Expoziţia „De-a arhitectura în oraşul meu” 2014

Vineri, pe 13 iunie, la încheierea celui de-al doilea an de viaţă al programului educaţional „De-a arhitectura în oraşul meu”, a avut loc în Bucureşti expoziţia de proiecte ale claselor participante în cadrul cursului opţional al Asociaţiei De-a Arhitectura, în anul 2013-2014. Pentru noi, echipa De-a arhitectura, ca şi pentru copiii, învăţătorii, arhitecţii şi părinţii participanţi, momentul a fost unul încărcat emoţional şi ne-a adus nenumărate satisfacţii la finalul unui an de expediţii, prezentări şi explorări ale oraşului în care trăim.

Expoziţia, desfăşurată în sala TIAB, ca parte a evenimentului anual Street Delivery şi deschisă pe întreaga durată a acestuia (13-15 iunie), a beneficiat de prezenţa a circa 200 de copii dintre cei 407 înscrişi în Bucureşti, alături de cadrele didactice și parinții. Cele 16 machete (210x100cm) realizate de elevii din fiecare clasă, copii între 9 şi 11 ani, reprezintă încununarea muncii lor de peste an în cadrul cursului „De-a arhitectura în oraşul meu” care doreşte să dezvolte interesul pentru arhitectură şi mediu construit al şcolarilor din clasele a III-a şi a IV-a.

IMG_4969

Copiii au fost invitaţi să prezinte ideile importante care i-au ajutat să concretizeze fiecare dintre cartiere. Discursurile, marcate de emoţia inerentă vorbitului în public, pregătite în amănunt de la şcoală sau improvizate cu entuziasmul celui care îşi cunoaşte bine lucrarea, ne-au bucurat ilustrând coerenţa abordării proiectului micului orăşel, grija faţă de adaptarea la relief, logica relaţiilor funcţionale, conformarea spaţiilor publice, scara clădirilor. Toţi s-au avântat cu entuziasm în folosirea energiei verzi şi gândirea unor construcţii ecologice, iar apropierea vacanţei i-a făcut să materializeze cu bucurie locurile lor favorite: două dintre cartiere au ieşire la mare, alte două sunt aşternute la umbra unei cetăţi. Lucrul în echipă a fost dificil pe alocuri, dar bucuria fiecărei clase ne-a arătat că au ajuns mai înţelepţi la acest sfârşit de an.

IMG_5135

Copiii de la clasa câștigătoare a fost premiată de Holcim România, principalul partener al proiectului De-a arhitectura, cu câte un binoclu, pentru a-i susține pe copii să supravegheze în continuare dezvoltarea orașelor și a comunităților de lângă ei. „Casa, școala, cartierul și comunitatea sunt cele care modelează comportamentul, iar observarea acestora din perspectiva pe care o propune cursul De-a arhitectura a schimbat modul în care copiii privesc lumea. Holcim România promovează dezvoltarea durabilă, iar cea mai bună modalitate prin care putem realiza acest lucru este investirea eforturilor noastre în educație, infrastructură și comunități. În acest proiect am întâlnit copii, care prin entuziasmul și implicarea lor, ne-au întărit opinia că dezvoltarea durabilă va fi norma pe care ei o vor susține, iar provocările viitorului vor fi mai ușor de depășit cu ajutorul cunoștințelor acumulate”, a spus Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.

Tot în cadrul Street Delivery, pe 14-15 iunie, au avut loc ateliere gratuite destinate copiilor în vârstă de 3-14 ani, îndrumate de arhitecţii voluntari ai asociaţiei. „Cum creşte un oraş” a fost lucrarea comună a tuturor copiilor care au trecut pe aici, o machetă a unui oraş imaginar, care a crescut şi s-a transformat prin intervenţia fiecărui participant, întocmai ca un oraş real.

IMG_5127

Asociaţia De-a Arhitectura a fost creată de arhitecţii: Corina Croitoru, Miruna Grigorescu, Vera Marin, Claudia Pamfil, Mina Sava și Eliza Yokina. În 2011, cu sprijinul Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România (OAR) a fost dezvoltat programul cultural „De-a arhitectura – deschiderea şcolarilor către arhitectură şi mediu construit”. În cadrul acestui program cultural s-a elaborat, cu sprijinul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Bucureşti (FPSE), curricula opţională „De-a arhitectura – educaţie pentru arhitectură şi mediu construit” pentru clasa a III-a şi a IV-a. Programul cultural este finanţat parţial din fondul „Taxa de Timbru de Arhitectură”, acordată de Ordinul Arhitecţilor din România în urma concursurilor de proiecte culturale.

Din 2014 Uniunea Arhitecților din România (UAR) susţine şi finanţează atelierele de pregătire a îndrumătorilor arhitecţi care vor preda curricula „De-a arhitectura” în şcoli alături de cadrele didactice.

YTONG a susținut programul «De-a arhitectura în orașul meu» încă din primele faze de dezvoltare ale lui. Lecțiile de arhitectură fac parte din seria de acțiuni YTONG dedicate educației copiilor, pe care le desfășurăm împreună cu De-a Arhitectura și care au ca obiectiv familiarizarea acestora cu noțiuni de bază din lumea arhitecturii”, a declarat Mădălina Dumitru, Regional Marketing Manager Xella, România, Ungaria și Bulgaria. „Credem că noțiunile de arhitectură și promovarea responsabilității civice trebuie să facă parte și din activitățile obișnuite ale copiilor”, a mai adăugat aceasta.

IMG_4948_1

De asemenea, Goodyear Dunlop Tires România, partenerul De-a Arhitectura pentru creșterea siguranței în traficul rutier prin sporirea gradului de cunoaștere și conștientizare a regulilor de circulație și a măsurilor de prevenție minimă pe care copii trebuie să le aibă în vedere, a deschis un concurs pentru toate clasele participante în cadrul programulu. Participanții s-au strâns din toate orașele din proiect din țară. „«De-a arhitectura în orașul meu» este un proiect îndrăzneț pe care l-am salutat fără rezerve. Componenta rutieră din acest program ne-a dat posibilitatea de a merge împreună cu copiii de la câteva școli din București în expediții itinerante de cunoaștere și conștientizare a orașului, inclusiv din punct de vedere al elementelor de siguranță rutieră din el. Felicităm toate clasele participante pentru acest frumos sfârșit de an și rămânem alături de de-a arhitectura salutând pe mai departe proiectele și inițiativele lor.”, a declarat Raluca Boțan, Marketing Manager CEE Goodyear Dunlop Tires România.

Mulţumim Fundaţiei Acvatot şi Pazo Grup pentru susţinerea activităţii elevilor din Otopeni şi respectiv Sibiu în anul şcolar 2013-2014.

Alături de noi, la Expoziția de la București, au fost și: TIAB (care ne-a găzduit evenimentul), Danone (cu iaurturile Actimel care au fost savurate imediat), Zeppelin (cu cele 32 de seturi de carte si revista de arhitectura oferite de învăţătoarelor şi arhitecţilor voluntari) și Star Security (care ne-a ajutat cu transportul machetelor şi cu atenta monitorizare pe toată durata expoziţiei).

IMG_5352

Mulţumim arhitecţilor îndrumători din Bucureşti: Adriana Comanici, Monica Popescu, Lucian Călugărescu, Claudia Bingol, Oana Popescu, Mădălina Bold, Iuliana Brătăşanu, Cătălin Şandru, Oana Sorina Paval, Mihaela Tomescu, Ioana Rizea, Andreea Stan, Monica Sabău şi Andreea Lupu.

Mulţumim arhitecţilor îndrumători din Arad: Amalia Ignuţă, Suciu Laura, Leric Alexandru şi Diana Dihel.

IMG_5347

Mulţumim arhitecţilor îndrumători din Timişoara: Oana Simionescu, Florina Avrămuţ, Dana Ardelean, Oana Aneci, Claudia Goldean, Brânduşa Havasi, Rethy Dora, Brigitte Hajdu, Răzvan Vingan, Alexandra Garomfir, Zeno Ardelean, Thomas Strumberger, Mihai Danciu, Alexandra Maier, Negrisanu Daniela, Bogdan Duica, Simona Mesaros-Anghel, Andra Jugănaru, Diana Pepici şi Simona Istoc.

Multumim arhitecților din Sibiu: Iulia Nistor-Popa, Carmen Şandru, Anca Bordean, Mircea Ţibuleac, Alexandru Găvozdea şi Livia Aruncunţean.

IMG_5128

Din Braşov îi mulțumim arhitectei Deea Mihălţan, din Sfântu Gheorghe le mulţumim arhitectelor Maria Corina Dumitrescu şi Raluca Zbârcea, în Reghin am fost ajutaţi de arhitectul Klaus Birthler căruia îi mulţumim, iar în Cluj-Napoca copiii au învăţat cu ajutorul arhitectelor Iulia Pătru şi Diana Galoş, cărora le mulţumim.

Mulţumim şi noilor voluntari care au participat la atelierele de la Street Delivery: Raluca Lungu, Clara Mihalache, Elena Răducan, Petruţa Ana-Maria Timofte, toate studente la FPSE şi  arhitecţilor şi studenţilor arhitecţi: Ioana Herişanu, Florin Enache, Luana Ionaşcu, Mircea Dima, Vladislava Burlea, Stefany Iova, Bianca Soare, Tana Lascu, Anca Tatulescu.

IMG_5100