OAR anunță câștigătorii ediției naționale a concursului Premiile „Cuburile de aur” UIA 2020

09/03/20 | Eveniment, OAR, Parteneri, UIA

Pe 6 martie 2020, la Casa Ion Mincu din București (sediul OAR), Ordinul Arhitecților din România a decernat într-un cadru festiv Premiile „Cuburile de aur” – 2020, la ediția națională a concursului.

Au fost premiate proiectele înscrise la trei dintre cele patru categorii (ŞCOLI, INSTITUŢII, MATERIAL SCRIS ŞI DIDACTIC, MATERIAL AUDIO-VIZUAL):

  • ŞCOLI (numai pentru şcolile ne-vocaţionale de arhitectură, de la grădiniţe la licee): premiat proiectul „Școala veselă” de la Școala Gimnazială Bucșoaia din Frasin, jud. Suceava – coordonator arh. Iulia Cosovanu
  • INSTITUŢII (organizaţii, instituţii, şcoli de arhitectură, muzee etc.): premiat ADElier de arhitectură, arh. Adela Trif, arh. Mihai Trif, Craiova, jud. Dolj
  • MATERIAL SCRIS ŞI DIDACTIC (cărţi, reviste, unelte educaţionale non-audio-vizuale, jocuri etc.): premiată cartea „Marea lume mică”, autori: arh. Alexandra Mihailciuc (cuvânt), Alexandra Culescu (ilustraţie) şi Andrei Tache (grafică), sub umbrela Editurii Art Conservation Support – Cartea de salvare.

Prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, președintele juriului, a înmânat câștigătorilor premiile: „Premiile «Cuburile de aur», ediția 2020, au fost decernate în această seară la Casa Mincu, într-un cadru festiv. Ele le-au fost înmânate câștigătorilor de prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, Președintele juriului, care i-a felicitat pe toți participanții, apreciind că «în această ediție, toate proiectele au fost remarcabil de interesante și foarte apropiate între ele ca valoare».”, a menționat OAR pe pagina de Facebook. Procesul verbal al jurizării se găsește pe site-ul OAR, aici.

Proiectele premiate la fiecare categorie la faza naţională au fost recompensate cu câte 1000 lei. Câştigătorul fiecărei categorii la nivel naţional se califică la faza internaţională a premiilor care ar fi avut loc anul acesta în Rio de Janeiro, Brazilia. Din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), Congresul Mondial al Arhitecților UIA2020RIO (Union Internationale des Architectes (UIA)) a fost amânat pentru perioada 18-22 iulie 2021.

Premiul „Cuburile de aur” este cea mai prestigioasă distincţie internaţională care promovează la nivel mondial iniţiativele din domeniul educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii şi tineri. Din 2011, Grupul de lucru al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor – Arhitectura şi Copiii (Architecture and Children – UIA Built Environment Education Network) organizează acest premiu. De atunci, în cele 3 ediţii ale sale, au fost depuse în total 563 de proiecte în fazele naţionale şi au participat 33 ţări.

Iată participanții și premianții ediției naționale a concursului din acest an. Posterele proiectelor înscrise în concurs se găsesc și pe site-ul OAR, aici. Vizitatorii expoziției au avut inclusiv ocazia să răsfoiască proiectele calificate la faza internațională a ediției anterioare a premiilor Cuburile de Aur din 2017, proiecte pe care le puteți vedea online și aici.

Categoria ȘCOLI: premiat proiectul „Școala veselă”.

Categoria INSTITUŢII: premiat ADElier de arhitectură.

Categoria MATERIAL SCRIS ŞI DIDACTIC: premiată cartea „Marea lume mică”.

Felicitări tuturor participanților și le urăm mult succes premianților la faza internaţională a Premiilor din 2021!

Text: arh. Monica Popescu
Editor: arh. Mina Sava
Fotografii: Ordinul Arhitecților din România