Atelier „De-a piloții de mașini”

18/05/17 | Atelier, Parteneri

În lunile mai și iunie ne jucăm „De-a visele”. Vacanța de vară se apropie cu pași repezi, iar noi o așteptăm construind machete spectaculoase în fiecare sâmbătă din cele 2 luni. Asociația De-a Arhitectura în parteneriat cu compania Class’IN propune copiilor cu vârste între 6-12 ani seria „De-a visele”, 6 ateliere individuale de arhitectură și design pentru copii, ce se va desfășura în showroom-ul Class’IN din Bucureşti, un spațiu al design-ului de interior. În seria de ateliere „De-a visele” – „De-a piloții de mașini”, „De-a labirintul”, „De-a căsuța de vis”, „De-a zborul în cosmos” – copiii au ocazia să folosească sistemele Makedo și, alături de un carton simplu, să creeze machetele la care au visat.

Primul atelier, „De-a piloții de mașini”, a avut loc sâmbătă, pe 6 mai. Sigur că da, am construit mașini, însă nu a fost simplu deloc. Copiii, împărțiți în trei echipe și coordonați de 3 arhitecți și un pilot de raliu, au proiectat mașini cu caracteristici unice și cu puteri fabuloase. Întâlnirea noastră de la Class’IN a început cu un mic tur printre frumoasele obiecte de mobilier. Copiii au descoperit Cabana shelf, fotoliile Getsuen și Grinza, scaunul Mummy sau lampa Zeppelin, toate cu forme neobișnuite.

Prezentarea instrumentelor pe care urma să le folosim, sistemele Makedo, a stârnit mare curiozitate printre copii. Imediat au recunoscut că aceste sisteme sunt, de fapt, niște unelte în miniatură, colorate, deloc periculoase și foarte ușor de folosit. Fierăstrăul cu 2 tipuri de lamă, șurubelnița și șuruburile cu 2 dimensiuni diferite ne-au cucerit la prima vedere. Câteva imagini cu machete construite cu astfel de sisteme ne-au convins că putem prinde, tăia și îndoi cartonul în orice formă dorim, în funcție de proiectul nostru.

Așadar, am început să proiectăm mașina visată! Alături de Nicu Fota, pilot de raliu, și Ioana Aron și Cristina Dumitrescu, arhitecți, am îndrumat echipele de copii. Am făcut schițe de volumetrie, am discutat despre funcțiunea mașinilor și despre design-ul acestora. Am aflat împreună că funcțiunea și design-ul nu pot fi separate și că se completează și se influențează reciproc. Nicu Fota ne-a povestit cu entuziasm despre mașini, despre mărci și modele, despre design-ul lor diferit în funcție de tipul mașinii. Copiii știau că există mașini electrice și că mașinile sunt construite pentru a rezista pericolelor, însă împreună am stabilit că și design-ul lor ajută la prevenirea acestora.

Mașina noastră are motorul la vedere!”, „Mașina noastră de poliție este decapotabilă pentru a rezolva cazuri importante!”, „Noi am construit o mașină care merge pe roți, dar care și zboară pentru a ne deplasa mai repede!”. Toate cele 3 machete construite au fost accesorizate cu anvelope potrivite, faruri și lumini speciale, elice și geamuri din sticlă rezistentă.

Finalul atelierului „De-a piloții de mașini” a fost de vis! Nicu Fota ne-a adus și ne-a prezentat elemente din echipamentul personal: căscă, cagulă, mănuși, costum, vestă, încălțări. Toate cele 3 grupe de copii și-au prezentat machetele probând echipamentele unui pilot de raliu și testându-le direct în mașina proaspăt construită.

Text: arh. Ioana Rizea