Pe 10 martie, în Sala Patria din Braşov, am avut plăcerea să participăm ca vorbitori invitați la evenimentul RetailUnited ediția a III-a, organizat de Immochan România. RetailUnited este „o serie de întâlniri-punct-de-plecare spre o cooperare de lungă durată, în care o comunitate de oameni din domenii diverse sondează noi posibilități de a combina afacerile cu spațiul public, comerțul cu dezvoltarea urbană”. În acest an evenimentul s-a desfășurat la Brașov, unde Immochan derulează cel mai mare proiect de regenerare urbană din țară, cartierul CORESI, și a dorit cu acest prilej să activeze comunitatea locală, să stimuleze inițiative printr-o serie de discuții cu invitații săi despre:
- cum aducem creativitatea în orașe și în ce măsură creativitatea poate construi comunități?
- cum arată orașele viitorului și ce rol joacă tehnologia în viitorul orașelor?
- care sunt provocările orașelor care își doresc să fie sustenabile și cum putem răspunde la ele?
Fiecare din aceste subiecte a fost dezbătut în cadrul unui panel tematic cu invitații și cu publicul brașovean. Cele trei paneluri tematice au fost: orașe smart, orașe sustenabile, orașe pline de viață sau cu alte cuvinte: Ce sunt orașele creative? Cum animăm o comunitate? Ce au nevoie locuitorii pentru a fi fericiți?
De-a Arhitectura a participat în panelul doi, Orașe sustenabile, alături de Igloo Media reprezentată de Françoise Pamfil – care urmează să publice în curând Happy city – Charles Montgomery și Marina Neag, președintele Asociației MKBT MakeBetter – un participant activ în procesul de regenerare urbană a Reșiței.
Am deschis dezbaterea despre orașele sustenabile cu jocul pâinilor, binecunoscut elevilor noștri de clasa a IV-a și am subliniat importanța educației de arhitectură și mediu construit și a unui mod de gândire critic și proactiv, în contextul în care dezvoltarea accelerată a orașelor ne va schimba toate reperele cunoscute.
Printre multe exemple inspiraționale, cum este cel al Carolinei Fernolend, directorul executiv al Fundaţiei „Mihai Eminescu”, care este sufletul regenerării satului Viscri, am salutat povestea de succes a Albei-Iulia. Reprezentată aici de Nicolaie Moldovan, managerul orașului, Alba-Iulia este un oraș exemplu în România, care datorită implementării coerente și corecte a proiectelor europene pentru refacerea patrimoniul construit istoric, a infrastructurii de transport și a celei turistice, a devenit în ultimii ani, conform TripAdvisor, a doua destinație turistică istorică a României.
Un alt oraș care aspiră să devină smart, sustenabil, dar mai ales plăcut de locuit, este Reșița. Discursul plin de energie pozitivă al primarului său sperăm să inspire proiectele concrete de dezvoltare urbană și de animare a orașului, al cărei patrimoniu industrial, pus în valoare în mod inteligent, poate aduce orașului locul binemeritat pe harta României.
Programul evenimentului din acest an îl găsiţi aici.
Text: arh. Mina Sava