„De-a arhitectura povestită” în Sibiu

Pentru al treilea an consecutiv la Sibiu a avut loc evenimentul îndrăgit de micii iubitori de arhitectură, conferința „De-a arhitectura povestită” la care au participat aproximativ 60 de elevi. Și anul acesta librăria Habitus ne-a primit, printre ziduri vechi și cărți numeroase, să ascultăm povești.
Povești despre „Case și oameni de departe”, povești despre locuri la care uneori numai gândul ajunge, printre zăpezi neatinse și aureole. Călător în țara cu ghețuri și povestitor pentru noi a fost Mihai Țucă, arhitectul temerar care a plecat la drum, pe urme de Ural și Kamaz, către Siberia extremă, casă fiindu-i doar mașina.

 width=

Copiii au putut vedea prin ochii lui Mihai un ținut pe care oameni curajoși și veseli, cu obrajii vopsiți intens de roșul gerului năprasnic, îl iubesc, îl înțeleg, îl acceptă. Casele se ridică din pământul înghețat și păcălesc privirea cu fațade învinețite de frig, dar cu interioare calde, curate, sincere prin modestia lor. Copiii sunt veseli, temperaturile extrem de joase nu îi țin departe de școli, de jocuri, căci mingea sare la fel și bicicleta alunecă la fel pe pământul bocnă, iar copilăria este copilărie chiar și la -40 de grade C!

După ce au urmărit „înghețați” filmul expediției, copiii s-au însuflețit și l-au supus pe Mihai unui tir neîntrerupt de întrebări despre casa-mașină, despre șoselele din râuri înghețate, despre motoare și GPS, despre ce fac oamenii acolo, departe, și cum se descurcă fără internet!

 width=

 width=

Cu siguranță povestea lui Mihai a stârnit în sufletele tuturor, mici și mari, (căci da, și noi, adulții, am fost ochi și urechi) reacții puternice, de la uimire și fascinație, la dor și dorință de a pleca departe, către o lume plină de mister în care timpul și spațiul sunt… altfel.

Responsabilă cu organizarea acestui eveniment a fost  și anul acesta echipa de arhitecți formată din arh. Carmen Șandru – coordonator, arh. Iulia-Maria Nistor și Anca Bordean – sprijin permanent, arh. Cristian Șandru – asistent și arh. Ciprian Pașca – fotograf.

 width=

Accesul gratuit la conferințe a fost posibil mulțumită implicării sponsorului Ytong, brand de origine germană cunoscut pentru implicarea și promovarea arhitecturii de calitate.

Mulțumim copiilor și doamnelor învățătoare, precum și gazdei noastre, librăria Habitus, și nu în ultimul rând, lui Mihai, pentru experiența fascinantă pe care ne-a împărtășit-o!

 width=