Text: arh. Anca Bordean, arh. Diana Constantinescu, arh. Carmen Șandru
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Anca Bordean, arh. Diana Constantinescu, Gabriela Cuzepan, arh. Carmen Șandru
Timp de citire: 2 minute
În această vară, pe 11 august 2022, în parteneriat cu SOS Satele Copiilor, De-a Arhitectura Sibiu a organizat pe durata unei întregi zile două ateliere gratuite cu copii ucraineni la Cisnădie și Rășinari, în județul Sibiu. Activitatea a fost desfășurată în cadrul taberei de vară organizată de SOS Satele Copiilor.
Îndrumătoarele De-a arhitectura, arh. Anca Bordean, arh. Diana Constantinescu și arh. Carmen Șandru, ne povestesc mai departe despre o zi de vară petrecută alături de copii în două sate sibiene.
În prima parte a zilei de joi, 11 august, alături de Emilia Munteanu de la SOS Satele Copiilor și de 15 copii curioși, am descoperit la pas satul Rășinari, pentru ca în a doua parte să lucrăm în cadrul unui atelier hands-on la sediul SOS Satele Copiilor din Cisnădie.
În Rășinari ne-am jucat un fel de vânătoare de comori: pe baza unui text compus de noi și tradus în limba rusă (mulțumim Emiliei Munteanu și tatălui ei) care încerca să prezinte succint satul și câteva repere arhitecturale valoroase, am parcurs un traseu prestabilit, pentru care aveam pregătită o hartă marcată cu câteva obiective importante. Am descoperit împreună clădiri cu elemente arhitecturale valoroase, copiii au aflat cuvinte noi și au observat care erau formele și așezarea caselor specifice acestui sat, materialele și culorile cu pigmenți naturali care se foloseau altădată. Cu siguranță cel mai impresionați au fost de Casa culturală Octavian Goga. Am avut și noroc să îl găsim la poartă pe nepotul poetului, care ne-a primit cu mare drag și ne-a prezentat casa memorială și o scurtă poveste despre viața lui Octavian Goga. Ne-am bucurat de spațiile acestei locuințe tipic rurale, de ochiurile de fereastră cu tâmplăria originală, de toate obiectele de mobilier și amintirile păstrate respectuos. Atmosfera acesteia și curtea verde luminoasă ce o înconjoară au punctat un moment cheie al tot parcursului, ne-am împrietenit de parcă am găsit un element comun, poate tocmai pofta pentru arhitectură.
După pauza de prânz ne-am așezat la lucru în clădirea care primește SOS Satele Copiilor din Cisnădie. De aici ai o priveliște către oraș, deosebită față de ce cunoșteam noi până atunci: extrem de multă vegetație, crestele munților în zare și cetatea Cisnădioara undeva în dreapta. Dar ne-am concentrat pe ceea ce ne pregătisem să lucrăm cu copiii: machete din carton realizate pe baza unei căsuțe desfășurate pe format A3, casă inspirată și desenată după tipologia unei locuințe rurale din zona noastră. Copiii au pus în practică tot ce au aflat dimineața, la Rășinari, au fost atenți mai mult la detaliile caselor, unii și-au amintit de culorile folosite mai demult, alții și-au imaginat altă cromatică, au fost atenți la porțile nelipsite din peisajul rural. La finalul atelierului am încercat să structurăm o mică parte dintr-un sat, care nu se putea numi altfel decât „Dumpling Village”, și căreia copiii i-au compus, ad-hoc, un imn în limba ucraineană, a cărui veselie a dărâmat definitiv barierele de limbă, ce, spre mulțumirea noastră, au fost mai firave decât ne-am fi așteptat.
Mulțumim Emiliei Munteanu și tatălui ei, SOS Satele Copiilor, voluntarului Rusinov Heorhii, studentei în anul II la germană-rusă Alexandra Pușcaș și întregii echipe De-a Arhitectura Sibiu!