Arhitect voluntar la clasă: impactul durabil al întâlnirilor din copilărie

24/07/23 | Înscrieri, voluntari

j

Text: arh. Simona Șerban

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografii: Emma Gossett on Unsplash

h

Timp de citire: 3 minute

Poate ați văzut pe canalele De-a arhitectura că în ultima perioadă am căutat activ voluntari profesioniști ai mediului construit care să facă echipă cu un profesor la clasă pentru anul școlar 2023-2024. De fapt, nevoie de voluntari avem mereu, dar peste vară cu atât mai mult pentru că au loc sesiunile de formare ale echipelor care din toamnă (și timp de un an școlar) îi vor îndruma pe copiii din clasele primare în descoperirea lumii fascinante ce ne înconjoară, aceea creată de om – mediul construit.

Copilăria este o perioadă din viața noastră în care fiecare experiență, fiecare întâlnire și fiecare lecție își lasă amprenta în sufletele noastre, modelându-ne pe măsură ce creștem în ceea ce vom deveni ca adulți. Uneori, aceste întâlniri aparent banale pot fi cele care aprind o scânteie în noi, ard o amintire atât de puternică că ne inspiră și ne ghidează într-un mod unic. Printre ele, interacțiunea pe care o avem cu dascălii din școală, dar și cu profesioniști din diferite domenii. La De-a Arhitectura copiii vin în contact cu arhitecți, urbaniști, peisagiști, designeri, ingineri și studenți din aceste domenii, iar aceste intersectări pot avea un impact deosebit în formarea pasiunilor copiilor.

Alături de colega noastră arh. Simona Șerban vom explora povestea voluntariatului ca arhitect la clasă și cum această experiență poate schimba nu doar viețile copiilor implicați, ci și viața voluntarului însuși. Vă invităm să descoperiți importanța voluntariatului în educație și cum să îmbrățișăm această oportunitate pentru a forma viitorul prin intermediul întâlnirilor din copilărie.

Când suntem mici totul ne atrage și ne face să ne punem întrebări despre lumea din jurul nostru, dar mai ales despre noi și experiențele noastre. O parte din experiențele acestea s-au concretizat datorită unor oameni care au ales să-și dedice timpul educației noastre, să ne îndrume – să ne fie alături. Acești oameni sunt cei care ne deschid ochii, iar imaginația noastră prinde curaj să se exprime.

Țin minte că în clasa a IV-a, în orele de limba engleză, alături de doamna profesoară și patru studenți americani veniți în țară în practică, am desfășurat pe parcursul unui an de studiu o serie de activități non-formale, în engleză; lecțiile în formula de mai sus erau total diferite față de restul activităților pe care le cunoșteam la școală – jocuri de cunoaștere, miniproiecte în echipe mici și, nu în ultimul rând, îmi amintesc că în una dintre lecții am discutat despre dulciuri și ne-au adus câte un chocolate chip cookie pentru fiecare! A fost o experiență din care au rămas multe amintiri, iar ulterior, când am descoperit activitatea Asociației De-a Arhitectura și programele pe care le desfășoară, am simțit că locul meu este aici – fără să îmi pot explica, pe moment, concret motivul.

De-a lungul a trei ani ca voluntar în asociație am lucrat cu elevi diverși, dar predând același program, „De-a arhitectura în orașul meu”, care se desfășoară la clasele III-IV. Anul acesta am făcut legătura directă cu experiențele mele ca elev și cum acestea s-au legat strâns cu viziunea De-a Arhitectura, prin dorința de a da mai departe. Astfel, alături de minți curioase și cadre didactice empatice, implicate în educația elevilor, am explorat, am construit și am povestit despre lumea din jurul nostru, pe înțelesul copiilor.

Pe lângă activitățile din sala de clasă, întrebări creative și experiențe faine, ca voluntar ai multe de învățat despre pedagogie, despre cum să explici concepte complexe pe înțelesul copiilor (fără să le pierzi atenția), despre sclipirea care apare în ochii copiilor atunci când își prezintă creațiile în fața colegilor – totul datorită colaborărilor organice și autentice pe care le poți lega cu cadrul didactic de la clasă, alături de care predai cursul.

Sunt mulți oameni care de-a lungul vieții noastre ne-au influențat prin lucruri bune și care au poziționat câte o cărămidă în cine suntem astăzi; la ei mă refer aici. Este magie ce se întâmplă când lucrezi într-o astfel de echipă, iar pentru asta țin să le mulțumesc doamnelor profesoare pentru deschidere și să le felicit pentru cine sunt ca oameni și pentru meseria aleasă, pentru toate lecțiile pe care le-am învățat!

Din septembrie reîncepem în forță activitățiile, aștept cu nerăbdare să continui programul „De-a arhitectura în orașul meu” cu clasa a IV-a a doamnei profesoare Nicoleta Marin, iar pentru cei care își doresc un alt tip de activitate de voluntariat, nu veți regreta și poate la fel ca în cazul majorității voluntarilor noștri, veți alege să parcurgeți programele noastre pentru mult timp de acum înainte!

Dacă experiența Simonei v-a intrigat, vă invităm să aflați mai multe detalii despre voluntariatul la De-a Arhiectura aici, să vă inspirați și de la alți voluntari din seria „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc” de aici și să vă înscrieți ca voluntari aici. Important, înscrierile pentru anul școlar 2023-2024 se închid pe 31 august!