De-a arhitectura în școala „Teleki Domokos” Gornești: o poveste despre puterea comunității

Vă mai aduceți aminte de grupul mixt format din elevii claselor a VI-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Teleki Domokos” din Gorneşti, jud. Mureş, înscriși în programul „De-a arhitectura în școala mea” 2019-2020? Mai multe despre începuturile activității lor v-am povestit la final de 2019, aici.

Prin intermediul finanțării oferite de Digital Spirit și ACO România echipa și-a propus, după un lung proces de documentare și analiză, să amenajeze un spațiu multifuncțional în curtea școlii. Astfel, după o pauză de câteva luni, la finalul vacanței de vară, sub îndrumarea dirigintei Veronica Şandor, profesor de limba şi literatura română, şi arh. Bianca Bărbieru, elevii s-au reunit în curtea școlii pentru a continua munca la proiectul lor, „Spațiul vesel”.

Vă invităm să citiți în continuare o poveste despre entuziasm, implicare și despre puterea comunității de a schimba lucrurile în mai bine, spusă de cele două îndrumătoare.

Proiectul „De-a arhitectura în școala din Gornești – Spațiul vesel” – modernizarea curții școlii, a reprezentat un efort comun de voință și învățare, o inițiativă în care calificativele au fost lăsate în plan secund, punând accent pe clasă ca și comunitate de practică, în care ai curaj să încerci, să eșuezi și să ajustezi.

Frumusețea acestui proiect a constat în conectarea informației noi de ceva de care elevii erau și sunt legați emoțional: spațiul verde al școlii gorneștene, o foarte frumoasă instituție din mediul rural. Având această miză emoțională (reamenajarea unui spațiu ce aparține școlii) elevii au învățat treptat cum să facă acest lucru. Împreună cu arhitectul voluntar, Bianca Bărbieru, am livrat informații bazându-ne pe ceea ce ei studiaseră deja la clasă și pe ceea ce iubeau – curtea școlii folosită din plin în pauze.

Încă de la început cei mici și-au dorit un loc în curte care să îndeplinească mai multe roluri: în primul rând să fie un loc unde să poată sta și socializa mai mulți copii, locurile de relaxare din curtea instituției fiind foarte puține. Elevii și-au dorit ca acest spațiu să poată fi transformat și într-o clasă în aer liber. După multe schițe, discuții și machete, a luat naștere „Spațiul vesel”, un loc foarte colorat, afară, care răspunde nevoilor copiilor.

Acesta constă într-o gradenă dispusă pe două niveluri, cu o salcie pletoasă în centrul ei și un spațiu asfaltat pe care vor fi vopsite un șotron și un metru pentru sărituri.

Acest proiect a fost pentru comunitatea școlară gorneșteană unul de suflet, care a arătat încă o dată faptul că școlile din mediul rural sunt asemeni unor familii, că membrii comunității apreciază fiecare gest ce vine în sprijinul educației, oamenii se implică și contribuie cu tot ceea ce pot.

Ne-am bucurat enorm atunci când un coleg profesor ne-a ajutat aducând copiii la atelierele de lucru din vacanță, cu microbuzul instituției, elevii din echipă locuind în sate în care nu există mijloc de transport în comun. Iar șoferul de drept al microbuzului școlar a realizat cu multă, extrem de multă răbdare și iscusință confecțiile metalice pentru gradenă, în timp ce copiii le-au vopsit cu grund.

Angajații de la întreținere au rămas mereu peste program pentru a fixa lemnul, pentru a întinde betonul sau pentru a aștepta materialele care urmau să vină. În toată această perioadă creativitatea, răbdarea și perseverența ne-au fost puse la încercare. Din cauza ploilor din primăvară, acoperișul unei anexe din curtea școlii, în jurul căreia era plasată gradena, s-a prăbușit și, astfel, a luat naștere ideea zonei asfaltate pe care vor fi desenele.

În momentul de față proiectul este aproape de final. Am început cu dezafectarea anexei, nivelarea și tasarea terenului și betonarea vechii fundații. În acest timp ne-am ocupat și de construcția gradenei. Ne-a mai rămas turnarea stratului de asfalt peste beton, vopsirea acestuia și plantarea arbuștilor și a florilor.

Iată cum s-a simțit și pentru cei mici reînceperea activităților, la final de august:

„Astăzi a fost prima zi de «muncă fizică» în proiectul nostru. Sub umbra deasă a nucilor, planurile noastre au început să prindă contur. Am vopsit cu grund țevile din cadrul metalic al gradenelor, fiecare membru al echipei având câte o sarcină de lucru. Mulțumim celor care au finanțat soluțiile noastre și au transformat visul în realitate. Țineți aproape – proiectul nostru devine realitate!” – Denisa-Alexandra Lukaci

„Ziua 2 a fost despre confecții metalice, dezafectări și debarasări. A mai fost și despre oameni buni și muncitori care ne sprijină și ne fac să simțim cu adevărat puterea lui «împreună».” – echipa proiectului.

Am realizat până acum activități în ideea cultivării, în primul rând, a calmului și a siguranței, prezentându-le tuturor un deznodământ pozitiv al proiectului. Au avut încredere în noi și au dovedit la rândul lor deschidere și acceptare, iar pentru asta le mulțumim. Elevii au conștientizat cooperarea ca avantaj. Au lucrat în echipe cu profesorii, au învățat să adreseze propriile întrebări și să caute oameni resursă.

Proiectul continuă și așteptăm cu nerăbdare momentele în care ne vom savura mâncarea afară, ne vom bucura de razele plăcute ale soarelui de toamnă sau vom ține lecțiile în aer liber.

În continuare vă invităm să aflați ce părere au avut și elevii despre implicarea în acest proiect, ce au învățat ei și de ce s-au bucurat cel mai tare:

„Activitățile de astăzi le vom păstra cu drag în memorie. Sunt momente ce au adus pe chipul nostru mândrie și veselie. Iar dacă școlile se diferențiază prin experiențele pe care le oferă și prin felul în care te fac să te simți… atunci școala noastră, cu toți oamenii din ea, e una dintre acele școli despre care ne vom aminti cu drag peste ani.” – echipa proiectului.

„În timpul acestui proiect am realizat cât de mare este lumea și cât de diferiți suntem unii de alții. Am trecut prin multe, dar am trecut împreună ca o echipă, prin emoții, fericire, tristețe etc. Voi ați făcut totul, ce părea atât de greu, să fie atât de ușor. Împreună am clădit amintiri de neuitat. Mi-e dor de momentele în care ne bucuram și la cel mai mic strop de reușită, împărțeam și o bomboană la 14. Câte amintiri frumoase avem. Nu îmi vine să cred că a venit acest moment în care spun adio la tot. Sper să ne mai întâlnim cândva și să râdem de toate clipele petrecute împreună, dragilor. Deși sunteți departe de mine, veți fi mereu aproape de inima mea.” – Denisa Lukaci

„Cât de departe poți visa fără să te temi că e prea departe? Eu cred că pentru a obține ceea ce îți dorești e nevoie de atașament față de echipa ta, de o atitudine pozitivă și deschisă, care sunt determinate de dorința de a trezi simpatie în ceilalți, respect pentru ideile tale și pentru munca ta. Am visat împreună o curte a școlii mai frumoasă în care să ne petrecem cât mai mult timp jucându-ne și râzând. Am muncit cu interes pentru fiecare activitate și am făcut din «De-a arhitectura în școala mea» un proiect de suflet. Astăzi am ciocnit o «bomboană» și am sărbătorit faptul că suntem una dintre școlile De-a arhitectura care se bucură de finanțare. Mulțumim #DigitalSpirit pentru că sunteți alături de noi și împreună visăm departe. Ne bucuram că alături de colegii noștri frumoși am putut ajunge la o noua etapă a muncii noastre!” – Reni Mărginean

Echipa ne-a anunțat cu bucurie că proiectul lor a fost selectat ca model de bune practici în cadrul competiției Creatori de educație, ediția 2020. Competiția are scopul de a descoperi și promova acele cadre didactice care au o contribuție remarcabilă în creșterea atractivității școlii, insuflându-le elevilor bucuria de a învăța, de a înțelege și de a descoperi lumea în care trăim.

Mulțumim Digital Spirit și ACO România, Asociației Aura ION pentru donația de rechizite pentru elevii din grupul de lucru, părinților, domnului director Antal Levente, domnilor de la întreținere, Csegedi János (Jancsi), Kiss Ferenc (Feri) și Füzesi Lajos (Lajcsi), șoferului de autobuz. Și, desigur, mulțumim celor două îndrumătoare și elevilor entuziasmați care au crezut în visul lor.

Dacă vreți să fiți la curent cu lucrurile minunate care se întâmplă la Școala din Gornești vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a proiectului De-a arhitectura în Şcoala „Teleki Domokos” Gorneşti.

Pentru proiectele realizate în cadrul programului „De-a arhitectura în şcoala mea” în anii trecuţi vă invităm să vizitaţi platforma dedicată „Şcoala mea”.

*Profesorii şi voluntarii noştri fac tot posibilul să fotografieze doar copiii ai căror părinţi şi-au dat acordul scris pentru aceasta. Totuşi, dacă dintr-o eroare copilul dumneavoastră apare în vreuna dintre imagini şi nu vă doriţi aceasta, ne puteţi scrie la office [at] de-a-arhitectura [punct] ro şi vom remedia eroarea.

Text: prof. Veronica Şandor, arh. Bianca Bărbieru
Editor: antropolog Gabriela Anghel
Fotograf: Marloes Brouwer

1