De-a Arhitectura la Forumul proiectelor extrașcolare „Fii nonformal! Fii creativ!” din Lugoj

22/12/17 | Eveniment, Parteneri

Pe 15 decembrie 2017 ne-am bucurat să împărtășim paleta de programe opționale și extrașcolare De-a arhitectura în cadrul Forumului judeţean al proiectelor extrașcolare „Fii nonformal! Fii creativ!” organizat de Clubul Copiilor Lugoj, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Scopul forumului este de a promova cele mai bune proiecte și practici de educație nonformală și de a încuraja profesorii și elevii să se implice în astfel de programe. Desfăşurat sub motto-ul „Fii nonformal! Fii creativ!”, în cadrul întâlnirii au fost prezente aproape douăzeci de echipe de profesori și elevi de la Palatul Copiilor Timișoara, Școala Gimnazială „Theodor Bucurescu” din Sânnicolau Mare şi o serie de alte școli și asociații din judeţul Timiş, ca și de la Clubul Copiilor Lugoj, gazda evenimentului. Echipele au avut posibilitatea să își înscrie proiectele în secțiunile: „Stand expozițional” sau „Prezentare proiect” (ppt/film).

Echipa De-a arhitectura, reprezentată de arh. Brîndușa Havaşi și arh. Ana-Maria Ionescu (coordonator local De-a Arhitectura) a susținut o scurtă prezentare a programelor educaționale oferite de către asociație în cadrul celei de-a doua secțiuni, „Prezentare proiect”. Ne-am bucurat de interesul acordat şi suntem nerăbdători să legăm noi colaborări cu cei care și-au exprimat curiozitatea și dorința de a participa la programele De-a arhitectura: Palatul Copiilor Timișoara și Școala Gimnazială „Theodor Bucurescu” din Sânnicolau Mare. Ne bucurăm și pentru tinerii elevi de liceu care își doresc să urmeze atelierele Urban Up! și visele de a deveni arhitecți.

În cadrul sesiunii „Stand expozițional” cu machete, fotografii și obiecte realizate în cadrul activităților, elevii și profesorii au fost invitați să prezinte proiectele desfășurate, iar la final să le voteze pe cele preferate. „De la structura ADN la artă urbană”, „Săptămâna ZÎNelor la Odeanu”, „ESCAPE”, „Happy DARO”, „Rugby4schools”, tabăra de vară „Copilăria părinților noștri”, „Roboțelul Arduino”, „Hour of Code” – sunt doar câteva dintre proiectele prezentate în cadrul secțiunii „Stand expozițional”.

Proiectele premiate de juriu și public – „De la structura ADN la artă urbană”, „ESCAPE”, „Săptămâna ZÎNelor la Odeanu” și „Happy DARO”, ultimele două la egalitate de voturi – vor servi drept sursă de inspirație pentru activități viitoare.

Mulțumim doamnei profesor Simona Berghin pentru invitație și pentru ambițioasa inițiativă de a sprijini și de a pune în valoare creativitatea, imaginația copiilor și rolul lor esențial în educația nonformală: „Îmi doresc foarte mult să aduc în prim-plan activitățile extrașcolare și cele pe care le desfășurăm la Clubul Copiilor Lugoj. Acestea nu primesc întotdeauna atenția cuvenită și cred că educația unui copil nu este completă fără a avea beneficiul abilităților dobândite prin acest tip de activități”, ne spune prof. Simona Berghin.

Text: arh. Brîndușa Havaşi, arh. Ana-Maria Ionescu
Fotografi: arh. Ana-Maria Ionescu, arh. Brîndușa Havaşi, prof. Simona Berghin