Text: arh. Monica Popescu
Editor: arh. Corina Croitoru
Fotografii: arh. Monica Popescu
Timp de citire: 4 minute
Ne bucurăm întodeauna când vedem că în decursul anilor, oameni care înțeleg demersurile activităților noastre continuă să ne fie alături în inițiativele pe care le dezvoltăm. Siniat România este un astfel de partener care a crezut în noi de 9 ani încoace.
Anul trecut, alături de Siniat, am avut plăcerea să invităm membrii și voluntarii De-a arhitectura, profesori și profesioniști ai mediului construit, pe 7 și 14 octombrie 2022, la un atelier de „Comunicare și Public Speaking în online cu speaker Andrei Țigănaș”. Timp de 8 ore, împărțite în două sesiuni online a câte 4 ore fiecare, desfășurate pe platforma Zoom în două vineri din octombrie, aproximativ 40 de arhitecți și profesori din rețeaua De-a arhitectura au învățat despre voce și dicție și cum să vorbești articulat și clar, despre cum să îți sistematizezi/concentrezi mesajul atunci când vorbești în public, despre tehnici de narare (storytelling) sau cum să creezi o poveste și să dai tuș emoțional prezentării, oricât de tehnică ar fi aceasta, despre improvizație și cum să gestionezi situații neprevăzute și despre postură sau tehnici de îmbunătățit prezența scenică. Dacă prima sesiune a fost mai teoretică, cea de-a doua s-a axat pe exerciții, iar Andrei Țigănaș, trainer-ul atelierului, a pus accent pe comunicare online, prezența la cadru în online, prezentări de discursuri și tehnici de gestionat sesiunile de întrebări și răspunsuri.
Așa cum ne-au transmis chiar ei, participanții la curs au apreciat dinamismul cursului, interactivitatea acestuia, modul în care au fost implicați mai toți cei prezenți, astfel încât să le fie încercate emoțiile de speakeri, multele exemple adaptate nevoilor concrete ale participanților, rezolvarea unor situații jenante prin umor, atitudine pozitivă și joc de rol.
Iulia Condrea (Cosovanu), arhitect voluntar ce a venit în familia De-a Arhitectura în judeţul Suceava, în 2017, ne-a transmis după participarea la atelierul din octombrie: „Am apreciat că am plecat de la corp, definind dicția, volumul, respirația, rezonanța, înălțimea, făcând exemplificări pe fiecare și ajungând în cele din urmă să vorbim despre modalitățile de livrare ale unui discurs, de gestionarea unei ședințe online, a altor întâlniri cu elevi sau profesori și chiar gestionarea întrebărilor dificile din public. Pentru munca mea de arhitect mi-am notat în special CLAR și PAMV – tehnicile de narare care îmi vor fi folositoare. Pe viitor mi-ar plăcea să particip și la alte ateliere de comunicare. Partea de Public Speaking ar fi prima pe lista mea de preferințe.”
La rândul său, Aurelia Axente-Stan, venită în echipa De-a Arhitectura în București, în 2015, ca voluntar la un atelier de Club din programul „Săptămâna Şcoala Altfel”, în prezent coordonator local Bucureşti-SUD din 2017 și coordonator Club București-Ilfov din 2022, ne-a transmis: „Mi-a plăcut tot. Aș fi vrut să continue seria de ateliere cu Andrei! Am apreciat interacțiunea, profesionalismul, energia și umorul lui Andrei, exercițiile de dicție, cele de improvizație, structura tipurilor de discursuri. Pentru munca mea de arhitect și îndrumător De-a arhitectura cred că această experiență mă va ajuta la structurarea scenariilor atelierelor pentru copii sau adulți, dar și să scap de emoții atunci când trebuie să vorbesc în fața unor necunoscuți, folosind trucurile învățate la curs. Rămân cu lucruri precum faptul că pe o structura bună poți improviza părând astfel spontan, că poți scăpa de emoții folosind întrebările adresate publicului. Tipurile de structuri de discurs prezentate la curs pot fi adaptate pentru scenarii de ateliere și chiar pentru un articol. Abia aștept un nou curs. M-ar interesa să aprofundăm ceea ce am învățat în aceste două ateliere. Mulțumesc echipei de organizare că ne-a oferit oportunitatea de a participa la un astfel de curs!”
Cristina Dumitrescu, venită în familia De-a Arhitectura în 2015, la București, coordonatorul proiectului „Interdisciplinaritate re-construită” și, din 2022, co-coordonator local pentru zona Bucureşti-SUD, ne-a spus: „Am apreciat că a fost practic și (că s-a) adaptat grupului și dinamicii de moment, că partea teoretică, substanțială, a fost explicată prin exerciții. Viu, vesel, relaxat. Pentru munca mea de arhitect și îndrumător De-a arhitectura mă ajută foarte palpabil prin tipologiile și tehnicile de realizare a unei prezentări. Sunt de urmărit inclusiv în conceperea sau susținerea unui atelier cu copiii sau a unui proiect în fața unui beneficiar sau posibil susținător. Rămân cu necesitatea structurii pe care poți adapta în context, «mușchiul spontaneității», tipuri de prezentare, exerciții practice de dicție și de modelare a vocii. Am participat la ateliere cu încredere și deschidere spre ce urma să fie prezentat. Nu am avut așteptări care să nu fi fost îndeplinite!”
Echipa De-a arhitectura le mulțumește tuturor participanților la atelierul de Comunicare și Public Speaking în online pentru timpul pe care și l-au făcut ca să fie alături de noi. Îi mulțumim și lui Andrei Țigănaș, un adevărat „sculptor de voci”, care ne-a fost alături în acest demers. Andrei lucreză de peste 13 ani în domeniul comunicării: radio, televiziune, prezentări publice. Viziunea lui Andrei este o comunitate formată din oameni care transmit energie, forță și pasiune atunci când vorbesc. El crede că un om care comunică bine transmite încredere, simpatie și devine un lider în comunitatea lui. Misiunea lui Andrei în viață este să-i ajute pe oameni să-și cunoască vocea și să și-o lucreze.
Nu în cele din urmă îi mulțumim partenerului Siniat România, care în 2014 a devenit sponsor al asociației achiziţionând una dintre căsuțele de păsărele din cadrul expoziţiei pentru strângere de fonduri „Case Ciripite”, iar de atunci ne-a fost mereu aproape în proiecte precum: „Kit-ul educativ şcolari în siguranţă”, „De-a arhitectura în camera mea”, „De-a arhitectura în oraşul meu” sau susținând echipele De-a arhitectura la ediţiile din 2015 şi 2016 ale Swimathon-ului Bucureşti. În 2019 Siniat a devenit Membru onorific al Asociaţiei De-a Arhitectura. Îi mulțumim că a făcut posibilă defășurarea cursului din octombrie pentru membrii și voluntarii De-a arhitectura și că în acest fel putem contribui la dezvoltarea aptitudinilor comunității de arhitecți, urbaniști, designeri, peisagiști formată în jurul De-a Arhitectura.