OAR anunță rezultatele selecției naționale pentru Premiile „Cuburile de aur” UIA 2020-2023

08/02/23 | Eveniment, OAR, UIA

j

Text: Ordinul Arhitecților din România, arh. Mina Sava

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografii: Ordinul Arhitecților din România, arh. Lucian Călugărescu (Pixelateria)

h

Timp de citire: 9 minute

Ordinul Arhitecților din România (OAR) a anunțat rezultatele selecției naționale pentru Premiile „Cuburile de aur” 2020-2023, cea mai prestigioasă distincţie internaţională care promovează la nivel mondial iniţiativele din domeniul educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii şi tineri organizată o dată la trei ani de Programul de lucru al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (UIA) – Arhitectura şi copiii (Architecture and Children – UIA Built Environment Education Network).

„Cuburile de aur” nu sunt un concurs, ci o modalitate de a recunoaște, a încuraja și a promova proiectele care ajută copiii și tinerii să înțeleagă arhitectura și procesele complexe prin care se transformă mediul construit.

Premiile se desfășoară în două faze. În prima fază fiecare secție națională membră a UIA organizează un proces național de selecție și nominalizează un singur proiect pentru fiecare din cele 4 categorii ale premiilor, iar organizatorii pot decide cum premiază câștigătorii. În a doua fază un juriu internațional va selecta un premiu și un nominalizat pentru fiecare categorie, premianții vor primi un Certificat și un Trofeu la Congresul trienal al UIA, unde vor fi prezentate, la standul expozițional al Programul de lucru UIA – Arhitectura și copiii, toate proiectele nominalizate la fazele naționale.

Deoarece nu toate țările organizează faza națională a acestor Premii și pentru a încuraja o participare cât mai largă și echitabilă, începând cu această ediție UIA a dat posibilitatea ca participanții din aceste țări să poată trimite proiectele lor unei țări vecine unde se organizează selecția, pentru ca juriul acesteia să valideze/invalideze proiectul pentru faza internațională.

Faza națională a premiilor a fost organizată de OAR, secția națională română membră a UIA. Din echipa tehnică a premiilor a făcut parte și colega noastră arh. Mina Sava, care, în calitatea sa de reprezentant al OAR la Programul de lucru al UIA – Arhitectura și copiii, are sarcina de a organiza aceste premii. Din acest motiv Asociația De-a Arhitectura nu poate participa ca organizație la aceste premii, dar școlile cu care este parteneră în diverse proiecte educaționale pot participa, pentru a încuraja implicarea lor în astfel de inițiative.

Jurizarea selecției naționale

Pe 30 ianuarie 2023, la sediul Ordinului Arhitecților din România din București, a avut loc jurizarea selecției naționale a Premiilor „Cuburile de aur” 2020-2023. Din juriul selecției naționale au făcut parte arhitecți și alți profesioniști cu activitate relevantă în domeniul educației sau mass-media: arh. Miklós Kölló (președintele juriului), arh. int. Mădălina Bold – Asociația De-a Arhitectura, arh. Ștefan GhenciulescuMelania Medeleanu – Asociația Zi de Bine și arh. Eliza Yokina – Asociația De-a Arhitectura. Prof. Violeta Dascălu, membru titular, nu a putut lua parte la lucrările juriului din motive de sănătate. Locul dânsei a fost luat de arh. Eliza Yokina, membru supleant.

Rezultatele selecției naționale

La această ediție au fost primite 7 proiecte, 6 din România și unul din Serbia, număr care se înscrie în media numărului de proiecte primite la edițiile anterioare. Participarea redusă se datorează în mare parte și numărului mic de inițiative locale care au proiecte realizate în perioada de 3 ani dintre două sesiuni ale premiilor. Juriul a constatat calitatea deosebită a tuturor proiectelor din concurs și îi felicită pe toți participanții.

Categoriile la care se puteau înscrie proiecte în concursul Premiile „Cuburile de aur” 2020-2023 au fost:

  • Școli (premiul este destinat școlilor care oferă educație generală, în conformitate cu planul de învățământ de stat sau național pentru copii și tineri); s-au înscris 2 proiecte; premiat proiectul: Tribuna Parc – Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel”, Cornești, Miroslava, jud. Iași. La această categorie membrul juriului Melania Medeleanu nu a jurizat proiectele, deoarece organizația pe care o conduce a fost implică în finanțarea unuia dintre proiecte.
  • Instituții (premiul se adresează muzeelor, galeriilor, fundațiilor, asociațiilor și altor organizații, cu participare individuală sau în colaborare cu altele, din orice domeniu); s-au înscris 3 proiecte; premiat proiectul: Kitul de arhitectură – Eematico 
  • Media Scrisă (premiul este deschis persoanelor și organizațiilor din domeniul media scrisă – articole, cărți, reviste, instrumente educaționale care nu sunt audio-vizuale); s-a înscris un singur proiect; premiat proiectul: Cartea caselor – Art Conservation Support
  • Media Audio-Vizuală (premiul este destinat persoanelor și organizatiilor din domeniul media audio-vizuală – documentare, filme, programe TV, instrumente educaționale audio-vizuale); nu s-a înscris niciun proiect.
  • Proiect străin primit spre validare (pentru proiecte din țări unde nu s-au organizat Premiile): „The Sustainability Inspector – SPECTOR din Serbia; juriul a recomandat participarea la faza internațională.

Mai departe puteți vedea toate proiectele înscrise la faza națională. Proiectele premiate la fiecare categorie la faza naţională au fost recompensate cu câte 1000 lei. Festivitatea de premiere a avut loc pe 10 februarie la sediul OAR. Câştigătorul fiecărei categorii la nivel naţional se califică la faza internaţională, a cărei premiere va avea loc în luna iulie a acestui an la Congresul UIA din Copenhaga, Danemarca.

Categoria Școli: Premiul a fost acordat proiectului „Tribuna Parc” – Școala Gimnazială „Dimitrie Anghel”, Cornești, Miroslava, jud. Iași; Punctaj: 139 puncte

Comentariul Juriului: „Proiectul este apreciat pentru impactul pe care îl aduce în comunitatea școlii, pentru calitatea lui arhitecturală/peisageră. Intervenția oferă prilejul unui studiu despre materiale, organizarea spațiului, funcționalitate și aspect. Se remarcă utilizarea inteligentă a terenului, așezarea ușoară și reversibilă și posibilitatea de utilizare multiplă. Copiii au putut fi implicați de-a lungul procesului. Proiectul beneficiază de susținerea autorităților.

Recomandarea Juriului: „Organizarea de evenimente cu întreaga comunitate, cât mai deschise, astfel încât locul să fie însușit de comunitate.

Categoria Școli: „Green Atrium” – Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, Hunedoara, jud. Hunedoara; Punctaj: 122 puncte

Comentariul Juriului: „Proiectul este o animare [SIC] unui spațiului [SIC] interior neutilizat. Juriul a apreciat implicarea copiilor și transformarea spațiului într-o seră.”

Recomandarea Juriului: „Juriul recomandă ca pe viitor proiectul să fie continuat în direcția creșterii părții verzi într-o grădină «comunitară» cu diverse plante și dezvoltarea pe verticală.”

Categoria Instituții: Premiul a fost acordat proiectului „Kitul de arhitectură” – Eematico; Punctaj: 177 puncte  

Comentariul Juriului: „Juriul a remarcat în mod deosebit faptul că este vorba despre un sistem deschis care ajută la înțelegerea principiilor arhitecturale și constructive. Pornind de la un cadru precis, elevii pot să experimenteze și să fie creativi. Proiectul este valoros și pentru design, alegerea materialului și metoda educativă propusă.”

Categoria Instituții: „Tabără de arhitectură pentru copii” – Eematico; Punctaj: 170 puncte  

Comentariul Juriului: „Este un proiect care ajută la experiența de a construi ceva cu propriile mâini, dar care are nevoie de resurse mai consistente pentru implementare. Implicarea comunităților locale în realizarea unor proiecte locale țintite ar fi binevenită.”

Categoria Instituții: „Cele mai frumoase locuri din România, în ochii copiilor” – Art Conservation Support; Punctaj: 161 puncte  

Comentariul Juriului: „Proiectul este remarcabil în privința sensibilizării copiilor și părinților cu privire la patrimoniul construit. Îmbină explorarea la fața locului, dezvoltarea spiritlui de observații [SIC] și exercițiile manuale de reproducere a principiilor arhitecturale. Proiectul are un impact mare, ajungând la mulți copii prin intermediul școlilor și le deschide interesul pentru mediul construit.”

Categoria Media Scrisă: Premiul a fost acordat proiectului „Cartea caselor” – Art Conservation Support; Punctaj: 161 puncte   

Comentariul Juriului: „O carte-obiect frumoasă, realizată bine grafic și ale cărei ilustrații sunt accesibile copiilor. Modul în care sunt ilustrate tipologiilor [SIC] de case prin poveste (stilul narativ și vizual) este atractiv și creativ. Facilitează înțelegerea și apropierea generațiilor mai mici de patrimoniu.”

Recomandarea Juriului: „Traducerea în limba engleză a formularului (textul de pe planșă) și a unui rezumat, a cuprinsului și – de preferință – și a unui fragment din carte.”

Premiul pentru categoria Media Audio-Vizuală nu s-a acordat. 

În afara proiectelor înscrise în competiția națională, juriul a mai evaluat și proiectul The Sustainability Inspector – SPECTOR din Serbia, recomandând participarea la faza internațională.

Recomandarea Juriului: „Juriul recomandă dezvoltarea componentei spațiale (arhitecturale) și emoționale.”

Selecția națională pentru ediția 2020-2023 a Premiilor „Cuburile de aur” s-a încheiat vineri, 10 februarie, cu festivitatea de premiere, eveniment care a adunat împreună, în incinta Casei Mincu, sediul OAR, arhitecți și prieteni ai arhitecturii, organizatori, juriu sau participanți în cadrul concursului, al căror scop comun este dezvoltarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii şi tineri.

Seara a început cu un tur ghidat, ținut de Alexandra Mihailciuc, povești vechi și noi despre Ion Mincu și a sa casă, care ne-a găzduit, și amintiri din timpul șantierului de restaurare la care Alexandra a luat parte. A continuat cu parcurgerea expoziției proiectelor înscrise în acest an și a celor calificate la faza internațională a ediției anterioare a premiilor Cuburile de aur din 2020. Apoi, cu emoție și entuziasm pentru ambele tabere” – juriu și participanți – au fost înmânate premiile proiectelor care vor reprezenta România la faza internațională a Cuburilor de aur și vor fi expuse în cadrul Congresului Trienal al UIA.

Ion Neculai, arhitect și co-fondator Eematico, a transmis după momentul festiv de la început de februarie:

Vestea câștigării fazei naționale a competiției «Golden Cubes Awards/Cuburile de aur» ne-a umplut de bucurie! Suntem entuziasmați și mândri că vom putea prezenta soluția noastră de învățare despre arhitectură pentru copii, bazată pe joacă și kituri de construire, lumii întregi, reprezentând România la categoria Instituții. Mulțumim juriului și organizatorilor care au concluzionat această etapă cu o plăcută festivitate de decernare a diplomelor.

Alexandra Mihailciuc, Alexandra Culescu și editura Art Conservation Support – ACS ne-au transmis la rândul lor despre „Cartea caselor”:

Pentru noi fiecare carte înseamnă sărbătorirea unui parcurs nou de cunoaştere pe care apoi îl integrăm într-un ecosistem propriu nouă, alături de workshopuri, lecturi, conferinţe, masterclass-uri, proiectare şi transmitere. Încercăm astfel să susţinem încet dar sigur educaţia pentru arhitectură a publicului larg, într-o ţară care se confruntă cu grave probleme de conştientizare – responsabilizare – implicare, apropiere şi distrugere a mediul construit valoros. «Cartea Caselor» aduce atât perspectiva arhitecturii ca pârghie pentru o viaţă normală şi sănătoasă, dar şi a trecutului care trece de la statutul de «amintire» la cel de «resursă» pentru viitor, devine inspiraţie, este o zestre activă. 

Premiul Golden Cubes, etapa naţională, este în primul rând o fereastră deschisă către întreaga lume, cartea aceasta a noastră mergând să reprezinte România într-o competiţie internaţională. Vrem să învăţăm cât mai multe de la participanţii acestei categorii, să vedem cum rezolvă ecuaţia aceasta a transmiterii educaţiei pentru arhitectură în ţările lor.

Sperăm ca acest premiu să însemne şi implicit un transfer de încredere pentru cadre didactice şi părinţi, de a recomanda şi cumpăra autori români şi cărţi «made in Ro»; şi totodată o alegere de a pune umărul la educaţia celor mici într-un domeniu incipient la noi – educaţia pentru mediul construit, conectată puternic, printre altele, cu educaţia vizuală, istorică sau civică.

În felul acesta, treptat, contribuim la comunicarea cu un public larg care începe să-şi însuşească atât noţiuni de patrimoniu şi mediu construit, cât şi să militeze pentru ceva care ne influenţează inevitabil viaţa de zi cu zi. Apoi, am făcut un pas însemnat înainte când înţelegem că patrimoniul nu e regenerabil, nu e sinonim cu trecutul şi e o chestiune care ne priveşte pe noi toţi, ca societate.

Mădălina Bold, membră a juriului Cuburilor de aur, ne-a comunicat pe 10 februarie:

Deși numărul de proiecte înscrise nu a fost unul mare – am avut 6 participanți din România și o înscriere din Serbia, fiind primul an în care UIA a dat posibilitatea ca asociațiile din țările care nu organizează faza națională a Cuburilor de aur să poată trimite proiectele lor unei țări vecine – jurizarea nu a fost o «misiune» ușoară. Toate proiectele înscrise au fost valoroase, au «pus în mișcare» și au avut impact pozitiv asupra comunităților de care și pentru care au fost create, au avut în spate foarte multă muncă, entuziasm, creativitate și, mai presus de toate, fiecare în parte, fie că vorbim de grădini interioare, tribune vesel colorate, jocuri, cărți atent ilustrate sau explorări urbane alături de personaje curioase și curajoase, are rolul de a aduce copiii și tinerii mai aproape de arhitectură și de a-i face conștienți de importanța unei legături armonioase/strânse între mediul construit și cei ce îl locuiesc. 

Chiar dacă mai departe vor merge doar 3 echipe, îi încurajăm pe toți participanții să continue și să dezvolte proiectele începute și, sperăm noi, să le să «multiplice» și să ajungă, astfel, la cât mai mulți copii mari și mici.

Ordinul Arhitecților din România dorește să felicite toți participanții la această competiție pentru contribuția importantă adusă la educația arhitecturală a copiilor și tinerilor.

Procesul verbal al jurizării cu aprecierile juriului pentru toate proiectele participante este afișat pe site-ul OAR.

Calendar competiție – ce urmează

  • 17 februarie 2023  Premierea câștigătorilor naționali
  • 15 martie 2023  Trimiterea nominalizărilor naționale către UIA, pentru faza internațională
  • 30 aprilie 2023  Reuniunea juriului internațional și anunțarea rezultatelor
  • 31 iulie 2023 – Ceremonia de premiere a câștigătorilor internaționali – Congresul UIA, Copenhaga, Danemarca

Mai multe informații despre faza națională a competiției sunt disponibile aici. Mai multe detalii despre faza internațională a competiției sunt disponibile pe pagina UIA.