Sighișoara este orașul nostru, ne-am născut aici. Ne-a fost loc de joacă, aici am învățat să vorbim, să iubim, să gândim. Apoi am plecat și am învățat alte lucruri în alte locuri. Acum încercăm să aducem acasă câteva din ideile bune pe care le-am putut strânge.
Proiectul „Sighișoara2029” s-a constituit la inițiativa unui grup de tineri cu parcursuri academice și profesionale naționale și internaționale în domenii variate, având în comun Sighișoara ca loc al nașterii și convingerea că în orașul nostru natal calitatea vieții poate și ar trebui să fie semnificativ mai ridicată. Intenția ce motivează proiectul este să contribuie substanțial în această direcție, mobilizând experiențele și competențele relevante ale participanților, în sensul și cu mijloacele proprii unei instituții civile de acțiune colectivă.
S2029 se implică în proiecte ce au drept scop consolidarea coeziunii sociale și participarea efectivă și responsabilă a cetățenilor la dezvoltarea comunității locale, premise pentru creșterea viitoare a calității vieții în oraș și localitățile învecinate.
Dorim să implicăm locuitorii Sighișoarei în definirea viitorului acestui oraș și ne-am gândit să începem cu cei mai importanți cetățeni ai urbei: copiii. Ideile lor sunt neprețuite, iar entuziasmul lor sperăm să-i contamineze pe părinți, să le stimuleze simțul civic și pe cel al inițiativei colective. Transformarea orașului o facem noi toți, pentru noi toți.
Astfel, cu sprijinul Asociației De-a Arhitectura am organizat la început de noiembrie atelierul „Cum va arăta Sighișoara când vom fi mari?” destinat elevilor sighișoreni. Copii între 9 și 12 ani au fost invitați să participe la selecție printr-o scrisoare scrisă de mână, în care să descrie cum își doresc ei să arate orașul când vor fi mari. Răspunsul a venit prompt, copiii au știut ce vor. Iată câteva dintre ideile lor: „Să existe un parc cu jocuri, alei și spațiu verde”, „cu ringhișpiluri şi trambuline”, „un parc cu teren de sport, bănci frumos așezate și să fie frumos iluminat”, „un lac pe care vara să ne dăm cu hidrobicicleta”; „să fie patinoar”, „săli de cinema”, „centre culturale”; „să nu mai fie trafic așa de intens”, „să fie curat tot timpul”, „să existe minicare electrice care să ducă oamenii și copiii în cetate”, „un parc pentru câini”, „să avem piste de role și biciclete”. „Sighișoara este un oraș istoric și special, să îl punem mai bine în evidență”.
Cu ideile deja formulate în minte și pe hârtie, copiii selectați pentru primul atelier au participat împreună cu părinții și bunicii la o prezentare a atelierului în Sala Sander din Sighişoara. Împreună cu arhitectul Robert Farczadi copiii au făcut o mică plimbare vizuală prin istoria orașului. Imagini vechi și noi le-au arătat schimbările prin care trece un oraș de-a lungul timpului și amprenta pe care o lasă intervențiile asupra spațiilor publice. Copiii au văzut machete vechi ale orașului, dar și macheta nouă pe care urmau chiar ei să-și pună amprenta artistică.
La a doua întâlnire, micii arhitecți au venit puși pe fapte mari. Înarmați cu șorțuri, pensule, acuarele, creioane, lipici şi foarfece au început lucrul. Au confecționat căsuțe din polistiren, le-au colorat și le-au amplasat pe machetă („vrem case viu colorate, locuite”), iar pe coli mari de carton au trasat străzile și spațiile viitorului, urmărind harta zonei delimitate de machetă: cu piste de biciclete, copaci, fântâni (de ciocolată!), cu poduri mici și elegante peste râul Târnava, cu căsuțe cu arhitectură și destinație specială (cum ar fi o gelaterie cu acoperiș în formă de înghețată sau un local cu un meniu format integral din lasagna).
Au fost trei ore intense și creative, micii artiști au zbârnâit de concentrare și motivație. Un model de implicare directă și imediată, o lecție pentru oamenii mari.
Asociația Sighișoara2029 va continua acest gen de proiecte pentru a oferi cât mai multor copii posibilitatea de a contribui cu ideile lor la redefinirea și remodelarea orașului în care trăim. Viitorul începe acum.
Text: Mădălina Herţioga
Fotograf: Levi Fodor