Goodyear premiază Safety City

23/06/14 | Uncategorized

Gândit în cadrul proiectului De-a Arhitectura în Orașul Nostru, orașul imaginat de elevii clasei a III-a A din colegiul teoretic Andrei Mureșan din Brașov, a fost ales drept cel mai sigur oraș de către Goodyear.

Goodyear Dunlop Tires România, partener al proiectului De-a Arhitectura în Orașul Nostru 2013-2014, a premiat Cel Mai Sigur Oraș imaginat de copiii claselor a III-a și a IV-a înscrise la cursul opțional dezvoltat de asociația De-a Arhitectura în partenriat cu OAR.

Ca la fiecare sfârșit de an, elevii claselor înscrise în program au încheiat opționalul de arhitectură prin construirea unei machete a unui oraș ideal. Goodyear, partener în cadrul acestui proiect pentru partea de siguranță rutieră în spațiul urban, a deschis un concurs pentru a vedea în ce măsură copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani au deprins și sunt în temă cu chestiuni ce țin de siguranță rutieră și mai ales de siguranța pietonilor în trafic.

Au dat curs invitației de a construi un oraș sigur din punct de vedere rutier 300 de elevi care şi-au înscris machetele în concurs.  ”Am primit fotografii a 10 machete extrem de reușite. Copiii s-au întrecut pe ei construind orașe ideale care să răspundă unor nevoi actuale extrem de prezente în mediul urban și nu numai: dezvoltarea durabilă prin dezvoltarea de infrastructuri prietenoase cu mediul și siguranța rutieră. Ne-a fost extrem de dificil să alegem un singur proiect”, a declarat Raluca Boțan, Marketing Manager Goodyear CEE.

Orașele înscrise în concurs au fost: Orașul Fericire, Orașul Tataia, Orașul de Scorțișoară, Orașul Cervantes, Safety City, Orașul Tropical, Eco-Orașul, Orașul Clasei, Orașul Legozonia și Orașul Ideal. Fiecare machetă a fost însoțită de un scurt eseu în care s-a urmărit evidențiarea aspectelor legate de siguranța rutieră pe care le-au rezolvat copiii prin construirea unui orașului lor.

Orașul câștigător este cel am clasei a III-a A din colegiul teoretic Andrei Mureșan din Brașov, dar la o foarte mică distanță de alte două favorite: Orașul Legozonia (clasa a IV-a B din colegiul Mihai Viteazu din Sf. Gheorghe) și Orașul Ideal (clasa a III-a C din colegiul Avram Iancu din Timișoara). Și aceste două clase vor primi premii speciale din partea Goodyear în semn de recunoaștere și prețuire a efortului lor de a imagina orașe cât mai sigure din punct de vedere al siguranței rutiere. Iată povestea lor:

Via-vitae

Drumul înseamnă viață

            Viața noastră e un drum, iar drumurile ne pot influența viața…

Traiul nostru în siguranță depinde adesea de drumurile pe care le facem, de modul în care ne comportăm noi pe stradă, dar și ceilalți participanți la traficul rutier, precum și de infrastructura pusă la dispoziție de un oraș.

Orașul conceput de noi, transpus în macheta fotografiată, este gândit să fie sigur pentru copii și adulți, să aibă multiple spații de recreere și să fie cu aer cât mai curat.

În acest oraș oricine s-ar simți în siguranță pentru că: sunt polițiști, indicatoare și marcaje rutiere, semafoare, piste pentru bicicliști, trotuare, străzi cu sens unic sau bulevarde largi, intersecții și sens giratoriu semnalizate, faleză în jurul lacului pentru plimbare și relaxare, un parc generos cu mult spațiu verde și un muzeu, dar și parcări, complex sportiv, bază pentru închirierea de biciclete și construcții și instituții utile într-o comunitate – blocuri, o școală, un spital, poliție, gară, un garaj etc.

Pentru că ne dorim ca orașul nostru să fie curat și lipsit de poluare, de la intrare avem posibilitatea de a închiria biciclete cu care se poate circula pe pistele pentru bicicliști care nu se intersectează cu străzile pe care circulă mașini, acestea fiind construite în așa fel încât să aibă și porțiuni suspendate, prevăzute cu pasarele sau pasaje care sunt pe deasupra șoselelor sau bulevardelor circulate de mașini. Pistele pentru bicicliști străbat întregul oraș, astfel încât poți ajunge la orice instituție publică, pe faleză sau în parc.

În oraș, în zonele mai aglomerate, precum în apropierea parcului, a gării, a școlii sau spitalului, am trasat treceri pentru pietoni care sunt semnalizate corespunzător sau supravegheate de polițiști. Trotuarele sunt numeroase și asigură deplasarea în siguranță a pietonilor, în toate colțurile orașului.

Pentru ca toți locuitorii să se poată relaxa, am prevăzut parcul cu multă verdeață, spații de joacă sau terenuri pentru activități sportive în curtea școlii. Spațiile verzi dintre marile bulevarde conțin atât iarbă și flori, dar și reclame care atrag atenția pietonilor cum să se deplaseze pentru a fi în siguranță.

În apropierea lacului există și o clădire care este reprezentanța Goodyear, semnalizată prin dirijabilul binecunoscut; am gândit amplasarea acesteia lângă lacul care comunică cu fluviul din apropiere, pentru a putea asigura livrarea cauciucurilor cât mai rapid și facil.

Am lucrat cu plăcere la acest proiect și am învățat mai multe despre această companie de pe site-urile http://www.goodyear.com și http://www.goodyear.eu/ro_ro/

Ca și noi, compania Goodyear apreciază calitatea, promovează valori ca onestitatea, integritatea și respectul, are grijă de mediu și comunitățile locuite, dezvoltă munca în echipă și rezolvarea problemelor prin implicarea comunității, încurajează o cultură a învățării și a traiului în siguranță.

Orașul nostru încurajează traiul în deplină siguranță.

Goodyear encouraging wellness and safety!

Untitled1 Untitled Untitled4 Untitled3 Untitled2