Școala Altfel – propuneri de îmbunătățire a programului

Vă semnalăm o iniţiativă de schimbare a programului „Şcoala Altfel”, schimbare iniţiată de Fundaţia Noi Orizonturi. Multe dintre propunerile pe care ei doresc să le înainteze Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiintifice au fost discutate şi în cadrul reţelei programului „Susţine Cultura în Educaţie” din care face parte şi Asociaţia De-a arhitectura.

Ideea de bază a demersului este conştientizarea faptului că programul „Şcoala Altfel” este parte a programului educaţional, iar activităţile au nevoie de un cadru potrivit şi clar, care să recunoască contribuţia la obiectivele educaţionale şi să faciliteze tranziţia metodelor şi abordărilor către restul anului şcolar. Asociaţia De-a arhitectura susţine acest demers şi vă invită să-l susţineţi şi dumneavoastră.

Câteva dintre propunerile care au apărut şi în cadrul discuțiilor avute la activităţile „Susţine cultura în educaţie”, precum şi în cadrul atelierelor de formare cu cadrele didactice susţinute de De-a arhitectura:

  • „Şcoala Altfel” să fie considerată un laborator de experimente metodologice şi interdisciplinare care să fie preluate pe viitor pe tot parcursul anului şcolar. Activitatea de pe tot parcursul anului să fie îmbogăţită cu metode testate în „Şcoala Altfel” şi care se dovedesc eficiente în dezvoltarea motivaţiei pentru învăţare şi a competenţelor cheie în rândul elevilor.
  • Unităţilor şcolare trebuie să li se permită să aleagă perioada de desfăşurare a programului „Şcoala Altfel” în funcţie de propriul calendar şi de activităţile pe care vor să le implementeze.
  • Este nevoie de reducerea birocraţiei prin definirea unui set standard de informaţii care să fie colectate de la unităţile şcolare de către Inspectoratele Şcolare Judeţene.
  • Este necesar ca şi pentru programul „Şcoala Altfel”, precum şi pentru cursurile opţionale CDŞ sau extracurriculare, dar şi cele din trunchiul comun, să se evalueze costurile reale şi să se stabilească metode flexibile şi transparente de finanţare, inclusiv din fonduri publice.

Propunerile Fundaţiei Noi Orizonturi sunt mai multe –  le puteţi consulta pe blog-ul creat de ei, de unde puteţi afla şi detalii despre procesul de elaborare, consultări şi felul în care au lucrat şi le vor promova: aici.

​Dacă susţineti demersul, vă invităm să semnaţi petiţia prin care vom cere împreună luarea în considerare a acestor schimbări de către MECS (Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiintifice): petiție.

Aici găsiți toată informația sintetizată.

​Anexate sunt propunerile în varianta infografic, mai prietenos de urmărit.

Mulțumim pentru semnalare d-nei Raluca Iacob, președinte Asociația MetruCub – Resurse pentru cultură, coordonator al proiectului „Susține cultura în educație”.

Claudia Pamfil
Responsabil formare
claudia@de-a-arhitectura.ro
www.de-a-arhitectura.ro/wp

 width=

 width=

 width=

1