Holcim Awards

11/11/13 | Uncategorized

Eveniment Hesper_Holcim Awards (4) Eveniment Hesper_Holcim Awards (3)Vă anunţăm o competiţie la care merită participat şi care merită urmărită: am fost invitaţi pe 25 octombrie, în cadrul turului fabricilor creative din Bucureşti, la prezentarea Holcim Awards susţinută de Cătălin Lupoaie, coordonatorul local al Premiilor Internaţionale Holcim. Iată ce am aflat:

Holcim Awards, competiția fără limite în ceea ce privește proiectele înscrise

Specialiștii români din construcții – arhitecți, proiectanți, ingineri, proprietari de proiecte sau constructori – pot înscrie proiectele şi viziunile lor de construcţii sustenabile în cadrul Premiilor Holcim pentru Construcţii Durabile. Termenul limită de înscriere a proiectelor în concursul internaţional cu premii de 2 milioane de dolari este 24 martie 2014.

Premiile Holcim pentru Construcţii Durabile (Holcim Awards for Sustainable Construction) reprezintă o oportunitate pentru specialiştii din construcţii de a se remarca la nivel internaţional, într-un concurs care îi promovează nu doar pe câştigători, ci şi pe aceia care se remarcă prin idei şi curaj. În competiţie se pot înscrie atât proiecte de tip conceptual, cât şi proiecte în stadiu avansat de proiectare sau construcţie (proiecte care rezolvă o situaţie concretă, proiecte realizabile, pe o temă reală, care au şanse de a fi construite sau care ar fi putut fi puse în operă). Pentru eligibilitate, proiectele trebuie să fi ajuns într-o etapa avansată de proiectare, să aibă o probabilitate ridicată de execuție, iar construcția să nu fi început înainte de 1 iulie 2013.

Holcim Awards se desfășoară într-o fază continentală preliminară, urmată de o etapă globală. În prima fază, primele 3 proiecte clasate la nivel continental se vor decide în 2014 şi vor accede la faza globală a competiţiei, care are loc în 2015.

Premiile în valoare de 2 milioane de dolari sunt distribuite în cele două faze ale competiţiei. În faza regională se oferă premii în valoare de 330.000 de dolari pentru cele cinci continente: Holcim Awards Aur (100.000 de dolari), Holcim Awards Argint (50.000 de dolari), Holcim Awards Bronz (30.000 de dolari), premii Speciale (100.000 de dolari) şi 3 premii Next Generation (50.000 de dolari). Restul de 350.000 de dolari se oferă primilor clasaţi la etapa globală.

Concursul  are două categorii. Prima categorie, denumită “Main”, este deschisă specialiștii în construcții care dețin proiecte mature la un stadiu avansat de design şi cu o mare probabilitate de execuție. Cea de-a doua categorie, denumită Next Generation (categoria pentru tineri profesioniști și studenți cu vârste între 18 și 30 de ani), este deschisă pentru proiecte şi viziuni conceptuale, în stadii incipiente de design sau cu o mică probabilitate de execuție.

Nu există limite în ceea ce privește tipul proiectelor care sunt incluse în competiția Premiile Holcim pentru Construcții Durabile, fie că este vorba de o amenajare peisagistică, de proiecte de dezvoltare urbană și infrastructură, imobile de birouri, clădiri civile și industriale sau de materiale și tehnologii pentru construcții.

Proiectele trebuie să îndeplinească însă cele cinci criterii ale competiției: evoluție notabilă, performanță ecologică, eficiență economică, responsabilitate socială și calitate arhitecturală.

La această ediție, juriul pentru regiunea Europa este condus de arhitectul francez Jean-Phillipe Vassal. La edițiile anterioare juriul a apreciat, printre altele, soluțiile inteligente de construcție, demonstrațiile practice de construcții durabile sau transformarea unor spații industriale în spații publice.

Peste 150 de proiecte câștigătoare în zece ani

Câștigătorii anteriori ai Premiilor Holcim pentru Construcții Durabile din peste 40 de țări au depus proiecte foarte variate, de la asigurarea nevoilor de bază în comunitățile în curs de dezvoltare până la soluții tehnice complexe. Detalii despre toți câștigătorii anteriori ai Holcim Awards sunt disponibile la adresa: www.holcimfoundation.org/projects-search

Participarea arhitecților români la edițiile anterioare

La ediția anterioară, România s-a clasat pe poziția a treia ca număr de înscrieri în competiție, cu 58 de proiecte și viziuni sustenabile, în timp ce alți patru români s-au înscris cu proiecte în țări precum Armenia, Norvegia, Japonia sau India. Rezultatul este cu atât mai surprinzător având în vedere noutatea conceptului de sustenabilitate în plan local şi faptul că la ediţia precedentă a Holcim Awards, România a participat doar cu 16 proiecte.

Printre arhitecții care s-au înscris în competiție se numără echipe conduse de Mario Kuibuș (proiectul Transcentral Urban Bucharest), Dorin Ștefan Adam (Ansamblu Ecleziastic București), Adrian Cristescu (Vinărie Drăgășani), Eliza Geraskova Yokina (Reconversia Parcului Izvor din București), Andrei Șerbescu (Casa cu grădină – Un pavilion de o zi/un an) și mulți alții. De asemenea, la secțiunea Next Generation  adresată studenților s-a remarcat Facultatea de Arhitectură din Timișoara, care a înscris 11 proiecte sub coordonarea domnului conferențiar doctor arhitect Radu Radoslav.

Eveniment Hesper_Holcim Awards (1) Eveniment Hesper_Holcim Awards-1