Ne bucurăm să vă anunţăm că trei machete realizate la finalul cursului De-a arhitectura în oraşul meu în anul şcolar 2015-2016 au fost selectate în urma expoziţiei din iunie de la AFI Palace Cotroceni spre a fi expuse, sperăm noi, în cadrul Bienalei Naţionale de Arhitectură ediţia a 12-a, 2016: Recuperarea reperelor, în intervalul 12-28 octombrie 2016.
Cele trei machete au fost alese pentru că ilustrează trei situaţii diferite în care s-a desfăşurat cursul De-a arhitectura în oraşul meu.
⌂ În majoritatea cazurilor, cursul De-a arhitectura în oraşul meu se desfăşoară timp de un an şcolar, cu un arhitect îndrumător la clasă, într-o şcoală de stat. Macheta clasei a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Maria Rosetti” din Bucureşti, prof. înv. primar Cristina Merdescu şi arh. Micaela Ruxandra Borborici este realizată de copii de clasa a IV-a, în ultimelel luni din anul şcolar, recapitulând tot ce au parcurs din septembrie.
⌂ Se întâmplă să nu fie suficienţi arhitecţi care să se fi oferit voluntari şi atunci recurgem la variante alternative. În acest caz, clasa a fost asistată de la distanţă de un voluntar cu mare experienţa din alt oraş, care a mers doar de câteva ori pe semestru în clasă şi în rest a colaborat la fiecare pas cu doamna învăţătoare pentru pregătirea lecţiilor. Macheta aleasă este cea a clasei a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Piteşti, jud. Argeş, prof. înv. primar Emanuela Dicu, prof. înv. primar Florina Stoica şi arh. Cătălin Şandru.
⌂ Există şi situaţia în care copiii pornesc încă din clasa a III-a la drum cu De-a arhitectura în oraşul meu. Atunci ei sunt mai mici, lecţiile sunt altfel structurate, dar şi timpul este mai generos. Astfel, arhitectul împreună cu învăţătorul au mai mare libertate în a selecta informaţiile şi a reorganiza materialele cursului pentru a ajunge la copii. Macheta selectată este cea a clasei a IV-a de la Şcoala Primară Terraveda din Craiova, jud. Dolj, prof. înv. primar Alina Cristuinea şi arh. Adela Trif. Ei au parcurs cursul în doi ani la o şcoală privată, cu arhitect îndrumător permanent.
Ordinea prezentării machetelor de mai sus nu reprezintă un top, ci acestea sunt prezentate aleatoriu.
Alături de machetele selectate vor fi prezentate şi imagini cu rezultatul muncii elevilor din toată ţara, trimise de arhitecţi şi cadrele didactice la finalul anului şcolar ce tocmai s-a încheiat. Felicitări tuturor celor care au participat la expoziţia de final de an şi şi-au prezentat munca din timpul şcolii!