„De-a arhitectura în şcoala mea” 2017-2018: „De-a design-ul de mobilier” la Liceul Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” din Braşov

Continuăm să vă aducem în atenţie poveştile proiectelor din anul şcolar 2017-2018 din cadrul programului educaţional „De-a arhitectura în şcoala mea” lansat de Asociaţia De-a Arhitectura ca pilot în Timişoara în 2015. Programul le oferă elevilor, sub ghidajul arhitectului îndrumător şi al cadrului didactic de la clasă, oportunitatea de a contribui la un proces real de proiectare şi execuţie pentru îmbunătăţirea unui spaţiu din şcoala în care studiază.

Pentru că proiectul are o foarte importantă componentă „hands-on”, prin care soluţia gândită de elevi devine realitate şi spaţiul şcolii propus spre transformare este remodelat cu ajutorul finanţărilor atrase de asociaţie sau chiar de clasa respectivă, uneori proiectul se prelungeşte în etapa finală de implementare. Acesta a fost şi cazul Liceului Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” din Braşov când, în 2017-2018, clasa a VII-a P s-a înscris în program sub îndrumarea arh. Ioana Aldea şi a prof. Mariana Dumencu. Deşi clasa a participat la sesiunea de finanţare a proiectelor „De-a arhitectura în şcoala mea” din 2018, finanțare oferită de sponsorul Digital Spirit, proiectul braşovean a fost retras din competiţie pentru că a reuşit să obţină o finanţare pe cont propriu din altă sursă.

În luna mai 2018, proiectul „De-a design-ul de mobilier” propus de echipa De-a Arhitectura din Braşov a fost selectat în cadrul programului Fondul Ştiinţescu, creat de Fundația Comunitară Brașov în parteneriat cu Romanian-American Foundation, şi a primit o finanţare de 12000 lei. „De-a design-ul de mobilier” s-a transformat în proiectul de continuare a studiului realizat în cadrul cursului „De-a arhitectura în şcoala mea” de clasa a VII-a P în 2017-2018. Preluat de colegii mai mari din clasele IX-XII din aceeaşi şcoală, scopul noului proiect a fost construirea unui ansamblu de piese de mobilier pentru exterior care împreună au devenit o „sală de clasă în aer liber”.

Astfel, între august şi noiembrie 2018, 70 de elevi de la secţiile de arhitectură şi arte plastice din Liceului Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” au participat la „De-a design-ul de mobilier” şi au construit sala lor de clasă în aer liber sub coordonarea: arh. Ioana Aldea, prof. Elena Doboş şi arh. Deea Ursachi. Ioana ne povesteşte în cele ce urmează cum s-a desfăşurat această etapă din proiect, ce nevoi au identifict liceenii şi ce proiect au realizat.

„De-a designul de mobilier” este un proiect educaţional care le-a oferit posibilitatea elevilor, arhitecţilor şi profesorilor să realizeze propuneri prin care să îmbunătăţească şi să reimagineze spaţiul educaţional din şcoala lor, fiind implicaţi astfel într-un proces de învăţare activă, în care să îşi folosesească simţul practic, dar şi creativitatea.

În contextul învăţământului tradiţional din Braşov, dar şi din ţară, se pune accentul prea puţin pe petrecerea timpului în aer liber, lucru care este rezervat aproape exclusiv scurtelor pauze între ore. Acest lucru este valabil şi în cadrul Liceului Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” unde, în discuţiile cu elevii, dar şi cu profesorii, revine întodeauna dorinţa acestora de a avea un spaţiu exterior pe care să îl folosească în zilele în care vremea este frumoasă, atât pentru a muta orele de clasă într-un cadru non-formal, cât şi pentru a avea un spaţiu plăcut în care să îşi petreacă pauzele dintre ore.

În urma obţinerii finanţării oferite de Fondul Ştiinţescu Braşov şi în parteneriat cu Liceul Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” din Braşov, am demarat în luna iulie 2018 înscrierile la proiect, printr-o sesiune de prezentare desfaşurată în cadrul liceului, cu participarea elevilor din clasele IX-XII, din secţiile de arhitectură şi arte plastice. Aceştia şi-au arătat interesul pentru toate etapele de desfăşurare ale proiectului şi şi-au manifestat dorinţa de a începe cât mai repede.

Începând încă din perioada vacanţei de vară, am analizat curtea generoasă a liceului, bucurându-ne de poziţia apropiată de pădure, la poalele muntelui Tâmpa, şi cu un spaţiu verde generos, structurat în 3 terase. În urma unor sesiuni de „brainstorming” foarte interesante, în paralel cu documentarea pe tematica unei săli de clasă în aer liber, am stabilit să alegem platoul superior al curţii pentru poziţionarea unui ansamblu multifuncţional care să poată fi folosit atât pentru ateliere de desen/studiu de specialitate, cât şi pentru cursuri de cultură generală sau prezentări în cadrul şcolii de vară.

Pentru structurarea ideilor şi întocmirea unor schiţe de concept, am organizat cu ocazia evenimentului „Ziua Educaţiei” un atelier de lucru la care au participat peste 40 de elevi din toate clasele liceului şi care s-a finalizat cu peste 40 de proiecte cât se poate de realiste, concepute din diferite materiale şi prin diferite tehnici, toate având ca numitor comun bucuria de a studia în aer liber! Pentru că ne-am dorit să prezentăm propunerile întregului colectiv al şcolii, dar şi să recunoaştem meritele şi implicarea elevilor, am organizat o expoziţie în zona special dedicată acestui scop din secţia de arhitectură. Cu această ocazie elevii au primit diplome de participare, iar 5 dintre lucrările selectate au primit premii speciale. Jurizarea lucrărilor a fost realizată de către prof. Andras Vetro, şef de catedră al secţiei de arhitectură, dna Laura Popeea, director executiv al Fundaţiei Comunitare Braşov şi arh. Deea Ursachi, coordonator local al Asociaţiei De-a Arhitectura.

După analiză, documentare şi studii de soluţie, am ajuns la etapa cea mai aşteptată: realizarea proiectului care a presupus achiziţionarea materialelor, trasarea şi adaptarea detaliilor confrom realităţii de la faţa locului şi construcţia efectivă a 10 ansambluri din blocuri Ytong care vor fi folosite ca bănci pentru elevi. Ansamblul va fi utilizat în funcţie de tipologia cursului, de către grupe de specialitate de 8-10 elevi sau de către clase cu efectivul de 25-28 elevi.

Momentul final de vopsire cu stratul de protecţie al ansamblurilor şi pictarea acestora a adus la suprafaţă un debordant entuziasm din partea copiilor, aşa încât cu greu i-am convins că nu putem lucra până la lăsarea întunericului!

După realizarea „sălii de clasă în aer liber” pe care ne-am propus-o, la sugestia elevilor intenţionăm ca în primăvară să continuăm proiectul cu execuţia unui sistem de umbrire şi amenajarea treptelor de acces către spaţiu.

Mulţumim Fundaţiei Comunitare Braşov prin Fondul Ştiinţescu pentru sponsorizare, Liceului Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” din Braşov pentru parteneriat, sponsorului Ytong – Xella pentru blocurile de construcţie, voluntarilor arh. Ioana Aldea, prof. Elena Doboş, ing. Florin Munteanu, arh. Alina Rudei, ing. Natalia Tihon, arh. Deea Ursachi, prof. Andras Vetro, precum şi celor 70 de elevi participanţi la proiect.

Text: arh. Ioana Aldea
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu
Fotograf: Andreea Radics

1