De-a Arhitectura la One Architecture Week în Plovdiv, Bulgaria

04/12/16 | Atelier, Eveniment

De-a Arhitectura a participat la festivalul de arhitectură One Architecture Week din Plovdiv, Bulgaria, în perioada 30 septembrie-9 octombrie 2016, festival desfășurat sub motto-ul „ACȚIUNE – bune practici în «cartierele dormitor»”, curatori fiind, în acest an, SudioBasar din București.

Festivalul s-a desfășurat în cartierul Trakia din Plovdiv, cel mai mare de acest tip din Bulgaria, proiect ambițios al anilor 1960-1970, în care spațiile verzi și urbane nu au fost finalizate, fiind neamenajate și în ziua de azi. Spre deosebire de alte orașe similare din sud-estul Europei, spațiile vaste libere, proiectate a fi parcuri, nu au fost ocupate de clădiri noi, astfel cartierul și-a păstrat caracterul de oraș grădină, fiind foarte căutat de locuitori, chiar în ciuda deteriorării accentuate a fondului construit.

Directorul festivalului, arh. Liubo Georgiev, împreună cu curatorii au considerat că educația de mediu construit pentru copii este un element important care poate continua ideile festivalului la un alt nivel și după încheierea acestuia. Astfel, începând cu luna martie 2016, am sfătuit-o și ajutat-o pe colega nostră din Bulgaria, Magdalina Rajeva (Detska Arhitecturna Rabotilnitca), să piloteze un curs de arhitectură și mediu construit în școala „Sofronii Vrachanski” din același cartier, curs care s-a finalizat în iunie 2016 cu o instalație în spațiul public din curtea școlii lor. Școala, care fusese construită în perioada comunistă după un proiect tip, ne-a uimit prin contemporanitatea proiectului: clădiri separate pe grupe de vârstă, la o scară mică, P+1, toate clasele fiind grupate în jurul unui atrium cu o acustică perfectă, unde se adunau copiii în pauză când vremea nu era plăcută. Aici am susținut o prezentare elevilor și profesorilor școlii, în care le-am împărtășit experiența noastră din școlile din România.

 width=

Colega noastră, Eliza Yokina, a dat apoi un scurt interviu televiziunii bulgare, despre importanța educației de arhitectură și mediu construit în școli.

 width=

Înaintea desfășurării festivalului au fost făcute studii și amenajări temporare în spațiile publice, care au căutat să implice locuitorii în realizarea lor.

 width=

 width=

Studiile, realizate de către o echipă americano-bulgară, au investigat cum locuiesc și cum se identifică cu acest cartier locuitorii de azi, fiind concretizate apoi într-o carte și o expoziție, care a fost, de altfel, și centrul de greutate al festivalului.

 width=

 width=

Expoziția, realizată într-un supermarket dezafectat și transformat în galerie de artă și evenimente, a găzduit conferințele festivalului precum și atelierul desfășurat de De-a Arhitectura împreună cu echipa Magdalinei Rajeva. Copiii au vizitat expoziția și apoi au imaginat mai multe instalații ludice care să înveselească spațiile virane dintre clădirile acestui cartier. Toate au fost montate apoi în jurul unei machete metalice din expoziție ce ilustra un colț de fațadă tip de bloc din anii ’70.

 width=

 width=

 width=

Text: arh. Eliza Yokina şi arh. Mina Sava