Adunare Generală De-a Arhitectura 2021 – despre roadele culese

Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: arh. Monica Popescu, arh. Brîndușa Havași
Timp de citire: 9 minute


Pe 10 decembrie 2021 ne-am reunit pentru al doilea an consecutiv, online, pe platforma ZOOM, la Adunarea Generală De-a Arhitectura. La fel ca în 2020, spațiul virtual care a găzduit timp de 4 ore activitățile întâlnirii a fost platforma Miro.

Formată din 6 membri fondatori, 3 membri ai Filialei Sibiu şi 59 de membri asociaţi, profesioniști ai mediului construit şi profesori, întâlnirea anuală îşi doreşte să fie un spaţiu de reflecție, în cadrul căreia participanţii să analizeze anul care a trecut, să împărtășească lecțiile învățate și să contribuie la creșterea programelor educaționale ale asociației.

Cu entuziasm și energie ne-am regăsit la ora 17:00 la intrarea în Casa (virtuală) De-a arhitectura, membri mai vechi și mai noi, de unde am mers în auditoriu. Dacă în anii precedenți agenda Adunării Generale era axată în principal pe un efort colectiv de dezvoltare a direcțiilor înspre care se îndreaptă organizația, anul acesta am făcut retrospectiva eforturilor anterioare și a activităților în care s-au concretizat ele, a fost un moment de celebrare al rezultatelor obținute în 2021.

Întâlnirea a fost deschisă de arh. Mina Sava, membru fondator și președinte al Asociației De-a Arhitectura, care ne-a informat asupra parcursului întâlnirii: prezentarea proiectelor din anul 2021 astfel încât să aflăm cu toții despre ele, ca să avem o imagine de ansamblu a activităților desfășurate, mai ales având în vedere că lucrăm de la distanță; prezentarea membrilor noi și cum va decurge procesul de votare pentru a le face intrarea oficială în asociație, dar și câteva chestiuni de organizare internă ale Consiliului Director. Întâlnirea urma să se finalize cu un brainstorming De-a Arhitectura 10 ani și a modului în care putem celebra această bornă în 2022.

„Încep raportul De-a Arhitectura cu o poză din proiectul «My School Can Be Cool», desfășurat la Timișoara, pentru că este emblematică pentru ce s-a întâmplat în 2021. Ne-am strecurat printre ore online și fizice și activitatea din școli a continuat. Anul trecut am făcut o prezentare la Ordinul Arhitecților din România și am povestit că suntem în etapa de transformare. Din anul 2012 până în 2020 ne-am focusat pe crearea de programe educaționale și pe construirea unei comunități de arhitecți și profesori care să le folosească. Urmează să facem următorul pas, în anii care vin, acela de a face programele noastre educaționale să fie cât mai accesibile, să diversificăm conținuturile, dar și să consolidăm comunitatea îndrumătorilor care e deja formată și pe care ar trebui să o cultivăm în continuare.

Am creat câteva produse și utilizatori și acum încercăm să conturăm această comunitate a utilizatorilor. Dacă am pune programele noastre pe 4 paliere de tipuri de utilizatori avem: programe dedicate copiilor («De-a arhitectura în orașul meu», «De-a arhitectura mini», atelierele și activitățile din cadrul Clubului), programul de design participativ în școli, «My School Can Be Cool», care în 2021 va căpăta o dimensiune mai mare pentru că ne dorim să implicăm și administrațiile locale în proiect, program dedicat tinerilor, adolescenți și studenți, «Urban Up Grows Up» care a fost beneficiarul unor granturi în 2021, programe de formare dedicate îndrumătorilor și profesorilor și ne dorim ca din 2022 să concretizăm un nou program de formare a unor arhitecți și profesori facilitatori pentru cultura mediul construit, «Arhitrainer».”

În 2021 am digitalizat mare parte din conținuturile existente (ne-a povestit mai multe arh. Mădălina Bold), am creat un program interdisciplinar pentru că ne-am dorit să continuăm să punem accent pe interconectarea materiilor și aplicabilitatea lor în viața reală în cadrul cursurilor pe care le desfășurăm, program care va continua în anii următori (ne-a povestit mai multe arh. Cristina Dumitrescu), am accelerat predarea la distanță în locuri în care nu am fi ajuns altfel, am pus la punct un Ghid de predare la distanța în cadrul programului „My School Can Be Cool” (ne-a povestit mai multe dr. arh. Brîndușa Havași), am organizat un atelier de Design Thinking din dorința de a crea experiențe educaționale care să răspundă nevoilor, intereselor și stilurilor de învățare ale adolescenților, am revizuit programul de formare al îndrumătorilor în contextul pandemic (ne-a povestit mai multe dr. arh. Brîndușa Havași), am strâns laolaltă o serie de instrumente online care să poată fi accesată și să fie folosită ca suport atât în predarea online, cât și la clasă (ne-a povestit mai multe prof. Gianina Vanca).

Am organizat o serie întreagă de ateliere la Club, desfășurate online sau fizic, am continuat seria provocărilor #DeaArhitecturaAcasa, ajungând în prezent la cea cu numărul 14, și ne-am bucurat de fiecare dată când copiluții ne-au răspuns cu entuziasm și ne-au trimis lucrărilor lor creative (ne-a povestit mai multe arh. Mădălina Bold).

Am participat, pentru a șasea oară, la Swimathon București, cu proiectul adresat tinerilor: „Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit” prin intermediul căruia vom selecta 30 de studenți interesați de spațiul public/politici publice/administrație locală pe care să îi formăm pentru a servi drept ambasadori/mentori, alături de profesioniștii De-a arhitectura, în proiecte locale pentru implicarea liceenilor în dezvoltarea locală a mediului construit (ne-a povestit mai multe arh. Oana Pavăl). Ne-am prezentat în vară la prima ediție a Cercului Donatorilor Romanian Diaspora Funding Network (RDFN) cu același proiect și ne-am bucurat de votul de încredere al donatorilor.

Arh. Anca Bordean ne-a povestit despre activitatea filialei De-a Arhitectura Sibiu, despre atelierul „Arhitecții Cartierului” desfășurat în cadrul proiectului cultural „IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților” inițiat de Filiala Sibiu-Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România (OAR) și finanțat prin „Timbrul de arhitectură”, dar și despre atelierele de vacanță desfășurate în mediul rural și preluate inclusiv de filiala Brașov a asociației. Mina ne-a prezentat noua platformă De-a Arhitectura, un instrument prin care să aducem laolaltă înscrierile, programele asociației, evenimentele și comunitatea.

Pe lângă cele de mai sus am aflat despre strategiile de fundraising din 2021 de la managerulul de programe Club și coordonatorul nostru de fundraising, arh. Corina Croitoru, care ne-a vorbit despre ideea „Petrecere de casă nouă” înscrisă pe Galantom, și ne-am bucurat să aflăm de la arh. Viorica Popescu despre prima aplicație din programul „Raiffeisen Comunități” câștigată de proiectul „My School Can Be Cool”.

Ultima prezentare i-a aparținut Monicăi Popescu, senior responsabil Comunicare, care a trecut prin cele mai importante reușite ale departamentului: Doza De-a Arhitectura, newlsetterul nostru lunar cu vești din lumea educației de mediul construit are o formă nouă, mai compactă, am avut bucuria și onoarea să primim recunoașterea HundrEd și de a continua colaborarea cu Uniunea Internațională a Arhitecților, pagina noastră de Facebook a crescut la peste 11.000 de followeri.

A urmat prezentarea și, ulterior, votarea membrilor noi, precum și a unor propuneri de reorganizare internă a Consiliului Director. Ne-am bucurat să aflăm gândurile noilor membri și vă invităm să îi descoperiți și voi:

„Am avut tangențe cu De-a Arhitectura în diferite moment, din diferite posturi, am predat «De-a arhitecrura mini», am ținut ateliere la Club, am scris ateliere. Mă simt onorată de invitația de a deveni membru și rezonez cu misiunea și obiectivele asociației, e o chestiune de compatibilitate, e ceea ce îmi place să fac și e totodată o provocare pentru mine și abia aștept.” – arh. Diana Dona

„Mă uit la numărul de proiecte și evenimente derulate de De-a Arhitectura, la calitatea lor și la diversitatea celor cărora le e adresată și am fost impresionată de câte direcții strategice v-ați propus și cum reușiți, poate cu «baby steps», poate cu pași mai rapizi, să ajungeți să le bifați pe toate, ceea ce e super impresionant. «De ce-ul» meu, de ce sunt aici, e pentru că sunt impresionată cum crește comunitatea voastră, și organic, dar și într-un ritm mai rapid. Calitatea unei comunități nu stă doar în proiectele derulate, ci și în modul în care își crește oameni și indivizii. Iar pentru mine De-a Arhitectura înseamnă o super creștere, învăț atât de multe și uneori îmi depășesc niște frici, cum e asta a vorbitului în public. Ăsta e «de ce-ul» meu. Vă invit la un moment de celebrare să deschideți camerele și să vă acordați vouă înșivă un mare bravo.” – prof. Cristina Pisica

„Îmi place foarte mult tot ce am văzut în seara asta, mi se pare fascinant, de fiecare dată când am ocazia de a interacționa cu voi văd că de fapt sunteți mult mai mari decât am impresia, se întâmplă foarte multe lucruri. Îmi place mult ce faceți, mi se pare fantastic și îmi vin o grămadă de idei stând alături de voi.” – arh. int. Andreea Caragheorgheopol

„V-am ascultat cu atâta drag și m-am uitat la proiecte și eram atât de fascinată de cât de multe lucruri interesante facem. Eu am fost în ultima perioadă implicată în cursul «De-a arhitectura în camera mea» care a avut loc la Timișoara și mă tot gândeam că îmi lipsește ceva, că vreau să continui cu asta pentru că am simțit că mă regăsesc în tot ce înseamnă De-a Arhitectura” – arh. Andreea Nistor

„Am fost îndrumător mulți ani la De-a Arhitectura și am făcut proiecte foarte faine cu copiii. În primii ani am fost mai activă și au fost niște vremuri extraordinare și văd că acum sunt extrapolate vremurile acelea. Și știu că tot ce facem împreună sunt niște semințe foarte adânc infiltrare în comunitățile noastre. Mă bucur să văd că e atât de mare creșterea proiectelor și varietatea și diversitatea lor. Stau de la 17:00 în întâlnire și m-am minunat și mi s-a făcut poftă să mai facem lucruri împreună.” – arh. Andreea Mihaela Stan

„Sunt noul coordonator al zonei de est și de mai mulți ani voluntar în cadrul asociației. Am avut până acum o experiență foarte frumoasă, cel putin la «De-a arhitectura în orașul meu». Îmi doresc să mă implic și să continui mai departe. Am intrat în joc, trebuie să dansez până la capăt.” – arh. Carmina Gheorghiță

„Am fost voluntar De-a Arhitectura vreo 4-5 ani, anul ăsta e primul în care am luat o mică pauză. Vreau de la anul să mă reimplic, iar cei care mă cunosc știu că ajut cu foarte mare drag orice fel de demers al asociației. Cu cel mai mare entuziasm particip și cu tot ce apuc să ajut o fac și mulțumesc că v-ați gândit la mine și-mi face plăcere să mă număr printre voi.” – arh. Mihai Munteanu

„Pe multe dintre voi vă cunosc! Eu sunt arhitect, în asociație din 2018, am predat «De-a arhitectura mini», «De-a arhitectura în orașul meu», am ținut ateliere la Club. Și mă bucur că am fost invitată să devin membru asociat de astăzi – arh. Laura Cotoban

„Vă mulțumesc pentru invitație, faceți niște lucruri grozave, acesta e al al treilea an în care desfășor programul «My School Can Be Cool», lucrez cu aceeași profesoară cu care am lucrat și în primul an, ne cunoaștem și lucrurile merg bine.” – arh. Bianca Bărbieru

„Faceți lucruri minunate, eu sunt contabil și responsabil financiar la De-a Arhitectura.” – Cătălina Bărăscu

Pe larg despre oamenii entuziasmați și dedicați care au pus an de an cărămidă cu cărămidă la educația de mediu construit, vă invităm să aflați din seria lunară „Iată cine suntem! Arhitecții De-a Arhitectura povestesc”.

După prezentări am votat membrii și propunerile de reorganizare internă. Înainte de a trece la ultima parte a întâlnirii, ideile pentre celebrarea celor 10 ani De-a arhitecturești, ne-am luat la revedere de la 2 membri din Consiliul Director care din 2022 nu vor mai ocupa aceste poziții, dar vor rămâne în continuare alături de asociație din postura de membri: arh. Miruna Grigorescu, manager PR & Comunicare, și arh. urb. Claudia Pamfil, manager programe de FORMARE.

„Sunt ani de zile în care am participat cu o bucurie nemaipomenită la luarea deciziilor strategice în cadrul Consiliul Director (pentru că asta face Board-ul, stabilește direcția strategică și, apoi, de la distanță, ia deciziile mai importante) și mi-a plăcut foarte mult, a fost foarte frumos pentru că echipa e nemaipomenită, e o plăcere, e singurul loc în care se întâmplă așa ceva, unde se lucrează atât de minunat.

Lucrurile se leagă mulțumită acestei echipe care crește, se leagă extraordinar de frumos. Dacă anul trecut și acum 2 ani aveam board pe Miro cu multe domenii de lucru, de cristalizare a unor direcții, anul aceasta direcțiile se conturează și s-a lucrat pe domeniile respective, asociația e vie, lucrurile se cern și oamenii se duc acolo unde li se pare mai interesant. O să rămân membru al asociației și o să mă mândresc cu asta în continuare și încurajez pe toată lumea care are gânduri strategice despre mersul asociației și o viziune despre unde ar trebui să se îndrepte, să își pună serios problema de a deveni membru în Board.” – ne-a transmis Miruna în încheiere.

Dacă sunteți curioși să aflați ce a ieșit la brainstorming-ul de 10 ani De-a Arhitectura, vă invităm să rămâneți aproape de noi, ca și până acum, pentru că am pregătit multe surprize cu care să celebrăm 10 ani de creștere organică, datorată vouă, tuturor celor care ne-ați fost aproape și cărora vă mulțumim cu această ocazie: îndrumători, parteneri, donatori, copii și părinți.