„Orașul pentru oameni”: De-a Arhitectura la Radio România Cultural

Începând cu luna februarie 2020, în fiecare miercuri, de la 13:20 la 14:00, ne puteți asculta la Radio România Cultural (RRC) în cadrul emisiunii „Știința 360” a Corinei Negrea.

De-a Arhitectura a pornit din dorința de a contribui, prin educație, la orașe mai bune în viitor. Iar orașele pot fi mai bune doar dacă oamenii care le locuiesc sunt mai atenți, mai interesați de mediul care îi înconjoară. Pentru că orașele nu sunt un „dat”, ele sunt făcute și reprezintă oglinda comunităților lor. S-ar simți în oraș dacă ar fi ca fiecare dintre noi să ne gândim câteva minute la lucruri pe care le-am vrea altfel în jur, de la o trecere de pietoni, la un trotuar liber, la o băncuță pentru a poposi într-o plimbare mai lungă. Asta pentru că, unii din noi, suntem oameni de acțiune și am reuși să concretizăm gândul nostru pentru oraș. Asta încercăm să imprimăm copiilor – interesul de a se uita în jur, de a judeca lucrurile și a fi ingenioși în a găsi soluții. Atenția înseamnă iubire.

Ne puteți acorda atenție și vă acordăm atenție în „Orașul pentru oameni”.

În edițiile precedente am vorbit despre educația de arhitectură și mediu construit, dar și despre subiecte relevante pentru perioada în care ne aflăm.

Am început pe 26 februarie, când a avut loc prima emisiune cu arh. Mina Sava, președinte De-a Arhitectura, și arh. Corina Croitoru, manager programe Club și coodonator fundraising.

Spațiul urban «inteligent» își găsește începând de astăzi, în fiecare miercuri, spațiu radiofonic la Știința 360. «Ocupat» de Asociația De-a Arhitectura, deopotrivă oamenii și proiectele.”, menționa moderatoarea Cristina Negrea pe pagina de Facebook a emisiunii.

Am continuat pe 4 martie alături de arh. specializat în urb. Vera Marin, vicepreședinte De-a Arhitectura, și arh. Ioana Cristina Ion, voluntar și membru De-a Arhitectura, despre spațiile școlii pentru un pic de școală despre spații. Împreună cu Cristina Negrea, cele două invitate au analizat spațiile din care este compusă școala ca să înțelegem cu toții mai bine cum spațiul ne influențează și cum îl putem influența.

Rezultate ale unor cercetări recente arată cât e de important spațiul de învățare – pentru o educație de secol XXI! Comparăm asta cu ideile de conformitate – sardele în cutie și apoi muncitori la banda de lucru…”, menționa Cristina Negrea în descrierea emisiunii de la început de martie.

Pe 11 martie, arh. Mina Sava, președinte De-a Arhitectura și reprezentantul României din partea Ordinului Arhitecților din România (OAR) la Grupul de lucru UIA – Arhitectura şi Copiii (Architecture and Children – UIA Built Environment Education Network) încă din 2015, a discutat cu gazda emisiunii despre ediția națională a Premiilor „Cuburile de aur” – 2020. În emisiune au fost difuzate și interviuri realizate de Corina Negrea la Casa Ion Mincu din București (sediul OAR) pe 6 martie, unde Ordinul Arhitecților din România a decernat într-un cadru festiv Premiile „Cuburile de aur” – 2020, la ediția națională a concursului.

Pe 18 martie, tema secțiunii „Orașul pentru oameni” din cadrul emisiunii „Știința 360” a fost cea a „Comunităților reziliente”, iar Corina Negrea i-a avut ca invitați pe arh. Teodor Frolu și ing. Matei Sumbasacu, membru fondator și președinte Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic.

Ultima emisiune din martie 2020, de pe 25, a avut-o ca invitat pe arh. urb. Maria Cristina Găvozdea cu care Corina a discutat despre „Planificare urbană pentru oameni fericiți”.

Situația creată de COVID-19 este un moment de criză, iar marile schimbări de paradigmă se produc în momente de criză. Este deci o oportunitate pentru astfel de schimbări. Este o ocazie de a ne aduce aminte de ce avem nevoie cu adevărat, de a ne reîntoarce la esența naturii umane, la înțelegerea omului ca parte a comunității și a unui sistem mult mai amplu și complex, la viața în armonie și echilibru cu tot ce ne înconjoară (percepte ancestrale).

Orașul este cadrul vieții a peste jumătate din oamenii de pe glob și pentru aproximativ 80% din populație în 2050. În prezent criteriul economic este primordial în dezvoltarea și administrarea orașelor, urmând calitatea mediului și calitatea vieții (cel mai puțin).

COVID și situația noastră actuală de izolare se numără printre consecințele abordării insuficient de sustenabile (și responsabile) a dezvoltării orașelor și a economiei în general prin invadarea și exploatarea în ritm accelerat a unor arii naturale.”, spune Maria Cristina Găvozdea. Disertația de Master a acesteia se găsește aici.

Înregistrările secțiunii „Orașul pentru oameni” din cadrul emisiunii „Știința 360” a Corinei Negrea le puteți găsi pe canalul de YouTube De-a arhitectura.

Mulțumim Corinei Negrea și realizatorilor emisiunii „Știința 360” pentru oportunitatea de a vorbi despre orașe pentru oameni, mulțumim Radio România Cultural, echipei De-a arhitectura și fiecărui invitat în parte pentru oportunitatea de a discuta pe teme relevante pentru noi toți, locuitorii orașelor.

Text: arh. Monica Popescu, antropolog Gabriela Anghel
Editor: arh. Miruna Grigorescu
Fotografii: Asociația De-a Arhitectura, Corina Negrea, Radio România Cultural