă; mi-au plăcut ideile originale ale oamenilor de acolo.” – ne-a spus Paul Cristian Andăr.

Centru de Instruire şi Consiliere Energetică Green Mogo este un proiect al organizaţiei Greenitiative, un spaţiu în care sunt identificate, discutate, analizate şi promovate soluţii pentru construcţii ecologice, eficienţă energetică şi alte initiaţive cu impact redus asupra mediului.

Text: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu