Text: antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Monica Popescu
Fotografii: realizate de profesorii claselor participante în cadrul proiectului „Scrisori între clase”
Timp de citire: 5 minute
Pentru că se apropie sărbătorile cu pași rapizi și orașele s-au îmbrăcat deja în haine strălucitoare, ne amintim cu drag de modul în care s-a desfășurat în decembrie 2021 cea de-a V-a ediție a proiectului „Scrisori între clase”. Inițiat și coordonat de arh. Ioana Rizea și lansat în anul şcolar 2017-2018, „Scrisori între clase” propune o explorare a specificului și memoriei locului într-o manieră ludică, îmbinând creativitatea cu spiritul de observație, percepție și analiză critică a mediului construit al localității. Pe lângă componenta socială și relațională pe care o are, un astfel de exercițiu dezvoltă sentimentul de apropiere și aparteneță la spațiu, provoacă copiii să privească din alte perspective și cu alți ochi elementele din mediul urban și contribuie la conștientizarea mediului construit.
Cea de-a V-a ediție, organizată în 2021 sub umbrela #GivingTuesday, alături de alte activități, a invitat copiii înscriși la cursurile De-a arhitectura să îşi scrie scrisori unii altora în perioada 15-29 noiembrie 2021, cu tema „Cartierul meu/Satul meu”. Folosind diverse tehnici și instrumente: desene, colaje, machete, albume online etc., elevi din 22 de clase au povestit despre cartierele sau satele în care locuiesc, menționând obiective turistice sau locuri mai puțin cunoscute descoperite de ei, piațete, străduțe sau parcuri care le-au rămas în suflet sau alte locuri care li s-au părut importante.
Scrisorile au fost trimise prin Poșta Română până pe data de 15 decembrie 2021 și micii cititori s-au bucurat de ele în vacanța de iarnă. Vă invităm alături de noi într-o călătorie prin diverse orașe și sate din țară văzute prin ochii copiilor.
Prof. Timea Melinda Balazs de la Școala Gimnazială „Teleki Domokos” din Gornești ne-a transmis cum s-au simțit elevii claselor a V-a și a VI-a A să le scrie colegilor de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din București.
„Doresc să vă împărtăşesc puțin din experiența noastră cu schimbul de scrisori între clase cu elevii de la Școala Gimnazială «Teleki Domokos» din Gornești în cadrul programului «My School Can Be Cool». Elevii au fost foarte nerăbdători, încântați să ne apucăm de confecţionarea scrisorilor-felicitărilor. Am fost foarte bucuroşi fiindcă această experiență ne-a transpus într-o călătorie imaginară în centrul Bucureştiului la Școala Gimnazială «Tudor Arghezi». Am învățat din această experiență că lucrurile făcute din suflet și dăruire pot naște sentimente de bucurie şi satisfacție. Sperăm că vom mai avea parte de asemenea experiențe de suflet.”
Iată ce le-au transmis și cei mici colegilor de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din București.
„Dragi copii, dragă doamnă învățătoare, noi suntem echipa «My School Can Be Cool» din comuna Gornești, jud. Mureș, suntem bucuroși că facem parte din echipa proiectului. Suntem elevi ai claselor a V-a și a VI-a A de la Școala Gimnazială «Teleki Domokos». În primul rând suntem nerăbdători și bucuroși să vă trimitem aceste scrisori în care vă facem cunoștință cu satul nostru. Comuna noastră este renumită pentru castelul Teleki, numit «cel mai frumos castel din Ardeal» și «Comoara Mureșului». În afară de castelul Teleki, în Gornești se află și o biserică reformată renumită, care a fost construită în anul 1456 în stil gotic.”
Și elevii clasei a III-a A de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din București, îndrumați de prof. înv. primar Andreea Elena Barbu, au răspuns cu entuziasm.
„Dragă Roland, mă numesc Mihai Tirli, am nouă ani și sunt elev în clasa a III-a A la Școala Gimnazială «Tudor Arghezi» din București. Locuiesc în cartierul Armenesc, care este unul dintre cele mai vechi cartiere din oraș. De la fereastra camerei mele văd cea mai veche clădire locuibilă din București care s-a păstrat în forma ei originală: Casa Melik care datează din anul 1750. Ea găzduiește Muzeul «Theodor Pallady». Cu drag, Mihai.”
„În drumul meu spre școală văd această clădire frumoasă. Această clădire se numește Ateneul Român. Este o sală de concerte unde are loc Festivalul Internațional «George Enescu». Este o clădire veche construită între anii 1886-1888. Tu ce clădire admiri în drumul tău spre școală? Aștept cu nerăbdare răspunsul tău. Cu drag, Andrei.”
Elevii clasei a IV-a A, de la Școala Gimnazială Nr. 195 din București, îndrumați de prof. înv. primar Mariana Barac, le-au povestit colegilor lor, cu entuziasm, despre capitală.
„Astăzi vreau să îți povestesc despre «Scările fericirii», o atracție turistică din orașul București, capitala României. Acestea se află în Sectorul 5, cartierul Cotroceni, pe strada Doctor Grigore Romniceanu, nr. 13. Scările au fost construite prin anii ’20, când în zonă începuseră să apară vile pe locul caselor mai vechi din fosta vatră a Mânăstirii Cotroceni (înlocuită azi de Palatul Cotroceni). În anul 2020, la 100 de ani de la construcția acestora, scara a fost colorată în curcubeu, după ce a fost reconstituită balustrada metalică ai cărei stâlpi ornamentați sporeau atmosfera de Paris. Sper că dacă vreodată ai să treci prin București ai să vizitezi și tu aceste scări și sper să îți placă și prezentarea făcută de mine. Cu drag, Vlad Bălan.”
Tot din București, de această dată de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, elevii clasei a III-a B coordonați de prof. înv. primar Florentina Chifu, au ales să facă un panou colectiv despre centrul lor urban.
„Suntem elevii clasei a III-a B de la Colegiul Național «Mihai Eminescu» din București și participăm la proiectul «De-a arhitectura în orașul meu». Locuim într-un oraș mare și frumos, plin de monumente istorice. Urmele trecutului ne vorbesc despre vechiul târg atestat pentru prima oară în vremea domnitorului Vlad Țepeș. Vă prezentăm și vă invităm să vizitați aceste bijuterii arhitectonice. Vă urăm sărbători fericite și sperăm să ne întâlnim pe străzile orașului nostru împodobit de sărbătoare.”
Despre Reghin, orașul viorilor, au povesit elevii clasei a V-a A de la Colegiul „Petru Maior” din Reghin, jud. Mureș, îndrumați de prof. Veronica Șandor.
„Reghin este un oraș al viorilor. El mai demult se numea Reghinul Săsesc. Este un municipiu în jud. Mureș, Transilvania, format din localitățile componente Apolino, Iermuțeni și Reghin. Are o populație de 32281 locuitori. El este și reședința jud. Mureș iar primarul său este Endre Mark. Reghin este un oraș minunat. Orașul nostru!”
Elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din București, îndrumați de prof. înv. primar Georgeta Șerban, au decis să trimită scrisorile în format online către elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel” din sat Cornești, comuna Miroslava, județul Iași, coordonați de doamna profesor Diana Gheorghe. Întreaga prezentare o găsiți aici.
Cum și-au prezentat orașul lor elevii claselor a VII-a A și a VI-a B de la Școala Gimnazială Nr. 279 din București, îndrumați de prof. Teodora Cristina Vișineanu-Prodănel, aflăm mai departe.
„Iubitul nostru București este inima țării, plin de bijuterii culturale precum Ateneul, Grădina Cișmigiu, Sala Palatului, Palatul Parlamentului, Parcul Herăstrău, Arcul de Triumf, Biblioteca Națională și multe altele. Cartierul Drumul Taberei face parte din sectorul 6, un cartier nou, verde și plin de oameni buni. Principalele atracții sunt: Parcul Drumul Taberei, Mall-ul Plaza, Stadionul Ghencea. Poți practica multe sporturi în Complexul Sportiv Steaua, te poți plimba cu mare plăcere în parcul nostru, pe malul lacului. Poți ajunge în orice parte a orașului cu ajutorul metroului recent construit. Multe școli și licee bune, printre care și școala noastră. Împânzit de blocuri înalte care păzesc liniștea cartierului.”
Mulțumim cu această ocazie copiilor care ne-au plimbat, cu entuziasm, prin spațiile și locurile din satele și orașelor lor de care sunt atât de mândri. Mulțumim îndrumătorilor care au răspuns pozitiv invitației noastre și care i-au ghidat pe cei mici în această călătorie. Așteptăm cu nerăbadre ediția din acest an școlar să descoperim locuri noi alături de cei mici.