Text: arh. Monica Popescu
Editori: arh. Simona Șerban
Fotografii: Lucian Călugărescu, ale membrelor rețelei De-a arhitectura și realizate în cadrul activităților desfășurate de Asociaţia De-a Arhitectura
Timp de citire: 15 minute
În martie, cu bucurie am inițiat o nouă serie dedicată rețelei De-a arhitectura într-o lună în care ne-am propus să dezvăluim portretele unor femei excepționale din comunitatea noastră. Colegele pe care vi le-am prezentat atunci au fost alese cu grijă prin intermediul unui proces de nominalizare internă, recunoscând astfel empatia și dedicarea lor pentru dezvoltarea societății prin educația de mediu construit.
Dacă ați ratat seria din social media, o reluăm luna aceasta într-un material pe blogul De-a arhitectura care să rămână mărturie a comunității create în jurul unor valori comune, comunitate care crește mulțumită femeilor ca cele despre care veți citi mai departe.
Echipa de comunicare și arh. Simona Șerban, inițiatoarea acestei serii de nominalizări, le mulțumește pentru deschidere, vulnerabilitate și pentru timpul pe care și l-au luat să pună pe hârtie câteva gânduri care știm sigur că au adus voie bună, emoție și lacrimi de bucurie și un reînnoit sentiment că ce facem este văzut și contează.
În două cuvinte simple, arh. Livia Petrescu din București, membru asociat De-a Arhitectura din 2022, a nominalizat-o pe colega noastră arh. Cristina Dumitrescu, coordonator local De-a Arhitectura Sud și co-coordonator „Interdisciplinaritate (re)construită”, membru asociat De-a Arhitectura din 2019: „Are talent!”
Brîndușa Havași din Timișoara, coordonator local De-a Arhitectura Vest, membru asociat De-a Arhitectura din 2016, a nominalizat-o pe colega noastră arh. urb. Claudia Pamfil, membru fondator De-a Arhitectura: „Claudia Pamfil m-a inspirat de la primul atelier de formare la care am participat ca voluntar, și de atunci mă inspiră mereu cu puncte de vedere la care eu nu m-am gândit. E un pedagog înnăscut, mi-ar fi plăcut să am mai mulți profesori ca ea. Mi-a arătat că învățarea este mai degrabă un proces de schimbare a perspectivei, în care profesorul și elevul se influențează și se re-descoperă reciproc, decât un schimb de informații. Învățare este și atunci când două persoane împărtășesc viziuni diferite asupra unei experiențe comune.”
Rămânem în Timișoara unde colega noastră prof. înv. primar Felicia Popovici, membru asociat De-a Arhitectura din 2014, a nominalizat-o pe colega noastră dr. arh. Brîndușa Havași: „Colaborez de 10 ani cu Brîndușa și e omul care coordonează cu multă seriozitate De-a Arhitectura în zona de vest a țării. Brîndu e omul profesionist, serios, organizat. Dacă spui De-a Arhitectura în orice școală din Timișoara, numele ei vine imediat din partea oricărui profesor. Brîndu e omul care poate să-ți răspundă oricând la orice întrebare ai (ca profesor) legată de educația de mediu construit.”
Din orașul de pe Bega mergem în capitală unde arh. Ioana Moraru (Aron), din București, membru asociat De-a Arhitectura din 2021, a nominalizat-o pe colega noastră arh. Cristina Dumitrescu, coordonator local De-a Arhitectura Sud și co-coordonator „Interdisciplinaritate (re)construită”, membru asociat De-a Arhitectura din 2019: „O nominalizez pe Cristina Dumitrescu pentru că merită. Am cunoscut-o, cred, prin 2017-2018, nu mai știu, la un atelier organizat la MARe (Muzeul de Artă Recentă). Mi-a plăcut cât de implicată e în ceea ce face. Deși, dacă mă gândesc, am cunoscut-o și înainte de asta, dar atunci am fost amândouă implicate în coordonarea unui atelier. E o persoană care știe să asculte și să îți dea un sfat când ai nevoie, plus e foarte pragmatică, implicată, dornică de făcut treabă. Ultima discuție cu ea m-a ajutat să nu uit de ce iubim amândouă ceea ce facem cu copiii la școală.”
Colega noastră arh. Corina Croitoru, tot din București, coordonator Fundraising, coordonator program Club De-a Arhitectura, membru fondator și în consiliul director, a nominalizat-o pe arh. Miruna Grigorescu, membru fondator De-a Arhitectura: „Am cunoscut-o pe Miruna când făcea pregătire la facultate, ea fiind în echipa de studenți care ajutau profesorul meditator de desen. Îmi aduc aminte că își făcea jobul foarte serios, iar eu eram uimită cum cineva așa apropiat de vârsta mea poate să fie așa matur. Apoi ne-am întâlnit la aceeași maternitate cu burțile mari, iar eu am avut un pic mai mult curaj să intru în sala de nașteri știind că Miruna tocmai trecuse și ea cu bine prin asta, în același spital. Apoi ne-am întâlnit la De-a Arhitectura, Miruna fiind unul din motivele care m-au făcut să dau join grupului de fondatoare.
Îmi place la Miruna ce decizii ia, încercând să fie o decizie cât mai etică, echitabilă, onestă și nepărtinitoare. Îmi place cum își face procesul de gândire, analizează situația, privește situația din mai multe perspective (empatizează cu fiecare parte), duce șirul gândirii până la final pe direcțiile analizate. Apoi, poți lua ușor o decizie, după ce vezi harta asta a situației făcute de ea. Tot acest proces îți dă o încredere că ai ales ce e cel mai bine în acel moment, pe acea problema și, implicit, o liniște interioară.
Am avut parte, în boardul DAA, de multe astfel de discuții, până am avut așa, ca o revelație, cu metoda asta a Mirunei. Mărturisesc ca am împrumutat-o și însușit-o și eu, în alte aspecte ale vieții mele, și îi sunt super recunoscătoare.”
Simona Șerban, arhitect, responsabil comunicare De-a Arhitectura, membru asociat De-a Arhitectura din 2023, a nominalizat-o pe antropolog Gabriela Anghel, responsabil comunicare De-a Arhitectura, membru asociat din 2020: „Gabriela este unul dintre acei oameni care se remarcă prin atitudinea ei prietenoasă și plină de energie pozitivă cu care abordează fiecare proiect în care se implică – atitudine care în mediul ONG este indispensabilă. La fel ca și Gabriela în echipa de comunicare De-a arhitectura!”
Din București mergem la Cluj-Napoca, unde arh. Iulia Obaj, membru asociat De-a Arhitectura din 2015, a nominalizat-o pe prof. înv. primar Gianina Vanca, membru asociat De-a Arhitectura din 2014: „Ne-am cunoscut în 2013 când doream să fac acest curs la Cluj, iar ea a acceptat provocarea. Mă inspiră faptul că nu îi e frică să încerce lucruri noi, că e întotdeauna veselă și pozitivă. O aleg pe Gianina pentru că e prietena mea, am format o echipă în toate activitățile De-a arhitectura, iar veselia și entuziasmul ei mă fac să mă gândesc la un început de primăvară.”
Revenim în București unde arh. Simona Șerban, responsabil comunicare De-a Arhitectura, membru asociat De-a Arhitectura din 2023, a nominalizat-o pe arh. Monica Popescu, senior comunicare De-a Arhitectura, membru asociat De-a Arhitectura din 2013: „Am ales să o nominalizez pe Monica pentru cine este ca om, pentru modul în care organizează echipa de comunicare și pentru că am învățat multe lucruri de la ea. Este omul care poate se vede prea puțin, dar este prezentă în fiecare dintre proiectele asociației, își lasă amprenta și îmbunătățește tot ce atinge.”
Iar prof. înv. primar Florentina Ruiu tot din București, membru asociat De-a Arhitectura din 2023, a nominalizat-o pe arh. Daniela Teodorescu, membru asociat De-a Arhitectura din 2023: „Lucrăm împreună din 2017 și am învățat (pe lângă noțiuni de arhitectură), lecții despre lucrul bine făcut și organizarea până în cele mai mici detalii. Îmi place foarte mult faptul că impune standarde înalte, cred că avem multă nevoie de așa ceva. În plus, admir loialitatea față de programele De-a arhitectura, în ciuda faptului că situația ei nu îi oferă prea mult timp liber. Este dedicată!”
Nominalizările au fost publicate în ordinea înscrierii, așa că revenim la colega noastră arh. Simona Șerban, responsabil comunicare De-a Arhitectura, membru asociat De-a Arhitectura din 2023, care a nominalizat-o pe arh. Veronica Sava, responsabil de identitate și design grafic la De-a Arhitectura, membru asociat din 2020: „În De-a Arhitectura, în fiecare an, optimizăm proiectele pe care le avem în derulare și gândim proiecte noi constant. Toate proiectele noastre au în schimb ceva în comun: pe Vero, cea care le creează identitatea vizuală, astfel încât dintr-o privire publicul nostru să știe că este vorba despre un nou proiect De-a arhitectura!”
Florentina Ruiu, profesor în București, a nominalizat-o pe arh. Cristina Dumitrescu, coordonator local De-a Arhitectura Sud și co-coordonator „Interdisciplinaritate (re)construită”, membru asociat De-a Arhitectura din 2019: „Aș vrea să mai nominalizez o colegă care îmi place foarte mult și cu care mi-aș dori să lucrez – Cristina Dumitrescu. Exprimă multă încredere și profesionalism. Pe Cristina Dumitrescu o cunosc de mai puțin timp, dar mi se pare un membru valoros în orice comunitate – scurt, la obiect, standarde de calitate, creativitate. Îmi place foarte mult!”
O astfel de inițiativă nu ar fi fost întreagă fără un gând transmis președintei asociației. Simona Șerban, responsabil comunicare De-a Arhitectura, membru asociat De-a Arhitectura din 2023, a nominalizat-o pe arh. Mina Sava, președinte și membru fondator De-a Arhitectura: „Țin să o nominalizez pe Mina pentru că a fi președinte de ONG nu este un lucru ușor, însă pare că pentru Mina vine mănușă această poziție. Este mereu acolo pentru a ajuta echipa să avanseze, punând echipa pe primul loc. La fel de important, reușește an de an să crească impactul pe care De-a Arhitectura îl are în societate, datorită acestei atitudini și leadership skills.”
Prof. Cristina Pisică, membru asociat De-a Arhitectura din 2021, a nominalizat-o pe colega noastră arh. Aurelia Axente-Stan, coordonator Club De-a arhitectura București și membru asociat De-a Arhitectura din 2017: „Aurelia este omul care mă inspiră, care mă scoate frecvent din zona de confort cu propuneri de proiecte, cea care are încredere în mine necondiționat, mai ales atunci când eu nu am. Ea e cea care îmi dă curaj și care mă vindecă de «sindromul impostorului». De la Aurelia am învățat să valorific oportunitățile și să mă bucur de lucrurile mici.
În De-a Arhitectura Aurelia este omul acela neobosit în a ajuta și explica, care stă cu oamenii în telefon cu orele până se limpezesc gândurile și se urnesc lucrurile. Apreciez la Aurelia onestitatea, curajul și perseverența cu care abordează lucrurile complicate, ingeniozitatea în găsirea de soluții.”
Cristina ne-a transmis și cum a aflat de De-a Arhitectura și ce a mișcat-o să ni se alăture: „Long short story… Despre DAA am aflat în 2016 după ce am asistat la o prezentare a Ioanei Rizea la o întâlnire despre comunități, natură și dezvoltare durabilă. Ioana a prezentat atunci un material despre o intervenție a unui grup de arhitecți pentru a îmbunătăți viața oamenilor dintr-o tabără de refugiați. A fost pentru mine un model de reziliență, de păstrare a calității și demnității vieții și de continuitate a frumosului chiar și în condiții dificile de viață. Zilele trecute am căutat să aflu și poate fi vorba de Emergency Architecture & Human Rights – EAHR sau poate de oricine altcineva. Am aflat așa și despre DAA, am citit toate articolele de pe blog și din presă, am ascultat interviurile la radio ale membrelor fondatoare. În anul următor, imediat ce s-a deschis programul de înscriere, am completat formularul de aplicație și iată-mă aici.”
Aurelia Axente-Stan, după ce a citit cuvintele Cristinei, ne-a transmis câteva gânduri: „Recunosc că am fost luată prin surprindere, m-am emoționat și mi-am amintit ziua când am «descoperit-o» pe Cristina. Cred că era prin 2019, ea era profesor Teach for Romania la o școală din Sohatu (în județul Călărași), iar eu venisem într-o vizită la clasă, planificată cu doar 2 ore înainte. M-a impresionat faptul că într-un loc parcă uitat de lume, într-o școală în care încălzirea se făcea cu ajutorul sobelor, iar mirosul îmi amintea de cel al iernilor petrecute în copilărie la țară, Cristina le capta atenția copiilor folosind «Căsuța liniștii». Am găsit și o poză de atunci. După acea întâlnire eram foarte nerăbdătoare să ajung la București, să îi povestesc Minei Sava, președinte asociație, și să îi propun să o invităm pe Cristina la întâlnirea cu îndrumătorii, convinsă fiind că are multe lucruri de împărtășit.
Îți mulțumesc, Cristina și sunt recunoscătoare pentru tot ce am învățat de la tine pe partea de pedagogie!”
Din echipa de comunicare, arh. Monica Popescu, membru asociat din 2013, a nominalizat-o pe arh. int. Mădălina Bold din București, membru asociat De-a arhitectura din 2013: „Am ales să o nominalizez pe Mădălina Bold, arhitect de interior, coordonator #DeAArhitecturaAcasa, pâinea lui Dumnezeu. Mădă a noastră este un om atât de bun, cum rar întâlnești. Cu o voce blândă, cu o dispoziție solară, zâmbitoare și gata de joacă în orice moment. Nu știu de unde găsește Mădă atâta energie să se implice în atâtea activități și să le ducă la bun sfârșit. Poate pentru că dăruiește cu sufletul, din inimă, în cel mai pur mod, și nu așteaptă nimic în schimb: e de-ajuns licărul din ochii unui copil, un zâmbet în colțul gurii la un om mare. Poate. De la Mădă am învățat blândețea și să vezi lucrurile bune din oameni și din situații, să te concentrezi pe veselie, pe a construi și nu a dărâma, cu cuvinte, cu gesturi. Cum știu că îi e drag, traduc liber un citat care cred că o descrie pe Mădă foarte bine: lumea e plină de oameni buni, dacă nu găsești unul, fii unul. Am nominalizat-o pe Mădă pentru că este omul bun al asociației și ne arată că și ca adult poți să îți păstrezi sufletul de copil.”
Colega noastră prof. înv. primar Roxana Costache din Dârza, jud. Dâmbovița, membru asociat De-a Arhitectura din 2022, a nominalizat-o pentru lecția de altruism pe colega noastră arh. Cristina Dumitrescu, coordonator local De-a Arhitectura Sud și co-coordonator „Interdisciplinaritate (re)construită”, membru asociat De-a Arhitectura din 2019: „Am ales-o pentru că este un om bun, că dăruiește mai mult și îi face și pe cei din jur mai buni!”
Una dintre membrele fondatoare De-a Arhitectura, arh. Eliza Yokina din București, inițiator proiect „Casa Ienăchiță”, a nominalizat-o pe colega noastră și președinta asociației, arh. Mina Sava, membru fondator De-a Arhitectura: „Mina este o persoană vizionară cu resurse inepuizabile de a susține o cauză și de a fi alături de colegii din organizație. Am avut ocazia să lucrăm de la înființare și prilejul de a observa drumul ei, a crescut la fel ca organizația, frumos, organic, învățând, împărtășind totul, asumându-și uneori mai mult decât poate duce doar pentru a evalua și a realiza tot ceea ce ne-am propus. Calitățile ei de femeie cred că au ajutat pe acest parcurs. Este un adevărat lider și o femeie extraordinară deopotrivă.”
Și arh. Miruna Grigorescu din București, membră fondatoare De-a Arhitectura, a nominalizat-o pe colega noastră arh. Cristina Dumitrescu, coordonator local De-a Arhitectura Sud și co-coordonator „Interdisciplinaritate (re)construită”, membru asociat De-a Arhitectura din 2019: „Cristina a venit la DAA într-un suflet, de pe-o zi pe alta, la un apel în septembrie, făcut pentru că aveam o învățătoare fără coechipier la trainingul de Oraș. Și a ramas. Trup și suflet. Și minte brici. Cristina întruchipează valorile asociației, contribuie consistent la îndeplinirea misiunii, are o admirabilă etică a muncii și e deșteaptă.”
Coordonatoarea programelor De-a Arhitectura Centru, din Brașov, arh. Deea Ursachi Mihălțan, membru asociat De-a Arhitectura din 2014, a nominalizat-o pe colega noastră arh. Ioana Aldea, coordonator secund zona centru, membru asociat De-a Arhitectura din 2019: „Pe Ioana am cunoscut-o când a devenit voluntar pentru asociație. După puțin timp am devenit o echipă greu de despărțit, am legat o prietenie la nivel profesional. Ioana e perechea mea atunci când vine vorba de relațiile externe. Eu sunt organizată și pragmatică, ea e creativă și non-conformistă. Am ales s-o nominalizez pe Ioana pentru că în ultima vreme am interacționat foarte mult cu ea, am râs împreună, am bârfit și am pus la cale proiecte mărețe.”
Ioana Cristina Ion, arhitect, membru asociat De-a Arhitectura din 2019, din București, a nominalizat-o pe arh. Eliza Yokina, membru fondator și în consiliul director, inițiator proiect „Casa Ienăchiță”: „Aș vrea să o nominalizez pe Eliza Yokina, membru fondator al asociației. Ne-am cunoscut în facultate fiind colege de an și de grupă. O admiram și atunci, ca și acum, pentru cum reușea să se afirme și să impresioneze, elegant și discret. Nu am interacționat prea mult atunci, am făcut-o mai târziu, la aniversarea a 10 ani de la terminarea facultății.
La petrecerea aniversară am reîntâlnit-o și am felicitat-o pentru inițiativa proiectului De-a Arhitectura. Rezonam încă de atunci cu acest tip de voluntariat și i-am spus că mi-ar plăcea să particip. S-a bucurat și m-a invitat să fac parte din echipă, pentru că și atunci, ca și acum, sunt multe de făcut și avem nevoie de oameni. Astfel am ajuns să pun umărul la treabă alături de voi. Pe mine mă inspiră implicarea ei în meseria de arhitect și modul cum reușește să o îmbine cu celelalte atribute ale unei femei, acelea de mamă, soție, colegă.”
Colega noastră arh. Monica Popescu, senior responsabil Comunicare De-a Arhitectura din 2015, intern CRIM/voluntar De-a arhitectura tot din 2013, a nominalizat-o pe arh. Miruna Grigorescu, membru fondator De-a Arhitectura: „Am acceptat provocarea pentru că mi s-a părut o idee foarte frumoasă, să ne oprim un moment și să apreciem oamenii pe care îi avem alături, unii chiar de mulți ani de zile. Nu e vorba (doar) de lăudat, e vorba de sărbătorit oameni, să le spunem că îi apreciem, mult și des, și să nu așteptăm până e prea târziu.
Am ales să o nominalizez pe Miruna Grigorescu, membru fondator De-a Arhitectura. Cu Miruna am lucrat (mai) îndeaproape când și-a asumat rolul de manager comunicare, cred că în 2015, nu mai țin exact minte. Timp de câțiva ani am vorbit zilnic cu Miruna și am învățat lucruri valoroase nu doar profesional, ci pentru viață, în general. Pentru mine Miruna este vocea rațiunii, busola care îți ghidează drumul, acul care îți arată nordul. Cu chibzuință și bun simț, Miruna cântărește orice decizie, analizează orice situație, este deschisă să asculte puncte de vedere diferite, iar când își formulează o concluzie o enunță cu argumente logice, cu diplomație și fermitate și, uneori, cu o doză de umor fin. Îmi lipsește prezența Mirunei în echipa de comunicare, interacțiunile zilnice, dar am câștigat un prieten și, în plan personal, Miruna continuă să fie «my sounding board» când am nevoie de un sfat, când emoțiile mă cuprind și am nevoie de o perspectivă din afară, ponderată. Facem haz de necaz de toate aiurelile pe care ni le aruncă viața în cale și talentul ăsta de a ajunge foarte repede la esența lucrurilor, de a sorta ce e important și ce nu, de a ierarhiza, pentru mine este una dintre lecțiile cele mai valoroase învățate (în curs de învățare?) de la Miruna. Și esențiale în munca de comunicare. Ah, și discuțiile pe teme de gramatică, sesiunile de giggles și confortul de a avea conversații fără pretenții, extrăgând de aici lecția că înveți cât trăiești și, asemeni copiilor cu multe întrebări și curiozitate, poți pune tot felul de probleme într-un spațiu fără judecată, de creștere.
Am nominalizat-o pe Miruna pentru că deși de câțiva ani s-a retras din boardul De-a Arhitectura și din rolul de manager de comunicare, Miruna este în continuare prezentă.”
La rândul său arh. Cristina Dumitrescu, coordonator local De-a Arhitectura Sud și co-coordonator „Interdisciplinaritate (re)construită”, membru asociat De-a Arhitectura din 2019, a nominalizat-o pe președinta asociației, arh. Mina Sava, membru fondator De-a Arhitectura: „Cred că am cunoscut-o la o vizită la prima mea clasă cu Orașul, la Școala Pia Brătianu. Venise o echipă de filmare de la Digi la ora respectivă. Am dat cu toții interviu: Mina – echilibrată și relaxată, copiii – naturali și spontani, eu – precipitată și emotivă. Întâlnirile de felul ăsta s-au mai repetat (fără filmări) și la expoziții. Învăț în continuare, emoțiile sunt tot acolo.
Mina – înainte de toate pentru abilitatea de a vedea un obstacol ca pe o oportunitate de creștere. Pentru mine e impresionant cum transformă din mers un parcurs care întâmpină dificultăți, păstrând însă strategia de ansamblu. Încerc să învăț și eu.
O mai nominalizez pentru talentul și încrederea cu care încurajează oamenii să contribuie și să se exprime fiecare, cum știu ei mai bine, spre o creștere împreună. Și pentru eleganță și stil. Ah, și pentru consecvența și capacitatea de a finaliza proiectele, toată admirația și acolo!”
Roxana Pîrvu, arhitect, membru asociat De-a Arhitectura din 2020, le-a nominalizat pe colegele noastre arh. urb. Vera Marin, membru fondator și vicepreședinte De-a Arhitectura, arh. Miruna Grigorescu, membru fondator, arh. urb. Claudia Pamfil, membru fondator, dar și pe Mina Sava, Corina Croitoru și Eliza Yokina, membre fondatoare: „Vera Marin, pentru spiritul de inițiativă extraordinară (Asociația ATU), Miruna Grigorescu și Claudia Pamfil pentru cursurile față în față de formare care m-au ajutat enorm. Le-aș nominaliza pe toate fondatoarele DAA pentru faptul că au crezut că pot schimba lumea cu un curs de arhitectura și au demonstrat că așa este.”
Deși ajunsesem la final de martie, seria de nominalizări dedicată rețelei De-a arhitectura a fost așa bine primită că am decis să continuăm toate nominalizările trimise până le-am epuizat. Colega noastră arh. Cristina Dumitrescu, coordonator local De-a Arhitectura Sud și co-coordonator „Interdisciplinaritate (re)construită”, membru asociat De-a Arhitectura din 2019, a nominalizat-o pe colega noastră arh. Aurelia Axente-Stan, coordonator Club De-a arhitectura în București, membru asociat De-a Arhitectura din 2017: „Mi-o aduc aminte de la primul atelier împreună, «Satul luminat». Ioana Rizea era îndrumător, iar noi două eram voluntare. Ce echipă am început să facem de acolo… nici acum nu ne-am oprit. Râdeam de noi când coboram din mașinile doldora de materiale, agățând apoi pe fiecare mână sacoșe din spatele cărora abia ne mai vedeam. Acum avem și copiii la aceeași școală și cred că ne completăm reciproc în continuare. De la Aurelia am învățat să mă opresc ca să planific mai atent momente și activități practice, să pun bine la punct structura de organizare.
Aurelia, prietena mea – pentru cel mai frecvent: «Ce faci, doamnă, te sun?». «Fetițele cu codițe», așa glumim despre noi când lucrăm împreună la vreun proiect și ne ia valul entuziasmului pentru o idee, pentru un material, pentru un voluntar, pentru orice (mică) reușită. Pentru grija și atenția față de binele celorlalți, chiar «are ea un feeling». Și oamenii o simt, se adună lângă ea. Dar și pentru cum se transformă atunci când crede în ceva și își susține punctul de vedere!”
Iar Claudia Pamfil, arhitect, urbanist, formator, membru fondator De-a Arhitectura, ce activează de la început, cu plăcerea de a transmite, cu recunoștință, cu bucuria de a fi lucrat împreună, a nominalizat-o pe prof. înv. primar Carmina Trâmbițaș Vakulovski, membru asociat De-a Arhitectura din 2014: „Carmina Trâmbițaș Vakulovski, profesor minunat la Liceul Andrei Mureșanu din Brașov. Ne-am cunoscut mai îndeaproape cu ocazia unui TOT (Training of Trainers/Formarea formatorilor) pe care l-am pregătit și facilitat în vederea «descentralizării» formării îndrumătorilor de la început de an. Participând la program cu modestie, deși experiența și abilitățile ei le depășeau pe ale mele, a trăit experiențele atelierului cu înflăcărare și ingenuitate de proaspăt venit în domeniu, transmițându-ne experiența ei cu un tact fenomenal și fără nicio umbră de superioritate! Și ce de experiențe, și câtă inventivitate într-ale educației non-formale, o-ho! Mi-am dat seama că asta înseamnă să fii exact cum propovăduiești altora: mereu deschis la tot, mereu învățând!
Carmina e o inspirație de autenticitate și în același timp de (auto)control. Ea nu pregătește orele (de la școală), ea se pregătește pe sine pentru experiențele cu elevii, în cel mai firesc mod. Ea nu «prestează», ea chiar este! Un privilegiu să-i fii în preajmă!”
Colega noastră arh. Cristina Dumitrescu, coordonator local De-a Arhitectura Sud și co-coordonator „Interdisciplinaritate (re)construită”, membru asociat De-a Arhitectura din 2019, a nominalizat-o pe colega noastră arh. Monica Popescu, senior responsabil Comunicare De-a Arhitectura din 2015, membru asociat din 2013: „Pe Monica am «cunoscut-o» online, pe Messenger, într-un moment foarte greu pentru mine. Ne-a «împrietenit» Miruna Grigorescu, altă prietenă și colegă cu care mă întâlnesc în momente care contează. Cumva, Monica a știut de acolo, din Mexic, și fără să ne cunoaștem deloc de fapt, să-mi recomande cum să depășesc evenimentul care mă copleșea atunci. Am învățat că atunci când chiar ai ceva de spus pentru a ajuta o persoană, la bine sau la greu, e bine să o faci, indiferent cât de apropiați sau nu sunteți. E posibil să conteze foarte mult. De atunci începând ne-am intersectat, colaborat, lucrat și întâlnit cu mare bucurie în nenumărate proiecte.
Monica, pentru sensibilitate în primul rând. Pentru zâmbetul larg cât casa și pentru entuziasm, e molipsitor și transmite atâta energie! Pentru mine e inima De-a Arhitectura, acolo simt că pulsează toate. Absoarbe tot, le conectează, le transmite cu atenție către lume.
Are un fel al ei, mai mult decât special, de a-ți fi atât de aproape, chiar și de foarte departe. O prietenă adevărată, de păstrat, she’s all in. Spune că încă își mai caută drumul, și aici rezonez cu ea. E de bine, M, avem înainte lucruri de descoperit și de primit cu brațele deschise!”
Și cu aceasta am ajuns la finalul seriei de nominalizări dedicată rețelei De-a arhitectura și îi dăm cuvântul colegei noastre arh. Simona Șerban, membru în echipa de comunicare și inițiatoarea acestei serii de 8 martie: „Vreau să aplaud implicarea membrilor De-a arhitectura în campanie, pentru că și-au rupt din timpul lor și că ne-au lăsat să descoperim povești din culisele De-a Arhitectura, despre cum s-au format legături strânse, legături care fac organizația să prospere, după peste 10 ani de activitate.
Ca arhitect voluntar la clasă pot spune că m-a surprins plăcut să văd cât de organic și frumos s-au legat lucrurile, de-a lungul anilor, între cei care au ales să se implice constant în De-a Arhitectura; așa că tot ce-mi rămâne să-ți spun este că dacă vrei să activezi într-un ONG dedicat cauzei sale, unde vei întâlni oameni deosebiți, care duc mai departe misiunea organizației (vezi nominalizările!), te așteptăm să aplici la call-urile noastre de proiecte, activități, să faci parte din povestea De-a arhitectura, să dezvoltăm împreună proiecte de educație de mediu construit pentru copii!”
Vă mulțumim tuturor că ați intrat în joc și sperăm că toate aceste gânduri v-au făcut primăvara și luna martie mai luminoase.