Patrimoniul și orașul – Câmpulung Muscel

j

Text: arh. Aurelia Axente-Stan

l

Editor: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu

Fotografii: arh. Aurelia Axente-Stan, regizor Ionuț Pițurescu, arh. Mina Sava, prof. înv. primar Simona Elena Voiculescu

h

Timp de citire: 6 minute

Pe 14 mai, într-o zi însorită, cu parfum de flori de soc, timp de cinci ore, a avut loc atelierul pilot „Patrimoniul și orașul – Câmpulung Muscel”, la care au participat elevii clasei a III-a A de la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” din Câmpulung Muscel, jud. Argeș. Atelierul s-a desfășurat în cadrul proiectului „CulturAct”, derulat de Fundația Acasă în Muscel în colaborare cu Filiala Teritorială Argeș a Ordinului Arhitecților din Romnânia și a fost îndrumat de arh. Mina Sava, arh. Aurelia Axente-Stan și prof. înv. primar Simona Elena Voiculescu. Aurelia și Mina ne-au transmis ce povești au descoperit copiii în clădirile de pe străduțe și cum le-ar spune ei mai departe.

Sunt multe feluri de a cunoaște un oraş cum e Câmpulungul, de a te apropia și de a îndrăgi patrimoniul său construit. Îl poți cunoaște cu ajutorul specialiștilor mediului construit născuţi în Câmpulung, care au copilărit acolo, îi știu poveștile, locurile interesante și mai puțin știute de cei care îl vizitează, care merg cu tine pas la pas și îți dezvăluie secretele orașului. Îl poți descoperi din cărți, arhive sau cărți poștale. Îi poți descoperi patrimoniul construit mergând la pas, observându-l de aproape sau de pe trotuarul de vis-a-vis, din grădina casei. Îți poți imagina cum s-ar vedea grădinile din pridvoarele locuințelor sau cum arată orașul văzut de la umbra foișoarelor caselor.

Dar îl poți descoperi și alături de copii, explorându-l împreună și ascultând povești despre bunici care au lucrat în cariera de piatră din Albești, din apropierea Câmpulungului, sau amintiri din case în care au copilărit, au mers la grădiniță sau pe care le-au vizitat împreună cu profesorii lor. Îl poți descoperi alături de cei care îți deschid poarta cu bucurie și te lasă să pătrunzi în universul grădinii lor, să privești de aproape pridvoare și detalii de lemn atent meșteșugite.

În prima parte a atelierului „Patrimoniul și orașul – Câmpulung Muscel” am mers alături de copii într-o expediţie în oraş, orientându-ne pe stradă cu ajutorul hărții, am observat elemente de vocabular arhitectural specifice caselor tradiționale muscelene sau clădirilor neoromânești și ne-am propus să vedem care este frecvența lor. Ne-am întâlnit cu copiii şi cu doamna învăţătoare în faţa primăriei, a cărei clădire a fost construită acum aproape o sută de ani (1928-1934), în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet, născut în Câmpulung.

I-am întrebat pe copii ce clădire sau ce loc din oraş ar recomanda să fie vizitat de cineva care vine pentru prima dată în Câmpulung, iar răspunsurile nu au întârziat să apară: Grădina „Merci”, Bulevardul „Pardon”, „Muzeul de Istorie”, „Hotelul Regal”, „Casa Oprea Iorgulescu”, Școala „Oprea Iorgulescu”, Colegiul „Dinicu Golescu”, Colegiul „Carol I”, „Vila Paul”, „Vila Ștefănescu (Muzeul de Etnografie)”, „Vila Golescu”, „Casa Poșoiu”, „Biblioteca orașului”, „Băile Kretzulescu”, „Crucile votive”, „Crucea Jurământului”.

„V-ați uitat vreodată cu atenție la clădirile din orașul vostru? Dar la cele de pe strada școlii voastre sau chiar la școala voastră? V-ați întrebat ce povești se ascund dincolo de ancadramentele de piatră ale ușilor sau ferestrelor, de detaliile realizate cu măiestrie în lemn sau piatră? Sau cum se vede orașul ori grădina casei de sus, de la umbra foișoarelor sau pridvoarelor? Sunteți pregătiți să descoperim comorile arhitecturale din orașul vostru și detaliile lor specifice?”

Înainte să pornim în căutarea indiciilor arhitecturale de pe traseu ne-am uitat cu atenție la clădirea primăriei, la soclu, la ancadramentele ferestrelor, la coloanele de piatră, am bătut ritmul plin-gol al loggiei, copiii au explorat senzorial soclul și treptele din piatră de Albeşti, cu texturi diferite.

De la primărie am pornit către Vila „Gote Iorgulescu” (Grădinița Sf. Nicolae), Casa „Nanu Muscel”, Vila Grant, Vila Stătescu, Vila „Apostol Mirea”. Am descoperit loggii, pridvoare înalte, deschise sau închise, o cruce votivă, foișoare cu stâlpi de lemn sau coloane de piatră, decorații din lemn sau piatră, grădini pline de vegetație.

Am continuat traseul către Ansamblul Vilei Golescu, unde copiii au avut ocazia să stea să deseneze în grădină. Fiecare a ales ce dorește să schițeze: fie un detaliu al unei ferestre cu ancadrament din piatră, fie foișorul cu coloane din piatră de Albești sau întreaga fațadă dinspre grădină, observând simetria acesteia, modul în care sunt dispuse ferestrele, foișorul, intrarea.

Timpul a trecut repede, așa că ne-am îndreptat către școală, coborând pe strada șerpuită. Am descoperit Casa „Nae Manolescu” (cunoscut editor și librar din Câmpulung, la începutul secolului XX), iar pe strada școlii o casă cu elemente specifice arhitecturii tradiționale muscelene și Casa Poșoiu, realizată după proiectul arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet, ca și Școala „Oprea Iorgulescu”.

În cea de a doua parte a atelierului, desfășurată în sala de clasă, copiii au realizat o carte poștală pop-up, prin intermediul căreia au adresat invitația de a vizita orașul Câmpulung Muscel și de a descifra patrimoniul construit prietenilor, rudelor.

Pentru ilustrarea cărții poștale au ales dintre cele trei repere arhitecturale din Câmpulung selectate, Vila „Apostol Mirea”, Vila Golescu, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, două fiind văzute pe traseul parcurs. Au completat cu detalii, au colorat, au decupat și au lipit, au strecurat în grădina casei invitația de a vizita orașul, iar la finalul atelierului și-au expus lucrările.

Copiii au fost entuziasmați și plini de energie pe parcursul celor cinci ore de activități și ne-au întrebat la final dacă mai venim și anul viitor. Și pentru noi a fost o mare bucurie să explorăm Câmpulungul împreună cu elevii doamnei Voiculescu, viitorii ambasadori destoinici ai patrimoniului orașului lor. Cu siguranță vom reveni la Câmpulung, orașul care te fascinează prin numărul mare de clădiri de patrimoniu, multe dintre ele monumente istorice, pentru istoria, poveștile despre străzi, case și oameni.

Dacă aveţi drum prin Câmpulung, rezervați-vă timp să vedeţi reperele arhitecturale recomandate de copii.

Cu ocazia evenimentului care a marcat finalul „Lunii Arhitecturii” la Câmpulung și al proiectului „CulturAct” derulat de Fundația Acasă în Muscel, organizat pe 25 mai 2024 la Vila Vlădescu, au fost expuse și cărțile poștale realizate de copii. La eveniment au fost prezenți câțiva elevi care au participat la pilotarea atelierului „Patrimoniul și orașul – Câmpulung Muscel”, însoțiți de doamna prof. înv. primar Simona Elena Voiculescu, și care au avut prilejul să povestească despre atelier și să împărtășească impresii despre întreaga experiență.

Îi mulțumim doamnei prof. pentru înv. primar Simona Elena Voiculescu de la Școala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” din Câmpulung, veteran în cadrul programelor De-a arhitectura, pentru acceptarea invitației de a pilota împreună acest atelier, domnului arh. Dragoș Dordea, care ne-a fost ghid prin Câmpulung, gazdei noastre de la Casa Nanu Muscel, domnului regizor Ionuț Pițurescu, care a filmat activitățile, doamnei Alina Matache, directorul executiv al Fundaţiei „Acasă în Muscel”, pentru invitația de a participa la acest proiect și pentru fructuoasa colaborare. Nu în ultimul rând, le mulțumim copiilor de la Școala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” care au participat la pilotarea acestui atelier ce a avut ca rezultat realizarea unei resurse didactice care să poată fi folosită de cadrele didactice din Câmpulung în Programul Național „Săptămâna Școala Altfel”.