Text: dr. arh. Brîndușa Havași
Editori: antropolog Gabriela Anghel, arh. Monica Popescu, arh. Simona Șerban
Fotografii: dr. arh. Brîndușa Havași, Mircea Rareș Țetcu (Wikipedia)
Timp de citire: 6 minute
Ne-am făcut un obicei, ca din timp în timp, să aducem în prim plan atelierele din Clubul De-a arhitectura, ateliere concepute de membrii asociației și derulate în parteneriat cu instituții sau organizații cu valori similare. De această dată vă povestim cum au decurs atelierele de dialog patrimonial organizate de Asociația De-a Arhitectura împreună cu Asociația Biserici Înlemnite în cadrul proiectului cultural Oglinda de Lemn II.
Desfășurate pe 7, 8 august și 18 octombrie 2023 în jud. Timiș, atelierele „A fost odată… căsuța din lemn!” (dedicat copiilor de 6-9 ani) și „Satul nostru de poveste” (dedicat copiilor de 9-12 ani) au creat contextul necesar pentru explorarea arhitecturii vechi a satelor de munte. Cei mici au fost îndrumați în această călătorie de arh. Andreea Micșa și dr. arh. Brîndușa Havași. Brîndușa ne-a povestit în continuare cum au decurs cele trei zile.
Fotografie: Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Povergina, județul Timiș; fotograf: Mircea Rareș Țetcu, Wikipedia
Arhitectura de lemn a satelor de munte
Arhitectura tradițională din lemn reprezintă un patrimoniu fragil pe cale a fi pierdut în goana după materiale și tehnici „moderne” de construire, a căror utilizare nu ține cont de specificul locului. Pastișele sunt la fel de dăunătoare prin imitarea unor aspecte fără a fi înțeles principiul ordonator, dimensiunile și proporțiile dictate de materialele și uneltele tradiționale, ierarhia și semnificația spațiilor. În multe cazuri, alături de vechile bisericuțe de lemn, deformate de ani sau de accidente, s-au ridicat biserici noi de zid, mai mari, mai călduroase, cu acoperișuri din tablă. Bisericile vechi din lemn au fost abandonate, cu sfinții din picturi tot mai palizi, cu streașinile tot mai plouate, cu crucile de la morminte tot mai aplecate. Unele au fost lovite de trăsnet, altele au ars, altele au putrezit de la ploi.
În Lista monumentelor istorice 2015, județul Timiș [1], regăsim douăzeci și cinci dintre cele mai vechi locașuri de cult construite din lemn. Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din satul Povergina este menționată la poziția nr. 270, cod TM-II-m-A-06275, și este datată 1782-1783. Este construită din grinzi masive din stejar cioplite pe toate cele patru fețe, îmbinate la colțuri în „coadă de rândunică” [2] . Lipiturile de pământ de pe pereții exteriori sunt urma unei restaurări din 1954 și au protejat lemnul pereților la incendiul din 2016, când acoperișul și turnul au fost mistuite de flăcări. A fost momentul în care cei de la Asociația Biserici Înlemnite/The Wooden Churches Association, care lucrau la biserica de lemn de la Crivina, au fost solicitați să salveze ceea ce a mai rămas din structura bisericii [3].
În 7 și 8 august 2023 copiii din Timișoara de 6-9 ani, respectiv, 9-12 ani, au participat la atelierele „A fost odată… căsuța din lemn! ” și „Satul nostru de poveste”, desfășurate în cadrul proiectului cultural Oglinda de Lemn II. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și a fost finanțat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. În cadrul acestui proiect șarpanta bisericii a fost refăcută și montată în Parcul Regina Maria din Timișoara, pentru a atrage atenția publicului larg asupra importanței păstrării patrimoniului de lemn, printr-o serie de activități, prezentări, discuții și evenimente.
„Ai fost în vacanțe la deal sau la munte? Cum erau construite casele acolo? Din ce materiale sunt ele construite? Cum sunt protejate la intemperii? Cum ne simțim în aceste case?”
Ghidați de îndrumători, copiii au construit căsuțe din lemn și lut care au alcătuit o comunitate în strânsă legătură cu natura.
„Prima zi de atelier a început animată de glasurile copiilor în Parcul Regina Maria, unde lumina filtrată de frunzișul arborilor scotea în evidență câte un detaliu din expoziția de fotografii ale bisericilor din lemn. După ce ne-am uitat pe îndelete la imaginile expuse și la șarpanta bisericii din Povergina asamblată în parc, ne-am adunat în jurul meselor pregătite cu materiale de bricolaj. Înviorați de răcoarea dimineții, copiii însoțiți de părinți și frați mai mici ardeau de nerăbdare să construiască căsuța din lemn așa cum și-o imaginau ei. Vă lăsăm să descoperiți ce idei minunate au avut.” – dr. arh. Brîndușa Havași
„Atelierele pentru copii s-au desfășurat într-un loc deosebit din parcul Regina Maria, printre copaci înalți și aproape de șarpanta reconstruită a bisericii de la Povergina. După ce ne-am uitat cu atenție la șarpantă și am observat anumite detalii de construcție, am învățat cuvinte noi specifice constructorilor de acoperișuri precum șarpantă, căprior, chertare, talpă. În continuare, am privit fotografiile din cadrul expoziției «Oglinda de lemn II», unde am descoperit cu toții cât este de vast (încă) și de vulnerabil (mai ales în prezent) patrimoniul reprezentat de bisericile din lemn din Banat și de ce merită păstrat. A urmat lucrul la machete, așa că fiecare copil și-a ales ce vrea să construiască. După două ore intense, cu multă concentrare și perseverență, au reușit să realizeze machete de căsuțe și biserici, lucrate din lut cu uscare la aer, bețișoare de lemn, lipici, bandă adezivă de hârtie. Pentru mine a fost foarte interesant să descopăr modul în care copiii au experimentat mai multe moduri de susținere și prindere a bețișoarelor de lemn, având idei și inițiative foarte originale.” – arh. Andreea Micșa
La finalul atelierelor, copiii au primit cărți din seria Patrimonescu cu activități pe care să le continue în vacanță:
- „În casa bunilor”, Laura Hangiu, Anca Bârcă, ilustrații Crina Ungureanu, Maria Victoria Boieru, Editura ACS, 2017
- „Cartea Caselor, Povești cu tâlc despre zidiri și ziditori”, Alexandra Mihailciuc, Alexandra Culescu, Editura ACS 2020
- „Case numărate, activități creative despre case tradiționale”, Laura Păun, Daniel Șerban, Asociația Sub Semnul Educației, București 2022
- „Capra cu trei uși”, Laura Hangiu, ilustrații de Diana Tivu, Editura ACS, 2023
La sfârșitul lunii august șarpanta bisericii a fost demontată și transportată la biserica din Povergina. Cu acest prilej comunitatea locală împreună cu Asociația My Banat au organizat o zi de sărbătoare, așa cum era mai demult la ruga satului, cu oameni veniți de departe, cu rugăciune, bucate tradiționale, cântece și multă voie bună. [4]
Pe 18 octombrie a fost rândul copiilor din clasa a IV-a A de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” din localitatea Făget să vină la Povergina împreună cu doamna învățătoare Otilia Antoni și să observe structura de lemn a bisericii chiar la fața locului. După ce am observat îndeaproape modul de îmbinare al bârnelor de lemn, detaliile de la streașină, ferma acoperișului, ne-am strâns la căminul cultural și, folosind elemente de lemn și lut pentru modelaj, am construit în echipe de câte doi-trei elevi machete de căsuțe și chiar biserica de lemn.
Colegii de la Asociația Biserici Înlemnite povesteau despre evoluția proiectului pe 30 noiembrie 2023: „cosoroabele, șarpanta și structura bolții, realizate în această vară cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România și Princes Foundation, care au ajuns în luna august și în Timișoara, s-au montat, într-un final, pe bisericuța de lemn. Această acțiune a fost susținută de către Mitropolia Banatului, Primăria Făget şi de comunitatea locală din Povergina. Totodată, vă dăm o veste bună, Ordinul Arhitecților din România cu sprijinul Princes Foundation ne-au acordat finanțare pentru continuarea școlii de meșteșuguri și în anul 2024, când sunt propuse lucrări la învelitoare, finisaje, tâmplării, mobilier și realizarea turnului clopotniță exterior. Anul care vine școala va avea participare internațională. Vă vom ține la curent cu detalii, pe parcursul proiectului!”
Mulțumim arhitectei Andreea Micșa pentru conceperea și îndrumarea acestor ateliere, colegilor de la Asociația Biserici Înlemnite pentru organizare și copiilor pentru participare. Ne dorim cât mai multe case și biserici tradiționale reparate și îngrijite pentru a dăinui arhitectura satelor din zonele de deal și munte. Să le vizităm și să fim mândri de ele, să le cunoască și nepoții care vor veni în vacanțe pe aici.
Proiectul a făcut parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și a fost finanțat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
[1]Lista monumentelor istorice 2015, județul Timiș, Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, publicată în Monitorul Oficial anl României, Partea I, Nr.113 bis/15.11.2016,
[2]Antoniuc D., Ciobotaru D. L., Medinski A., Oană I.-M., preot Pereș Z., Streian V., Zonte V., Cărările credinței: Biserici de lemn monument istoric din județul Timiș, ISBN (10)973-87485-8-5 ISBN(13)978-973-87485-8-3, Editura Graphite 2006
[3]Sărbătoare la Povergina: Biserica din lemn a fost reparată #DrumuriAproape @TVRTM
[4]Oglinda de Lemn II – filmul scurt al evenimentelor / Wooden Mirror II – project film (short ver.)