Atelierul furnicuţei la „De-a arhitectura Povestită” în Timișoara

În 2017, Timișoara a găzduit ediția cu numărul cinci a conferințelor „De-a arhitectura Povestită”, pe 11 mai, în sala mare de la Ambasada – un spațiu prietenos ce ne-a făcut să revenim și anul acesta în oraşul de pe Bega. Pentru a asigura gratuitatea programului pentru copii şi a aduce conferinţele şi poveştile arhitecţilor mai aproape de copii, suntem susținuți încă din 2013 de către brandul de origine germană YTONG, căruia îi mulţumim.

„Atelierul furnicuței – povestiri despre arhitectură” a fost tema acestei ediții. Personajul principal, speaker-ul, a fost arh. Adina Szitar – furnicuța arhitect. Aproximativ 65 de copii au participat la „De-a arhitectura Povestită” în Timişoara.

Ce legătură este între o furnică și un arhitect?” – a fost întrebarea cheie a poveștii. Printr-o serie de imagini atractive în care era prezentă mereu furnicuța, copiii au reușit să înţeleagă cât de complicată este meseria furnicuței, mai bine zis a arhitectului. Această comparativă simpatică între arhitecți și furnici i-a captivat pe micuți într-un mod aparte.

Ce se ascunde într-un mușuroi de furnici?” sau „Cum arată un birou de arhitectură?”, „Ce fac furnicile în interiorul mușuroiului?” sau „Cum se organizează arhitecții într-un birou de arhitectură?” – au fost doar câteva din întrebările la care elevii au aflat răspunsul pe parcursul conferinței.

Au înţeles repede că munca arhitectului este o muncă de echipă. Aproape niciodată nu vezi o furnică singură. Adina le-a prezentat echipa ei de lucru, mediul în care o echipă de arhitecți lucrează – atât în birou, cât și pe șantier. Au văzut imagini de pe șantiere din orașul în care ei locuiesc și le-a explicat, facând mereu referire la munca furnicilor, cât de importantă este o organizare atentă a muncii.

Adina le-a pregătit o surpriză celor mici: o armată de furnicuțe, realizate chiar de echipa ei, handmade. Pe lângă atenția acordată detaliilor, furnicuța noastră invitat a avut răbdare și a întrebat fiecare copil în parte ce vrea să devină când crește mare, atât el cât și furnicuța lui, precum și numele ce-l va purta furnicuța.

A fost o oră de voie bună într-o atmosferă jucăușă, cu multe râsete. La finalul conferinței, pe lângă furnicuțele ce le-au luat acasă, copiii au primit baloane și creioane oferite de sponsorul evenimentului YTONG.

Text: arh. Dana Ardelean