În luna iulie, la Brașov, am organizat o serie de 5 ateliere în cadrul proiectului denumit „luna arhitecturii” la Eliana Mall. Astfel, în fiecare sâmbătă dimineață, cei mici au putut descoperi o părticică din fascinanta lume a arhitecturii, cu ajutorul arhitecților voluntari și cu sprijinul Eliana Mall care ne-a oferit materialele de bricolaj și spațiul de lucru.
Sâmbătă, 2 iulie, am construit împreună cu arh. Deea Ursachi și arh. Cristina Țurcanu „Orașul cuvintelor” (grupa de vârstă 6-9 ani). În oraşul cuvintelor casele sunt cuvintele unei poveşti. La rândul lor, aceste case sunt construite din litere. Copiii și-au ales un cuvânt reprezentativ pentru casa lor şi au construit-o cu mare atenție, din litere de carton, decupate și colorate înainte de asamblare: uşa poate fi un „U”, peretele un „R”. Fiecare casă înseamnă ceva. Oare cum ar arăta casa care se numeşte „CURATĂ”? Dar cea „MINECRAFT”? Sigur există şi o „TRAMBULINĂ” pe acolo, nu? La final am ales și un personaj care va locui în noua construcție.
În următoarea sâmbătă, pe 9 iulie, alături de arh. Cătălina Silvia Comănariu și arh. Mihaela Alina Rudei am construit „Cetatea noastră” (grupa de vârstă 6-9 ani) pentru prinții și prințesele, regii și reginele care au poposit la ora 11:00 la Eliana Mall. Pentru început copiii au desenat silueta regatului așa cum și-l imaginează ei, cu construcții mărețe și alte minunății, apoi au adăugat detalii, l-au colorat și, în final, au decupat conturul rezultat. Am unit cele două capete ale foii de hârtie și am creat minunata coroană, apoi am defilat, ne-am pozat… Cetatea suntem noi!
Pe 16 iulie, în cadrul atelierului „Scrisoare pentru casa mea” (grupa de vârstă 4-7 ani), am realizat alături de arh. Ioana Aldea și arh. Deea Ursachi, cu sprijinul doamnelor Roxana Ilinca și Flavia Stamate, căsuțe imaginate pentru personaje fantastice. Fiecare participant și-a ales un personaj, apoi i-am imaginat o locuință, în care la final am adăpostit familia personajului ales. Când scrisorile au fost gata, aproape toți copiii și-au scris singuri adresa; ne-au mai ajutat și părinții, cu ajutorul cărora plicurile timbrate au ajuns în cutia poștală pentru a-și parcurge traseul spre destinatar.
Sâmbătă, 23 iulie, la Eliana Mall, am realizat alături de arh. Ioana Aldea și arh. Simona Tamaș „Grădina cu case” (grupa de vârstă 4-7 ani). Noi am pregătit siluetele de clădiri, având fiecare câteva detalii presărate, pentru ca apoi cei mici să continue desenele după bunul plac, familiarizându-se în același timp cu principalele elemente, materiale și texturi care se pot regăsi pe fațada unei clădiri. Toate aceste case au fost „proiectate” pentru a se potrivi unei singure grădini.
Ultima sâmbătă din luna iulie a venit în așteptarea celor mici cu un „Atelier de scenografie” (grupa de vârstă 9-12 ani). Alături de arh. Deea Ursachi și arh. Cristina Țurcanu am vizionat povestea lui Apolodor și apoi ne-am imaginat un cadru în care personajul din poveste își poate continua aventura.
Mulțumim tuturor participanților și gazdei atelierelor noastre din luna iulie 2016!