Challenge 7 #DeaArhitecturaAcasa: Căsuța călătoare – magie și imaginație

După ce am vizitat turnuri cu capul în nori, ne-am uitat la trecutul străzilor, la prezentul lor și cum ar putea arăta viitorul acestora, după ce am admirat căsuțele special create pentru păsări, scaunele animălicioase și ne-am reinventat școala, seria provocărilor #DeaArhitecturaAcasa pentru copii și tineri, lansată în aprilie 2020, a ajuns în octombrie 2020 la cea cu numărul șapte.

Echipa „Challenge 7 #DeaArhitecturaAcasa: Căsuța călătoare” a invitat copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani să pornească într-o călătorie imaginară alături de casa lor de nădejde care pe parcurs a prins puteri magice și i-a ajutat pe cei mici să pătrundă pe tărâmuri noi și nemaivăzute, cum numai în visele lor puteau găsi: „Ți-ar plăcea să călătorești în lung și-n lat, asemeni lui Phileas Fogg și Passepartout din cartea lui Jules Verne, cei doi care au făcut Ocolul Pământului în 80 de zile? Dacă domnul Fogg și valetul său de încredere au călătorit cu trenul sau vaporul… noi te invităm să îți iei casa la drum, să te așezi confortabil la fereastră și să te bucuri de orașele magice prin care treci!

Asemeni unui localnic, gătit și tu și ea conform tradițiilor locale, cu ajutorul hărții Orașelor magice, îți vei alege traseul și vei purcede la drum prin: Orașul cocoțat (în copaci), Orașul împietrit, Orașul înghețat, Orașul nisipos, Orașul plutitor, Orașul scufundat, Orașul zburător și Orașul imaginar!

Te provocăm să construiești macheta casei transformate! Povestește-ne sau desenează aventurile căsuței în orașul ales. Ca să deschizi porțile orașului, dă-i căsuței un nume magic, potrivit locului în care ai vrea să se oprească. Cum să o cheme acum? Folosește puterile căsuței ca să o transformi după obiceiul locului.

Cei mici au avut la dispoziție o lună pentru a călători prin orașele magice, iar noi, creatoarele provocării, arh. Aurelia Axente-Stan, arh. int. Mădălina Bold și arh. Monica Popescu, le-am recomandat ce să aibă în vedere pentru o căsuță și o călătorie cât mai reușite: „Să vă uitați pe harta orașelor magice și să alegeți cel puțin un oraș prin care să călătoriți cu căsuța – poate fi un oraș magic de pe hartă, un oraș imaginar sau un oraș din realitate; e important să îi dați un nume căsuței înainte de intrarea în orașul în care va poposi, nume care să reflecte noua identitate; să vă gândiți cum se transformă căsuța în orașul ales și să realizați apoi macheta căsuței voastre transformate, folosind orice materiale aveți la îndemână – fiți creativi; la final sau pe parcursul călătoriei, nu uitați să povestiți sau să desenați aventurile partenerei voastre de drum în orașul ales – acest lucru ne va ajuta să înțelegem de ce s-a transformat căsuța în felul prezentat de voi.

Echipa „Challenge 7 #DeaArhitecturaAcasa: Căsuța călătoare” a primit 35 înscrieri care au fost atent cercetate și admirate. Ne-am bucurat să descoperim căsuțe de tot felul ce au plecat la drum în orașe din cele mai năstrușnice. Curcubeul, dulciurile, natura, apa și zborul au fost temele favorite ale celor mici, ca și apropierea iernii și a sărbătorilor din decembrie. Fie că au călătorit în orașele magice sugerate de noi sau în orașe imaginare de care nici nu auzisem, participanții și-au dat frâu liber imaginației și, pentru câteva minute sau ore, au pornit la drum alături de un companion de nădejde, în siguranță, și au învățat cum să se adapteze specificului locurilor vizitate. Cei mici și-au asumat rolul de visători-călători, dornici de aventuri, și-au ghidat căsuța în călătorii, ne-au împărtășit impresiile adunate și am descoperit astfel, alături de ei, tărâmuri fantastice, uși în spatele cărora se află multe povești, o întreagă garderobă de straie pe care căsuțele le-au îmbrăcat, dezvăluindu-ne cu această ocazie pasiunile și talentele locatarilor. Ne-am bucurat să le oferim copiilor o mică pauza, de visare, printre toate lecțiile online. Și pentru noi lucrul la această provocare a însemnat o „evadare” din lumea serioasă a adulților, o călătorie spre lumile fantastice ale copilăriei.

Visătoare și taaare curioase, am așteptat cu multă nerăbdare să descoperim poveștile și aventurile căsuțelor deghizate în straie nemaivăzute, să călătorim, alături de cei mici, prin orașele magice cocoțate, zburătoare, scufundate, înghețate, împietrite, nisipoase, plutitoare sau prin alte orașe fantastice și să ne imaginăm că suntem, pentru câteva clipe, locuitori ai acestora.

„Căsuța Veselă în Orașul cocoțat (din copac)”

Ne-am început călătoria în Orașul cocoțat (în copaci), iar pe drum am descoperit „Căsuța veseliei”, o căsuță (ca un) spectacol, magică, care radiază fericire, căldură și bunătate și de care sigur avem toți nevoie în aceste vremuri: „Este fermecată: cine intră în ea trist și supărat pe loc se înveselește. Iar dacă urci pe acoperișul ei și te așezi pe scăunelul din vârf poți vedea toate stelele și planetele și poți comunica și transfera bucurie și energie bună celor de pe alte tărâmuri prin intermediul luminițelor de pe acoperișul magic.

„Căsuța zburătoare Casi”

Apoi, am întâlnit „Căsuța zburătoare Casi”, a Sarei Aylin Nagy, o căsuță călătoare urecheată care a vizitat Orașul copacilor, Orașul plutitor și Orașul curcubeu. După o confruntare curajoasă cu un uriaș în Orașul copacilor, o plimbare pe lac cu două rațe și după ce a găsit oala cu aur la baza curcubeului, credem că încă mai călătorește. Pentru a-i fi drumul mai ușor a îmbrăcat haine-curcubeu.

Am fost invitați pe băncuța din fața „Căsuței Plimbărețe” și am putut admira priveliștea, ne-am bucurat să vedem veverițele la joacă și să povestim cu proprietarii despre super-elicea acesteia, care ajută la ridicarea și la fixarea de copaci în siguranță, cu ajutorul plăcuțelor de fixare.

Ne-am continuat traseul prin Orașul zburător și am întâlnit cea mai fericită fețită, care trăia în Căsuța Curcubeu”, se trezea în fiecare dimineață înaintea tuturor și le lăsa în cutia de scrisori câte un bilețel: «Fiți fericiți!»!” 

„Zburăcăsuța în Orașul Zburător” de Alexandra Pop

Am zărit printre nori Zburăcăsuța” Alexandrei, o căsuță zburătoare, cu penaj colorat, înrudită cu cele mai viu-colorate înaripate care există pe Pământ: Și pentru că este o căsuță vrăjită, s-a dat de 3 ori peste cap și i-au crescut aripi care o vor ajuta în călătoria ei. Dar ce să vezi! Și acoperișul s-a transformat. S-a rotunjit, ca aerul să nu opună rezistență când ea se va înălța.”

Ne-am lăsat purtate de vânt și, trecând pe lângă Căsuța Vântoasă”, am aflat că îi plac orașele vântoase pentru că ea transformă vântul în energie, iar acest lucru îi ajută pe oameni.” 

„Zâmbicăsuța în Orașul Plutitor”

Ajunși în Orașul plutitor, am întâlnit o căsuță călătoare care și-a înfrânt frica de apă și a ales să se bucure de peisajul înconjurător: „«ZâmbiCăsuța» a primit rotițe din plută care la contactul cu apa o ajută să plutească, dar și un acoperiș gonflabil. Și pentru că priveliștea în Orașul Plutitor este tare frumoasă, fațada casei este din sticlă, așa locuitorii pot vedea tot timpul spectacolul de afară.

Pe malul mării am descoperit „Căsuța Valurilor”, o căsuță de inspirație marină, cu patru ferestre circulare tip hublou. Căsuța scăldată de valuri este numele ei secret. Aceasta călătorise prin „Ice cream Land, Land of happiness, Land of sadness, Land of teddy bears, Land of Sunshine”.

Ne-am făcut curaj și, complet echipate, am coborât în misteriosul Oraș scufundat. Ghid prietenos ne-a fost Sirena Mo – am înotat cu ea printre grădinile de alge, turnurile înalte de corali, muzeele perlelor prețioase păzite de aricii de mare, în jurul pieței-balenă și printre ascunzătorile peștilor colorați și ne-am oprit să ne odihnim puțin în a sa căsuță primitoare – o căsuță demnă de o sirenă, realizată cu materiale locale. O construise cu multă migală folosind cele mai frumoase scoici descoperite în adâncurile apelor și acum o împodobea cu flori și pietricele multicolore. I-am lăsat și noi în dar câteva „comori” colorate adunate de pe drum și am pornit din nou în călătorie. 

„Căsuța Tort de înghețată în Orașul Înghețat” de Sara Nistoran

În Orașul înghețat ne-am întâlnit cu „Căsuța Tort de înghețată” a Sarei Nistoran, o căsuță înghețată care îți dă senzația de căldură. Aprindem luminile și începe magia. Creatoarea, bănuim noi, a avut ca inspirație bulgării de zăpadă și a rezultat o căsuță călătoare jucăușă, un adevărat tort de înghețată – Căsuța bulgăraș de nea.

„Căsuța Pofticioasă în Orașul Dulce (fostă Căsuța Icy în Orașul înghețat, fostă Căsuța Curioasă în Orașul Cunoașterii)”

Tot umblând printre fulgii de nea, ne-am împrietenit cu o căsuță-călătoare dornică de noi aventuri și vizite, cu care am schimbat câteva povești de pe drum. Primim și acum vești de la ea și istorioare de prin toate orașele în care poposește: „«Căsuța Icy», plictisită de «Orașul Înghețat» unde nimic nou nu se întâmpla, a plecat spre «Orașul Cunoașterii». Ajungând la porțile lui a devenit «Căsuța Curioasă», dornică să învețe și ea literele și cifrele pentru a putea citi cărți minunate. A trăit aici o perioadă frumoasă unde a citit și socotit și iar a citit, dar avea nevoie de puțin răsfăț. Și-a umplut pereții bibliotecii cu cărți și a plecat prin lume cu balonul ei. S-a oprit în «Orașul Dulce». Aici, transformată în «Căsuța Pofticioasă», a intrat bucurându-se și gustând din toate minunățiile oferite de acest oraș. S-a hotărât să rămână aici până îi vin alte idei, convinsă că poate trăi liniștită cu cărți și dulciuri din belșug.

„Căsuța Zăpezii în Orașul Înghețat”

Ultimul popas din acest oraș mereu alb a fost în „Căsuța Zăpezii” realizată de Eva pentru Domnul Om de Nea. O căsuță mărgăritar gătită de iarnă. Se vede că se apropie Crăciunul și cei mici abia așteaptă zăpada.

Mulți dintre călători au ajuns în Orașul imaginar, un oraș pe care numai ei îl pot găsi pe harta locurilor magice. Poveștile lor ne-au ajutat să pătrundem cu ușurință dincolo de porțile orașelor. Astfel, ne-am strecurat printre copiii care împodobeau „Căsuța Dulcineea” ajunsă în Orașul Bombonicios, cu dulciuri care mai de care mai gustoase.

„Castanieta în Orașul Roditor”

Ne-am minunat de străduțele din Orașul Roditor, în căutarea „Căsuței Castanieta”, unde în fiecare an locuitorii se întâlnesc pentru a se lăuda cu noile lor căsuțe: „Pentru că în fiecare an acestea se îmbracă în roadele naturii. Este o încântare să le privești, pentru că toamna oferă cele mai frumoase culori: verde, roșu, cărămiziu, galben și multe altele. Am intrat tiptil „pe strada Recoltei, lângă conacul Porumbac și foișorul Strugurel” și am găsit-o aici pe „Castanieta”, atent construită de Antonia Maria Păun, căsuța despre care aflasem că „este crescută de natură, are acoperiș din frunze, temelia din castane și își schimbă culoarea în funcție de anotimp.” Bucuroasă de noile haine, ne-a povestit că tocmai se îmbrăcase în roadele și culorile toamnei. O căsuță-cameleon, adaptabilă fiecărui anotimp, în armonie cu natura, așa-zisa Căsuță a tuturor anotimpurilor.

„Căsuța Magică”

Am fost curioase să pătrundem în „Căsuța Magică” a Emei, o căsuță pudrată cu steluțe și praf magic, cu uși dimensionate pentru diverși utilizatori și ferestre cu volane – mereu însoțită de o hartă-poveste a călătoriei, extrem de utilă. În spatele ușilor ei se află multe, multe povești – important e să le deschizi cu răbdare pe toate: «Casa magică» a pornit din «Orașul Poveștilor» într-o aventură să-și vadă familia. Mai întâi a mers spre «Orașul de iarbă». În «Orașul de iarbă» toate casele sunt făcute din iarbă. De aceea a mai mers până a ajuns la «Orașul de piatră». «Orașul de piatră» era făcut din piatră. A mai mers un pic și a ajuns unde erau 9 case. A mai făcut doi pași și a ajuns într-o ploaie mică. A mai mers doi pași și a ajuns în «Orașul noroios». După aceea a mers până a ajuns în «Orașul Soare» și a mers și a ajuns în «Orașul Pod», a mai făcut doi pași și a ajuns în «Orașul Magia» și încă doi pași și a ajuns acasă în «Casa magică».”

„Dacă intri în ea (pe oricare dintre cele 3 uși) poți ajunge în orice poveste îți dorești”. Atrase de magia căsuței, fiecare dintre noi trei a ales câte o ușă, Monica ușa maro, Aurelia ușa galbenă și Mădă ușa roșie și am descoperit scurtăturile către alte orașe imaginare, cu povești nemaiauzite. 

„Casa Nucilor în Orașul Fructelor (ce va deveni Casa Zburătoare în Orașul Zburător)”

Am ajuns direct în Orașul Fructelor, în centrul căruia se afla „Casa Nucilor”,Nux Gallica”, o căsuță tomnatică, în culori ciocolatii, foarte gustoasă… dacă nu ești alergic la nuci. Ce material inedit pentru realizarea pereților căsuței! Oare fiecare nucă poate fi o cameră, un spațiu de depozitare?

„O să vă spun acum povestea căsuței mele. Când mă întorceam de la munte cu familia mea, am trecut printr-o localitate unde erau foarte multe nuci și m-am gândit că acest oraș trebuie să aibă și o căsuță a nucilor. Și așa mi-a venit ideea să construiesc o «Casă a Nucilor» în orașul cu cele mai multe nuci numit «Orașul Fructelor». «Casa Nucilor» a călătorit și a ajuns în «Orașul Zburător» unde s-a distrat de minune și s-a transformat în «Căsuța Zburătoare».”, ne-a transmis Tudor Munteanu.

Tot în Orașul zburător am cunoscut o căsuță cu puteri super-magice numită „Căsuța înaripată”. Cu cât călătorește mai mult, cu atât se înalță și devine mai colorată, și odată ajunsă pe mal de ape se transformă în „Căsuța far”, cu ușă zburătoare, ghidează vapoarele cu lumina ei și pornește din nou la drum. Suntem curioase cum va arăta la viitoarea întâlnire! 

După așa multe orașe magice explorate și căsuțe vizitate, după zeci de povești nou-auzite și la fel de mulți prieteni interesanți descoperiți, cele trei arhi-visătoare-călătoare au revenit în orașul de-a arhitecturos, dornice să împărtășească tuturor aventurile prin care au trecut și cu toate rezervele de energie și idei vesele încărcate, pregătite pentru a pune la cale o nouă provocare. 

Fiecare challenge este o bucurie și o ocazie de a călători, alături de copii, în lumea minunată a imaginației, de a descoperi entuziasmul și creativitatea acestora, fiind în același timp o sursă de inspirație pentru provocări viitoare. 

Mulțumim tuturor copiilor care au participat alături de noi la cea de-a șaptea provocare #DeaArhitecturaAcasa și ne-au purtat pe aripile imaginației prin orașe magice, în căsuțele lor călătoare. De asemenea, le mulțumim adulților care i-au ajutat pe cei mici să ne trimită rezultatele creațiilor lor! Vă invităm să studiați fiecare căsuță în parte din galeria de proiecte, să citiți despre călătorii minunate în orașe magice și să vă convingeți, dacă nu ați făcut-o deja, că imaginația e vehiculul cel mai la îndemână atunci când avem nevoie de o escapadă.

Dacă v-a plăcut ce ați citit, dar ați ratat înscrierea, primim în continuare cu drag căsuțe călătoare și poveștile orașelor magice pe adresa: challenge@de-a-arhitectura.ro, chiar dacă perioada de înscriere s-a încheiat.

Text: arh. Aurelia Axente-Stan, arh. int. Mădălina Bold, arh. Monica Popescu
Editor: antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: părinții copiilor care au participat la „Challenge 7 #DeaArhitecturaAcasa: Căsuța călătoare”