Iată cine suntem acum: Dragoș Epure

26/01/24 | voluntari

j

Text: o serie coordonată de arh. Monica Popescu

l

Editor: arh. Monica Popescu

Fotografii: arh. Dragoș Epure

h

Timp de citire: 3 minute

Răspunsuri primite în septembrie 2022

An de an, voluntari din toate colțurile țării aleg să-și dedice timpul și energia pentru a sprijini și educa generațiile viitoare despre arhitectură și mediu construit. Ei nu sunt supereroi, ci oameni obișnuiți, cu job-uri, familii și provocări proprii. În ciuda acestor lucruri, ne minunăm de fiecare dată când aleg să se implice și să ofere din timpul și cunoștințele lor pentru a influența pozitiv viețile copiilor și tinerilor.

Voluntariatul este o expresie profundă a convingerii noastre comune că educația este cheia transformării sociale și că fiecare mic gest de învățare poate sădii semințe care vor crește în viitor. Voluntarii noștri sunt mentori, modele și ghizi, dar mai presus de toate, sunt adevărați însoțitori în călătoria copiilor și a tinerilor noștri către un viitor mai bun.

La marcarea bornei de zece ani de De-a Arhitectura, de programe de educație de mediu construit, am revizitat seria de interviuri „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, lansată în septembrie 2016, și am luat pulsul voluntarilor care ne-au fost alături încă de la început. Revizitați interviurile inițiale și cunoașteți voluntarii De-a arhitectura și parcurgeți seria nouă ca să vedeți unde sunt acum aceștia.

De-a Arhitectura (DAA): Ce faci, cu ce te ocupi acum/în acest moment? Unde ești?

Dragoș Epure (DE): Sunt la biroul meu din centrul Bucureștiului, în mijlocul agitației, dar, în același timp, în cel mai liniștit loc cu putință. Fericit că „joaca” De-a arhitectura ne-a adus împreună și putem povesti despre proiectele care vor inspira generațiile viitoare. În acest moment Metropolis este implicat în mai multe proiecte atât naționale, cât și internaționale. Am participat la concursuri internaționale unde am reușit să câștigăm premii importante, iar pentru ultimii ani am urmărit reorganizarea, consolidarea și definitivarea direcției în care ne dorim să ne dezvoltăm. În ultima perioadă am definit un stil coerent pentru studioul nostru, ne inspirăm din ce în ce mai des din natură și elementele ei, arhitectura parametrică ne ajută la integrarea mediului construit în mediul natural.

DAA: Cum vezi acum experiența De-a arhitectura (spune-ne câți ani au trecut de când te-ai implicat prima oară/ultima oară)? Ce ai învățat din această experiență?

DE: Implicarea în proiectul De-a arhitectura mi s-a potrivit perfect atunci. Am avut ocazia să interacționez cu cei mici și pot spune, la modul cel mai sincer, că am avut foarte mult de învățat unii de la ceilalți. Eu despre răbdare, disciplină și organizare, ei au învățat despre ritm, compoziție, lumină și textură. Recunosc că pregătirea unei lecții era destul de solicitantă, informația trebuia transmisă pe limbajul celor mici, altfel reușeai să-i pierzi după primele 5 minute.

DAA: I-ai recomanda unui coleg profesionist al mediului construit să se implice în proiectele De-a arhitectura? Dacă da/nu, de ce?

DE: Categoric! Este o experiență aparte care te scoate din zona de confort și te face să vezi lumea prin ochii celor mici. Unii dintre noi mai au nevoie din când în când de o gură de copilărie.

DAA: De ce ar alege cineva să fie voluntar, să își dea din timpul prețios unui ONG ca De-a Arhitectura?

DE: Cred că este datoria noastră să dăm înapoi o parte din ce am învățat și să ajutăm la formarea unor spirite deschise și însetate de cunoaștere.

DAA: Spune-ne ceva despre educația de arhitectură și mediu construit care poate să ne surprindă.

DE: Cei mici au putere de absorbție foarte mare, încă de la început trebuie să le arătăm cât de important este ca tot ce ne înconjoară trebuie să fie la scara umană, mediul construit niciodată nu trebuie să fie agresiv cu mediul natural, ci să existe o sinergie între cele doua medii. În acest fel îi putem responsabiliza pentru mediul natural prin mai buna înțelegere a mediului construit.

Interviul inițial cu Dragoș din seria „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc” poate fi citit aici.