Goodyear – oraşe sigure (Sfântu Gheorghe)

In luna iunie, partenerul nostru de nădejde pentru cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” a susţinut un concurs de machete şi poveşti de orăşele sigure, la care au participat circa 60 de clase care au parcurs cursul în anul şcolar 2014/2015. Tema provocării a fost un exerciţiu de imaginaţie în ceea ce priveşte cel mai sigur oraș din punct de vedere al siguranței rutiere”.

Dorim să mulţumim tuturor participanţilor pentru implicarea şi creativitatea de care au dat dovada. Aici puteaţi citi povestea câştigătoare a copiilor din Braşov. Pentru un mic răgaz de final de vacanţă vă oferim alte două poveşti ale machetelor făcute de copii şi selectate în finala concursului Goodyear Safety City.

Astăzi vă prezentăm Legozonia, un orăşel imaginat şi construit de clasa a IV-a B de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

 

Cel mai sigur oraş din punct de

vedere al siguranţei rutiere

              Factorii care influenţează siguranţa rutieră sunt: omul ca şi pieton sau biciclist, vehiculele şi spaţiile de circulaţie. Pentru ca relaţia dintre aceşti factori să funcţionetze armonios, avem nevoie de semne rutiere şi de atenţie.

Orăşelul se numeşte Legozonia, deoarece exprimă cel mai bine faptul că locuitorii oraşului sunt omuleţii LEGO, iar acesta este construit pe mărimea lor. În oraşul nostru avem o şosea cu două benzi, care parcurge oraşul de la un capăt la celălalt. De-a lungul şoselei avem trotuar delimitat de spaţiu verde. Astfel şoferii observă uşor parcursul şoselei iar pietonii se află în siguranţă.

Trecerile de pietoni sunt plasate în cele mai importante şi circulate locuri din oraş. Acestea sunt marcate cu semne specifice trecerilor de pietoni. Dacă şoferii doresc sa işi lase undeva maşinile, pot utiliza locurile special amenajate care sunt plasate în apropierea centrului. Şoferii care devin astfel pietoni, se pot bucura de alei şi spaţii pietonale care duc la anumite locuri de agrement şi instituţii publice.

Locurile de joacă sau cele de practicat sport sunt bine delimitate şi special amenajate pentru toate categoriile de vârstă. Pe lângă alei şi şosele, pista de biciclete este marcată cu culoarea galben şi duce de la intrarea în oraş până la mare.

Oraşul Legozonia este sigur datorită măsurilor enumerate mai sus, iar omuleţii lego, respectând regulile de circulaţie se pot bucura de siguranţa în trafic.

0