Text: arh. Monica Popescu
Editor: antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: prof. înv. primar Mariana Barac, arh. int. Mădălina Bold, arh. Ana Maria Cherteș, prof. înv. primar Florentina Chifu, prof. înv. primar Felicia Enache, prof. înv. primar Oana Ionescu, prof. înv. primar Adriana Iordache, prof. înv. primar Roxana Vorovenci
Timp de citire: 9 minute
După doi ani de școală hibrid, mai mult online decât fizic, după multe readaptări și reinterpretări, iată că din această primăvară cei mici, dar deopotrivă și cei mari, au avut bucuria să se reîntoarcă la explorările din teren în variantă fizică în cadrul programului „De-a arhitectura în orașul meu”. Entuziasmați să revenim, pentru al patrulea an, la prietenii noștri de la Centrul Green Mogo din Mogoşoaia, sediul organizaţiei Greenitiative, timp de mai multe săptămâni în aprilie și mai, elevii au avut oportunitatea să observe la faţa locului cum arată şi ce presupune o clădire verde. Green Mogo și-a deschis larg porțile micilor exploratori de-a arhitecturoși porniți să descifreze misterele naturii.
Despre toate deplasările prilejuite de ultimul caiet din cursul pentru clasele a III-a și a IV-a, „Caietul nr. 5 – Sustenabilitatea” și cu precădere „Lecţia C 5.2. – Localităţile verzi şi impactul locuirii asupra mediului înconjurător”, vă vom povesti în cele ce urmează. Colaborarea cu Greenitiative a început în 2017 în cadrul proiectului Școli verzi.
Vizitele la Green Mogo au debutat pe 12 aprilie cu elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială Nr. 195 din București, îndrumați de prof. înv. primar Mariana Barac și arh. Bogdan Mihai. Iată impresiile îndrumătorilor:
„Vizita la Green Mogo a fost o experiență minunată atât pentru copiii din clasa a IV-a A de la Școala Gimnazială Nr. 195, București, cât și pentru adulții însoțitori. Copiii au descoperit un loc fantastic în care au văzut cum lucrurile despre care mereu povestim la școală (cum ar fi reciclarea, selectarea deșeurilor, reutilizarea, materiale eco/bio) sunt parte a vieții oamenilor. Au văzut cum se aplică principiile sustenabilității pentru mediul construit. Și, pentru că locul acesta chiar există, ne determină și pe noi să fim mai responsabili față de mediul înconjurător. Mulțumim Feliciei Ienculescu-Popovici, gazda noastră, pentru primirea caldă și pentru disponibilitate.”
Elevii clasei Delfinilor a III-a D de la Școala Gimnazială Nr. 49 din București, împreună cu elevii clasei a IV-a de la Școala Montessori s-au bucurat de clădirea verde pe 13 aprilie. Profesoara Oana Ionescu ne-a transmis după vizita celor două clase:
„Activitatea noastră s-a desfășurat în cadrul capitolului de «Sustenabilitate». Prezentările gazdei, Felicia Ienculescu-Popovici, și discuțiile cu copiii au atins subiecte precum: «Ce este energia verde?»; «Cum se construiește o clădire verde?»; «Cum va arăta localitatea noastră peste 30 de ani?».
Cei mici au vizionat etapele construirii casei verzi, au aflat despre materialele de construcție prietenoase cu mediul înconjurător și au urcat în grădina de pe acoperiș. În cadrul vizitei am organizat și câteva jocuri în echipă, cum ar fi identificarea elementelor eco din casa verde și jocul pâinilor în care au învățat că gestionarea resurselor este foarte importantă pentru generațiile următoare.
A fost o zi frumoasă în care copiii au descoperit multe lucruri interesante.”
Și copiii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială Nr. 192 din București, îndrumați de arh. Ana Maria Cherteș și prof. înv. primar Roxana Vorovenci, au trecut pragul Green Mogo pe 15 aprilie. Iată ce am aflat despre incursiunea lor:
„Continuăm orele De-a arhitectura cu Caietul nr. 5 – Sustenabilitatea și unde mai bine decât într-un astfel de loc să vorbim despre mediu și localități verzi? Activitatea a fost interactivă, de la început până la final. Prezentarea foarte bine structurată, conturată ca o poveste de gazdele noastre, le-a oferit elevilor posibilitatea să facă predicții, să pună o mulțime de întrebări și să descopere răspunsuri la o parte din acestea prin intermediul jocului interactiv pe grupe bazat pe observare, explorare, argumentare. Lecția s-a încheiat cu o plimbare la Palatul Mogoșoaia alături de ghidul nostru, doamna Felicia Ienculescu-Popovici. Aici, pe lângă povestea locului, am descoperit elemente specifice palatelor, însemnătatea simbolurilor domnești, clădiri anexe (construite pe principiul sustenabilității – bucătăria cu sistemul de ventilație natural, ghețăria) și grădini, integrate cu măiestrie în cadrul natural.”
Am continuat și în luna mai vizitele la prietenii de la Centrul Green Mogo. Miercuri, pe 18 mai, a mers în explorare clasa a III-a B de la Colegiul Național Mihai Eminescu din București, îndrumată de arh. Laura Cotoban și prof. înv. primar Florentina Chifu. Despre experiență ne-au povestit cu entuziasm atât doamnele, cât și elevii.
„Green Mogo este locul unde se îmbină armonios utilul cu plăcutul, confortul cu arta, frumusețea cu simțul practic. Am admirat spațiul verde exterior, împărțit în straturi armonioase cu flori, cu legume și verdețuri, cu pomi fructiferi sau cu arbuști ornamentali, am ascultat ciripitul păsărilor și am văzut gâzele mici și plăpânde printre firele de iarbă. Am admirat și spațiul construit, în care fiecare amănunt este bine gândit și bine pus la punct, cu grijă pentru economisire, pentru reciclare și pentru folosirea chibzuită a resurselor. Obiectele realizate din materiale reciclabile i-au uimit pe copii, care au remarcat modelele de lucrări artistice din resturi sau din materiale refolosibile.
Explicațiile gazdei noastre, Felicia Ienculescu-Popovici, le-au captat atenția copiilor, modul de organizare a activității în echipe, filmele vizionate au făcut din aceasta vizită un eveniment deosebit de plăcut și de instructiv, cu o valoare formativă uriașă. Mulțumim din suflet gazdei noastre primitoare, veselă, care le-a împărtășit copiilor un volum mare de informații foarte utile într-un mod captivant, a fost apropiată de copii, vorbindu-le pe înțeles și explicând cu multă răbdare noile noțiuni și informații.”
Iată ce ne-au împărtășit și cei mici:
„Mi-a plăcut la Green Mogo pentru că aici era totul verde.” – Andrei Mîndroc
„Pe mine m-a încântat acoperișul verde și aș vrea și eu unul la fel.” – Mateia Ciobanu
„Mi-a plăcut tot. Ghidul a fost primitor și drăguț cu noi, să nu mai spunem de aerul curat. Mi s-a părut interesant acoperișul și modalitățile prin care s-a făcut casa și decorațiunile din aceasta.” – Daria Dumitrică
„Și mie mi-a plăcut acoperișul plin de iarbă. Aș vrea să merg pe acoperiș seara să mă joc.” – Marc Păunescu
„Mi-a plăcut foarte mult bucătăria pentru că era bine pusă la punct și nu vezi peste tot așa o bucătărie frumoasă.” – Antonio Berceanu
„A fost minunat! Ghidul prietenos, informații interesante, natură cât vezi cu ochii, călătorii frumoase, multă distracție și noutăți!” – Mihai Rădiță
„A fost o vizită verde, în plină natură!” – Ana Maria Iurea
„Mi-a plăcut modul în care au fost utilizate materialele reciclabile pentru construirea casei (cauciucurile umplute cu pământ) și metodele prin care dădeau o nouă viață lucrurilor care erau aruncate de alte persoane. A fost foarte interesant și explicat pe înțelesul nostru de doamna Felicia. Mulțumesc pentru miniexcursie.” – Ioana Vasile
„Eu am apreciat faptul că s-au reciclat multe materiale și că erau multe plante care au transformat zona într-una ecologizata. Felicitări oamenilor minunați de acolo! O să-i duc și pe părinții mei!” – Sabrina Vasile
Pe 20 mai am avut și ultimele expediții din capitolul de „Sustenabilitate” al cursului pentru copii de 9-12 ani, „De-a arhitectura în orașul meu”. Îndrumătoarea arh. int. Mădălina Bold, care a ghidat două clase din program, clasa a III-a de la Colegiul Național de Muzică George Enescu, alături de prof. înv. primar Felicia Enache, și clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Nr. 124, alături de prof. înv. primar Adriana Iordache, ne-a transmis:
„Vizita la Centrul Green Mogo a fost și pentru mine la fel de mult așteptată și plină de informații noi, interesante și atât de utile, pe cât a fost pentru trupele reunite de de-a arhi-copii. Am aflat de la gazdele noastre simpatice povestea casei și a prietenilor ei – voluntari care au trecut pe acolo și au ajutat la construcție și necuvântătoare mărunte sau măricele care vin și o «locuiesc» alături de ei, am înțeles diferența dintre reciclare și colectare și cât de importante sunt ambele procese pentru o planetă mai curată, și am fost surprinși de cât de rapid pot transforma un strop de creativitate și îndemânare «gunoiul» în obiecte utile și frumoase. Finalul vizitei ne-a «cucerit» pe toți – cu pas încet ne-am cocoțat pe acoperișul verde al casei, am explorat grădina de legume și flori de acolo și am visat la un oraș cu cât mai multe astfel de locuri prietenoase cu natura și oamenii.”
Adriana Iordache ne-a transmis la rândul ei:
„Experiența pe care am avut-o la Green Mogo a fost una atractivă, interactivă, cu un puternic impact educativ. Gazde primitoare, ne-ați încântat cu atenția pe care ne-ați oferit-o!”
Și cei mici au fost impresionați și ne-au transmis gândurile lor:
„Mie mi-a plăcut cel mai mult când am lucrat în echipă și când am fost pe acoperiș. Am aflat cum se face pământul din chestii naturale (compost). A fost super frumos!” – Filip
„Mi-a plăcut foarte mult prezentarea de la început. Am învățat multe lucruri.” – Daria
„A fost foarte frumos la Green Mogo. Cel mai mult mi-a plăcut că este multă verdeață. Am învățat că dacă iei un loc care aparține animalelor trebuie să împarți acel loc cu ele.” – CR
„Am învățat să cumpăr lucruri eco și că în viață nu faci echipă cu cine vrei tu.” – Dragoș
„Am învățat că o casă ecologică se construiește mult mai rapid decât o casă obișnuită. Cel mai interesant mi s-a părut acoperișul.” – Clara
„Cel mai mult mi-a plăcut casa, care era făcută să nu rănească natura. Am învățat să fim prietenoși cu natura, să avem grijă de ea.” – SM
„A fost plăcut deoarece am avut ce să fac, chiar și atunci când cealaltă grupă a urcat pe acoperiș. Mi-a mai plăcut și că ne-am întâlnit cu oameni din alte țări.” – MI
„Am învățat că nu trebuie să distrugem mediul de viață al plantelor și animalelor din locul unde construim ceva.” – SDC
„Mi-au plăcut oamenii de la Green Mogo. Au fost foarte drăguți cu noi.” – PN
„Am aflat că din resturi și deșeuri poți să confecționezi lucruri frumoase.” – DC
„A fost ceva special, am învățat că tot ceea ce folosim zilnic poate fi confecționat în așa fel încât să poată ajuta natura.” – T. M. P.
„A fost foarte interesant și ne-am dus pe un acoperiș cu o mini grădină. Gazdele au fost minunate, casa a fost amenajată într-un mod unic și are o zonă de natură foarte extinsă.” – Daria Maria Puenaru
„A fost o activitate minunată și mie mi se pare o idee creativă să îți construiești o casă cu multă natură pe lângă.” – M.L.A.
„Noi și casa am fost una cu natura și a fost interactiv.” – Robert Florentin Militaru
„Domeniul de studiu pe care l-am cercetat fiind biologia, m-a atras și influențat în mod benefic și sunt sigură că și ceilalți elevi au avut aceeași senzație. Așa că eu consider acel loc o școală în natură și un loc de recreere.” – Daria Mihai
„A fost interactiv, gazdele au fost super de treabă și spațiul verde, mai ales acoperișul verde, au fost foarte interesante.” – Alexia Maria Potlog
„Mie mi-a plăcut acoperișul casei verde.” – R.S.
„Acoperișul casei care avea gazon și vegetație m-a impresionat.” – A.V
„A fost o activitate neimaginabilă. Voi mai merge la GreenMogo.”
Gazda noastră, pentru al patrulea an, Felicia Ienculescu-Popivici, a împărtășit pe Facebook gândurile ei despre vizitele copiilor la casa din Mogoșoaia:
„Am zis mereu că genele moștenite (de la mama mea care a fost o profesoară foarte iubită, de la unchiul meu care a fost profesor și director de școală și de la bunicul meu care a studiat la un liceu pedagogic și a fost o vreme învățător) nu-mi vor da niciodată pace și mă vor face să mă simt cel mai bine atunci când încerc să-i învăț ceva pe copii, pe tineri, pe adulți. Csf, ncsf. Împreună cu echipa noastră de la Green Mogo (nu dau tag ca să nu vedeți de când n-am mai postat, deși am făcut zeci de chestii faine) la care anul acesta s-au adăugat doi studenți americani de la Indiana University, Ray și Bobby, care fac practică la noi și super prietena mea Lena din Ucraina, am făcut și anul ăsta eco educație pe acoperiș, în sală, în grădină, în parc.
Nu exagerez cu nimic când zic că a fost o bucurie totală să reluăm întâlnirile față în față, să auzim live comentarii și glume simpatice de copii de 9-11 ani, să răspundem la cele mai ciudate dar și inteligente întrebări. După prima zi aveam atâta adrenalină în corp că n-am putut adormi, deși eram foarte obosită :))). După trei zile de muncă cu copiii, am și eu niște poze minunate, dar bunii prieteni de la De-a Arhitectura sunt, ca întotdeauna, mult mai harnici și mai prompți la comunicare. Le mulțumesc pentru această postare și sper să revin și eu în acest weekend cu o postare despre cele trei zile verzi la Mogoșoaia. Mulțumesc mult Marius, Mihaela, Dani, Lena, Ray, Bobby. Mulțumesc doamnelor învățătoare și arhitectilor DAA. Am făcut împreună echipă, spre bucuria copiilor.”
Și noi îi mulțumim Feliciei pentru căldura cu care ne primește în fiecare an și echipei Greenitiative/Green Mogo pentru găzduire în cel de-al patrulea an de colaborare, elevilor pentru curiozitate și îndrumătorilor profesori și arhitecți pentru dedicare! Nu în ultimul rând mulțumim echipei De-a arhitectura care face posibilă implementarea acestei colaborări.
Centrul de Instruire şi Consiliere Energetică Green Mogo este un proiect al organizaţiei Greenitiative, un spaţiu în care sunt identificate, discutate, analizate şi promovate soluţii pentru construcţii ecologice, eficienţă energetică şi alte initiaţive cu impact redus asupra mediului.