Challenge 4 #DeaArhitecturaAcasa: Trupa scaunelor animălicioase

Cea de-a patra provocare lansată la mijloc de iunie, „Challenge 4 #DeaArhitecturaAcasa: Scaune animălicioase”, a invitat copiii între 6 și 9 ani să își imagineze și să construiască, folosind materialele potrivite, macheta unui scăunel care să semene cu animalul lor preferat.

Deși vacanța de vară abia începuse, trei copii au găsit timp pentru imaginat, desenat și bricolat scaunele și ne-au trimis proiectele lor care au fost admirate și cercetate cu atenție. Cu câtă ușurință și drag își imaginează cei mici la această vârstă un obiect de mobilier „pe măsura lor”, ne-a povestit în cele ce urmează arh. Mădălina Bold.

„Scaune animălicioase” este un atelier online/challenge #DeaArhitecturaAcasa inspirat de designerul Agnes Lukacs, cu grafică de arh. Veronica Sava, după scaunul Eames Elephant produs de Vitra.

„Există așa multe feluri de scaune în jurul nostru: oare cum au apărut ele și cine le-a creat? De unde se inspiră, oare, oamenii mari atunci când realizează lucrurile care ne înconjoară? Cum știu cât de mari trebuie să fie? Îi măsoară înainte pe cei care le vor folosi sau au anumite reguli?”

În 1945 Charles și Ray Eames, doi designeri celebri și foarte creativi, realizau un scaun-elefant special gândit și dimensionat pentru a fi folosit de cei mici, inspirați fiind de aceste animale fascinante. Scaunul a fost produs atunci într-un singur exemplar, pentru fiica celor doi designeri, formele sale fiind dificil și costisitor de realizat pentru acea perioadă. Peste ani, în 2007, cei de la Vitra, companie elvețiană care produce mobilier de familie, au redescoperit acest scaun vesel și au început să îl realizeze în multe, multe exemplare, din lemn sau plastic special, pentru a deveni partener de joacă pentru cât mai mulți copii.

Inspirată de povestea acestui scaun-elefant și de bucuria cu care cei mici îl folosesc, designerul Agnes Lukacs a creat o provocare specială pentru copiii de 6-9 ani și i-a invitat să iși imagineze și să realizeze macheta unui scăunel inventat de ei. Elefantul Eames are nevoie de noi prieteni cu forme la fel de jucăușe, așa că sursa de inspirație sugerată copiilor a fost animalul preferat, fie el leu, urs panda, zebră, cățel, pisică, pinguin sau cameleon. Pentru a putea stabili cu ușurință dimensiunile potrivite, lucrul la desen și machetă trebuia să înceapă cu o poveste și cu alegerea viitorului „beneficiar”. Va fi doar al meu sau îl voi împărți cu fratele mai mic sau mai mare? Sau poate cu jucăria preferată? Îl voi folosi când colorez la o masă mică, vreau să stau pe el atunci când mănânc? Sau va fi parte din jocurile mele?

„Challenge 4 #DeaArhitecturaAcasa: Scaune animălicioase” s-a desfășurat în prima lună de vacanță, între 19 iunie și 17 iulie, și au răspuns provocării lansate de echipa De-a arhitectura trei copiluți care, în mod simpatic, au ales aceeași sursă de inspirație pentru scaunul lor animălicios și au imaginat, desenat și bricolat un scaun-văcuță. Fiecare lucrare a fost atent cercetată și ne-am bucurat să descoperim cu câtă ușurință și drag își imaginează cei mici la această vârstă un obiect de mobilier „pe măsura lor”.

Scaunul animălicios realizat de Matei, „Cea mai utilă văcuță pătată”, va fi unul atipic. Pe el nu vor sta copiluții ci toată colecția de mașinuțe. Masa e întotdeauna mai veselă când le facem loc și prietenelor vitezomane!

Mumu este scaunul animălicios realizat de Catinca, „Cea mai înflorată văcuță”, pe care îl va folosi, cât de curînd, cel mai mic membru al familiei. Pentru a fi sigură că dimensiunile sunt cele bune, Barb, păpușa-bebe a testat scăunelul după fiecare etapă de „producție”.

Pentru că avea nevoie de un loc mai confortabil pentru citit și scris, Anisia și-a imaginat un scaun numai bun de pus lângă birou. Temele vor fi sigur mai ușor de făcut alături de „Cea mai studioasă văcuță-scăunel”!

La final de challenge, creatoarea provocării, designerul Agnes Lukacs, ne-a transmis: „M-au bucurat foarte tare văcuțele simpatice, fiecare dintre ele sunt frumos și atent lucrate. Cred că toți participanții la această provocare au înțeles că designul face ca lucrurile pe care le facem zi de zi să fie mai plăcute.”

Mulțumim mult copiilor care au participat alături de noi la cea de-a patra provocare #DeaArhitecturaAcasa și adulților care i-au ajutat pe cei mici să ne trimită imaginile creațiilor lor! Ne dorim tare mult să cunoaștem și alte scaune animălicioase, până vor forma o adevărată colecție veselă. Așa că vă invităm, dragi copii, să vă lăsați inspirați, asemeni celor doi designeri, de formele animalului preferat și să ne trimiteți poze cu machetele voastre și poveștile lor, îndată ce ele vor fi gata!

P.S. Inainte de a trimite provocarea către copii, pentru că tema ni s-a părut foarte simpatică și un bun exercitiu de imaginație, o parte din echipa De-a arhitectura a făcut un „test”: ne-am imaginat că suntem din nou copiluți sau am cerut ajutorul celor mici din jurul nostru și am desenat, măsurat, decupat și lipit câte o machetă de scaun-animălicios.

Mulțumim creatorei provocării, Agnes Lukacs, copiilor care au răspuns provocării noastre, precum și arh. Mădălina Bold, care ne-a povestit cu drag despre cei mici și ale lor scaune animălicioase. Dacă ați ratat primele trei provocări, dar sunteți curioși cum au decurs, puteți citi despre fiecare în parte în următoarele articole: „Challenge 1 #DeaArhitecturaAcasa: Turnuri cu capul în nori”, „Challenge 2 #DeaArhitecturaAcasa: 100+ Streetviews”, „Challenge 3 #DeaArhitecturaAcasa: Castele pentru păsărele”.

Text: arh. Mădălina Bold
Editor: antropolog Gabriela Anghel
Fotografii: Copiii care au participat la „Challenge 4 #DeaArhitecturaAcasa: Scaune animălicioase”