„De-a siguranţa rutieră în oraşul meu” la Şcoala Gimnazială Nr. 28

07/11/16 | Parteneri

Pe 16 noiembrie, De-a Arhitectura a susţinut ultimul atelier din seria „De-a siguranţa rutieră în oraşul meu” împreună cu partenerul Goodyear Dunlop Tires România şi pilotul Andrei Mitraşcă, atelier desfăşurat la Şcoala Gimnazială Nr. 28 din Bucureşti.

Ca de fiecare dată, copiii au fost receptivi, intrând în jocul nostru. Erau atenţi să „înveţe să fie ei în siguranţă” după cum ne-a spus un elev, dar şi pentru „a-i face observaţie lui mami şi tati când mai greşesc”!

 width=

După ce au aflat chiar de la pilotul Andrei Mitraşcă cum e să urci cu maşina pe Transfăgărăşan în 8 minute, care sunt regulile concursurilor de pilotaj şi cât de diferite sunt de cele de pe şosele, am trecut la treburi mai serioase. Copiii au învăţat semnele de circulaţie şi au făcut o serie de simulări de chestionare de circulaţie. Au aflat şi de unde vine numele de „zebră“, nume folosit pentru trecerea de pietoni, au învăţat să se orienteze pe hartă, recunoscând zona din jurul şcolii lor şi principalele intersecţii, cu provocările lor. A urmat apoi testul final: un chestionar de circulaţie pe intersecţiile din jurul şcolii, la care s-au străduit să răspundă cât mai corect pentru a primi diploma de „Şcolar in siguranţă”.

 width=

 width=

La sfârşitul lecţiei, după ce am învăţat regulile de circulaţie, am trecut la treburi şi mai complicate: regulile oraşului. Copiii au pus o grămadă de întrebări referitor la modul în care se construiesc zgârie-norii şi ne-am imaginat cum ar fi un oraş fără reguli…

Text: arh. Corina Croitoru

Mulţumim arhitect îndrumător Corina Croitoru pentru susţinerea atelierului.

 width=

 width=

„De-a siguranța rutieră în orașul meu” este un proiect ce face parte din programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” și este implementat de Goodyear Dunlop Tires România în parteneriat cu De-a Arhitectura. Programul „Goodyear pentru siguranța celor mici” se derulează în România încă din 2009. Parteneriatul cu Asociația De-a Arhitectura este activ din 2013, iar până în prezent au fost derulate trei proiecte distincte în cadrul său. Partneriatul are la bază ideea că orașul este un organism complex, bazat pe reguli de conviețuire și respect reciproc, în care nici o casă nu poate fi construită singură, fără ambientul său și fără a ține seama de nevoilor celor care o vor locui. Una din nevoile importante este aceea de a avea acces la spațiul public, cum este strada, și de a putea conviețui în siguranță alături de alții în acest spațiu.

 width=