Atelier „Arhipălării faimoase” la OARB

j

Text: arh. Ioana Moraru (Aron)

l

Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu

Fotografii: arh. Roxana Penișoara-Pîrvu, arh. Diana Stancu (Jinaru)

h

Timp de citire: 3 minute

„Cum ar fi dacă într-o bună zi am crește brusc atât de mari, precum Alice în Țara Minunilor, și am putea cuprinde lumea întreagă într-o privire? Ce clădiri ne-ar atrage atenția?”

În parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România care ne-a fost gazdă pe 28 ianuarie 2023, De-a Arhitectura a organizat atelierul „Arhipălării faimoase” dedicat copiilor de 6-9 ani. Pornind de la un paragraf din „Alice în Țara Minunilor” ne-am imaginat că am putea crește atât de mult încât să putem privi lumea în ansamblu, apoi am invitat copiii într-o călătorie virtuală, prin lume, în care aceștia au avut posibilitatea să descopere clădiri faimoase ce le-au fost sursă de inspirație pentru „parada arhipălăriilor faimoase”.

Atelierul a fost îndrumat de arh. Ioana Moraru (Aron) alături de voluntarele arh. Roxana Penișoara-Pîrvu și arh. Diana Stancu (Jinaru). Ioana ne-a povestit în cele ce urmează cum au decurs cele trei ore de explorări și ce a ieșit din mânuțele și mințile dibace ale copiilor.

Într-o sâmbătă geroasă de final de ianuarie ne-am reunit în mansarda Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România, mici și mari, pentru a admira clădirile emblematice ale lumii și pentru a crea propriul carnaval de arhipălării faimoase. Atelierul i-a avut ca invitați pe copiii de 6-9 ani care au descoperit în expediția lor virtuală șase clădiri faimoase, prilej de inspirație și visare cu mintea deschisă către lucruri imposibile, nemaivăzute, fabuloase și spectaculoase, precum cele pe care le-a întâlnit Alice în povestea ei din Țara Minunilor.

După ce ne-am cunoscut și ne-am „dezghețat”, odată introduși în această lume a miracolelor, cei mici au deslușit pe rând ce lucruri îi atrag cel mai mult la clădirile văzute și cu ce se aseamănă acestea. Au primit și răspunsuri la alte întrebări pe care le aveau și care oferă o caracterizare funcțională, dar și estetică a clădirilor. Analiza lor a fost cât se poate de creativă și aproape toți și-au dorit să contribuie și să răspundă. Pornind de la aceste concluzii și sub îndrumarea arhitecților De-a arhitectura, copiii au realizat o pălărie cu clădirea-muză aleasă.

Detaliile arhitecturale ale fiecăreia, precum forma, locația, înălțimea, materialele din care sunt alcătuite, au devenit surse de inspirație. Unii dintre participanți și-au dorit să se inspire din mai multe clădiri, iar alții doar din cea preferată, semn că au fost cu adevărat impresionați de lumea fantastică descoperită.

După ce au găsit interpretarea proprie la imaginea reprodusă, cei mici au tăiat, au lipit și au creat un accesoriu spectaculos, dar și util. Acolo unde au întâmpinat dificultăți, îndrumătoarele le-au fost ghizi și i-au ajutat să își transpună ideile în realitate, cu multă imaginație în partea tehnică de realizare a pălăriilor. Unele machete au stat mai greu pe suport, astfel, prichindeii călători au fost nevoiți să își pună problema cum să realizeze pălăria pentru a fi purtată pe cap și să găsească soluții creative.

Deși acest atelier necesita îndemânare, cel mai important factor a fost imaginația și faptul ca s-au lăsat conduși de ea către un rezultat plin de surprize. Așa cum o clădire este rezultatul imaginației și interpretării proprii ale arhitectului, așa și pălăria lor este creația lor personalizată. Formele clădirilor au fost adaptate, micșorate sau ornate în funcție de preferințele fiecăruia.

La final a avut loc o paradă cu toate creațiile, paradă la care au fost prezenți și părinții, iar copiii și-au prezentat pălăria, au explicat din ce clădire s-au inspirat și de ce alegerile făcute îi reprezintă.

Arh. Roxana Penișoara-Pîrvu ne-a transmis și ea cum a perceput acest atelier:

„Cunoașteți sloganul din reclama: «Red Bull îți dă aripi!». Ei bine, așa m-am simțit la atelier. Am fost impresionată de simțul critic al copiilor în fața arhitecturii faimoaselor clădiri: e un deliciu să recunoști o «plapumă» sau «chipsuri Pringles» în formele organice semnate de Zaha Hadid, ori «jungla” sau «clădirea abandonată” în apartamentele înverzite ale lui S. Boeri din Milano. Am încercat să le înțeleg intențiile – căci mintea lor e hiper imaginativă, cu mult înaintea capacităților lor manuale, iar noi am încercat să îi susținem cu suport tehnic, adică să le înlesnim bricolatul de forme năstrușnice și nemaivăzute.”

Și arh. Diana Stancu (Jinaru) ne-a lăsat gândurile ei după finalizarea activității:

„A fost un atelier drăguț și creativ. Vizualizarea fotografiilor a fost un moment plin de surprize amuzante și plăcute datorită răspunsurilor creative ale celor mici. Ei au fost foarte încântați de exemplele cu cele șase clădiri faimoase. Le-a fost greu să aleagă una favorită și au preferat să combine elemente de la mai multe în design-ul final al pălăriei lor. Aproape toți au integrat în lucrări plante. Cred că asta reflectă faptul că își doresc un oraș cu mai multe spații și acoperișuri verzi.”

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la desfășurarea acestui atelier – arhitectelor îndrumătoare, copiilor participanți și părinților acestora și, nu în ultimul rând, OARB care ne-a găzduit! 

Atelierul „Arhipălării faimoase” a fost creat de arh. Silvia Olteanu (Coman) şi arh. Elena-Roxana Jipa (Nițescu). 

Fie că vor să devină arhitecţi, fie că vor să îşi descopere un talent ascuns sau pur şi simplu pentru a-şi dezvolta cultura generală sau pentru că adoră să bricoleze, copiii care intră în Clubul De-a arhitectura se vor bucura de îndrumarea arhitecţilor pentru a simţi şi a-şi însuşi frumosul. Clubul De-a arhitectura se desfaşoară în weekend şi le dă posibilitatea copiilor care nu sunt înscrişi la cursurile noastre în şcoli şi grădiniţe să aibă un prim contact cu lumea fascinantă a arhitecturii.